Gyurkity Péter

Visszavonult az ATI alapítója

A grafikus processzorokat gyártó cég első embere bejelentette visszavonulását - cége eközben gőzerővel dolgozik új fejlesztésein, amelyek egyes források szerint már 80 nanométeres csíkszélességűek lesznek.

Kwok Yuen Ho közleményben jelentette be visszavonulását, amelyet azzal indokolt, hogy több időt szeretne családja körében tölteni. Ho 1985-ben alapította a céget, és egészen 2004. június 1-ig annak vezérigazgatójaként tevékenykedett. "Az ATI nemcsak karrierem, de egész életem fontos részévé vált, amire büszkén emlékezhetek vissza" - jelentette ki az alapító, hozzátéve, hogy David Orton jelenlegi vezérigazgató személyében megtalálni véli a megfelelő utódot.


Kwok Yuen Ho

Ho helyét James Fleck igazgató veszi át az elnöki poszton, ám végrehajtói hatáskör nélkül. Orton szintén csatlakozik az igazgatótanácshoz, már amennyiben a januárban esedékes találkozón elnyeri a nagyobb részvényesek támogatását. Mellettük még öt jelenlegi igazgató - Alan Horn, John Caldwell, Paul Russo, Ronald Chwang és Robert Young - jelölése mellett döntöttek. Ho az utóbbi években kevesebb felelősséggel járó posztokon tevékenykedett, főleg azután, hogy Kanadában a részvénytulajdon manipulálásával vádolták őt, feleségét és az ATI több magas rangú vezetőjét. A vádak szerint a 2000-ben bejelentett profitvisszaesés előtt nagyszámú részvénytől szabadultak meg, így minimalizálva veszteségeiket. A vizsgálat idén zárult le, és Ho-t minden vád alól tisztázták.

Cége eközben teljes erőbedobással dolgozik az újabb termékeken, amelyek többek között a hírnevükön esett csorbát hivatott kiküszöbölni. A DigiTimes tajvani forrásokra hivatkozva írja, hogy az R580 kódnéven jelzett processzor már a végső tesztelési fázisnál tart, és az új zászlóshajót a következő év elején piacra tudják dobni. Emellett azonban a belépő-szintű vonal megújításán is dolgoznak, mégpedig az RV560, RV535 és RV505 jelzésű chipekkel, amelyek állítólag már 80 nanométeres csíkszélességgel készülnek.

Ez utóbbi révén a gyártási költségek leszorítását és a hatékonyság további növelését tartják megvalósíthatónak, amit merész lépésként értékelhetünk, hiszen még a nemrég bevezetett 90 nanométer is nagy kihívás elé állította a céget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #2
    Ennél már csak Terry Pratchett lenne a meglepőbb.
  • Inquisitor #1
    "John Caldwell" - Gondolom nem az író :D