Gyurkity Péter

Redmond elfogadja a használt licencek értékesítését

Több viszonteladó nagy megrökönyödéssel vette tudomásul, hogy a szoftvercég támogatja a másodkézből származó, felszámolás alatt lévő, vagy létszámot csökkentő cégek licenceinek értékesítését.

A gyakorlatot a discount-licensing.com honosíthatja meg a brit piacon, és nagy meglepetésre ezzel szemben a Microsoft sem támaszt ellenvetést. Redmond ugyanis most egyetért azzal, hogy a felszámolás alatt álló, vagy visszaszoruló, profilt váltó cégek tulajdonában lévő szoftverlicenceket újra értékesítsék, akciós áron. Ez mindenképpen gazdaságos megoldás lehet az érdeklődőknek, ám érzékenyen érinti a többi viszonteladót, akik nem tudnak versenyezni az alacsonyabb árakkal.

A Dislic ezen a héten kezdte el árusítani a fizetésképtelenné vált cégek által korábban megvásárolt licenceket. „Ezt már mintegy másfél éve tervezzük. Korábban az ágazat legtöbb szereplője nem tekintett vagyonként a licencekre, ám ez a lépés segíthet kialakítani az új szemléletet” - jelentette ki a ZDNet UK megkeresésére Jonathan Horley, a cég egyik igazgatója, megerősítve ezzel, hogy megkezdték az akciót. Hozzátette, hogy ez egy merőben új módszer, és a piac még adós a lépésre adott válasszal.

Ez a válasz azonban nem késik, pláne, hogy a legtöbb viszonteladó arculcsapva érzi magát. „Sosem hallottam ilyen ötletről – ez súlyos pénzeket von majd el az ágazattól és magától a Microsofttól is” - reagált a hírre Gordon Davies, Compusys kereskedelmi igazgatója. Hozzátette azonban, hogy maga is lehetőséget lát egy új értékesítési forma beindulására, főleg,ha sikerülne ezt összekötni egy online portál létrehozásával, ahol licitálni lehetne a fizetésképtelenné vált cégek által eladásra szánt licencekre. Mások azt hangsúlyozzák, hogy a szoftvercégnek mindvégig szorosan figyelnie kell az új piac alakulását, mivel ez az egész ágazatot érintő kérdés, amelyet nem engedhetnek kicsúszni az ellenőrzés alól.

Maga a Microsoft egyelőre pozitívan viszonyul a kezdeményezéshez, annál is inkább, mivel a Dislic a licenceiktől megszabadulni kívánó cégek mellett közvetlenül Redmonddal egyeztet. Először 14 hónappal ezelőtt keresték meg ajánlatukkal a szoftvercéget, és pozitív válaszra találtak. A Microsoft szóvivője időközben megerősítette, hogy a Dislic lépése megfelel a cég feltételeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • droland #54
  "Persze, hogy a hálózat is is felálljon:)

  Nem igaz, hogy te ilyen gyenge elméjű legyél, és csak hajtogatod a saját hülyeséged. Vagy ez vmi egyéni vonás nálad?:D"

  Én azért próbálok személyeskedés nélkül is CSAK AZÉRT IS az én igazam mellett kiállni, kérem ezt más is próbálja meg!
 • fflx #53
  jujj :)
 • kbupdate #52
  Persze, hogy a hálózat is is felálljon:)

  Nem igaz, hogy te ilyen gyenge elméjű legyél, és csak hajtogatod a saját hülyeséged. Vagy ez vmi egyéni vonás nálad?:D
 • droland #51
  De az az 1.5 sec alatt mi az, amit betölt? :)

  Veszem alapúl nálam pl, skype, steam és mondjuk avg, csak AMIT ÉN RAKTAM MÉG fel, nomost CSAK EZEK nem töltenek be 1.5sec alatt :) Szóval maga az OS-magot és a hozzá tartozó + szolgáltatásokat + drivereket + egyéb felh. által telepített szoftvereket BELESZÁMOLNI az OS, mint MAG bootjának idejébe? Hát nem tudom... szóval érted na...
 • NEXUS6 #50
  Biztos ismered, de talán van akinek újdonság:

  Windóztelesop

  ;))))

  (Bocs a video minőségéért, de talán még illik is a termékhez)
 • NEXUS6 #49
  "és ffnek honnan van pénze? ..."

  A firefoxot fejlesztését managelő Mozilla alapitványra gondolsz?

  Azok teljesen máshogy műxszenek, tudod szabad szoftver fejlesztés meg ilyesmi, de ezeket te úgy se tudod-akarod felfogni.

  Szal had válaszoljak indirekt módon: az biztos, hogy nem más piaci szegmensekben keletkező extraprofitból fedezik, a nagyságrendekkel kisebb fejlesztési költségeiket, mint ahogy amúgy azt az M$ teszi!

  Ha valaki otthon, vagy a munkahelyén fejlesztget a szabadkapacitását rendelkezésre bocsájtva, akkor a cégnek nem kell külön fizetnie, pl a helységért, a helységet takaritó manyikanéninek, és a progizókat felfrissitő büfét üzemeltető pistabának, valamint a dolgozók rendelkezésére álló ingyenes uszibérletet -pedikür, manikür, fitnesz szauna benne foglaltatik, stb- sem. Márpedig ezeket a költségeket szépen kifizettetik veled, meg még sokkal többet is amikor veszel egy M$ féle F-OSt. mert ugye a wint nem annyiért adják, amennyibe a M$nek kerül, hanem amennyit csak el tudnak érte kérni!
  És ezek után könnyű nagylelkűsködni, hogy kapsz hozzá egy exploretárt. Kell a fenének!!!!
  Tiszta teleshop az egész, vedd meg a 60 ezer forintos gagyi porszivót és kapszhozzá még egy csomó szemetet is: csoda törlőkendő, mágikushenger, gyümölcs centrifuga stb, amire nincs is szükséged.
  A M$ által az OS-hez adott extra progik mindegyikének van ingyenes, sokkal jobb megfelelője, lásd FF, meg a rahedli médiapléjer, csak győzd kiválasztani, gagyi játékok tömkelege stb.

  Szal ha te ezek után is a "teleshopot" majmolod az a szived joga.

  .... én szóltam!;)

  - Megjelent a FF 1.5 RC2 !!!!;)))-
 • NEXUS6 #48
  Azért a "lassúságnak" vannak fokozatai. (Pl Egy 1.5 seces rebúthoz mit szolnál egy 600MHz-es gépen?;))) Van ilyen!!!! Azért a M$ OS-ei ettől még fényévekre vannak, bármilyen erős hw-en!!!!!)
 • droland #47
  "Számomra egyébként az XP egy böszme nagy, lassú, memóriazabáló de viszonylag stabil szörnyeteg, amit ma már kénytelen vagyok használni" - ezt a nagy lassú, memóriazabáló jelzőt BÁRMILYEN OS-re rá lehet fogni, csak a "számára" nem éppen megfelelő vasat kell alárakni!
 • valaé valaé ná #46
  Még egyszer utoljára megpróbálom megértetni veled:
  Nem fogsz 50% -ért XP licenszet venni (legfeljebb egy pár év múlva mikor már az XP is elavul), mert
  1. Valószínűleg kevés van belőle egy éppen csődbement cégnél, ligalábbis Mo.-on. Többnyire 95,98 van még mindig, mert az is alkalmas a feladatra. Azok is többnyire OEM licenszesek.

  2. Azt sem fogják 50%-ért unatkozó, értetlen, sznob tizenéveseknek adni.

  Ami van ezeknél az meg már lassan a kutyának sem kell (még a win2000 sem).

  Számomra egyébként az XP egy böszme nagy, lassú, memóriazabáló de viszonylag stabil szörnyeteg, amit ma már kénytelen vagyok használni, mert egyrészt a MS nem hajlandó kijavítani a bugokat az előző oprendszereiben, másrészt a mai fejlesztőrendszerekben írt programok nem igazán működnek már rajtuk.

  Te meg majd 5 év múlva fogod ugyanezt érezni.
 • kbupdate #45
  no comment.