SG.hu

Világszerte 24 cég épít Wimax hálózatot

Jelenleg tizenhárom szállító dolgozik az Intel WiMAX technológiáján alapuló hálózatok telepítésén, amelyek nagy sebességű, szélessávú internet- hozzáférést biztosítanak vállalkozások és helyi lakosok számára Németországtól Guatemaláig. Az év végéig 11 további szállító tervezi, hogy Intel- alapú WiMAXhálózatokat épít ki.

A WiMAX-ra építve a szállítók teljes, kereskedelmi célú hálózatokat építenek ki nagyvárosokban, valamint elővárosi és vidéki körzetekben annak érdekében, hogy olyan területekre is eljussanak a szélessávú vezeték nélküli hálózatok, amelyeket korábban a szállítók számára lehetetlen, vagy túlságosan költséges volt elérni. "A WiMAX térhódításával párhuzamosan a háztartások és vállalkozások könnyen, hatékonyan és olcsón tudnak egymással vezeték nélküli kapcsolatot létesíteni" - nyilatkozta Scott Richardson, az Intel Broadband Wireless Divíziójának ügyvezető igazgatója. "A WiMAX által nyújtott előnyök - nagy sebesség, költséghatékony vezetéknélküli hozzáférés - immár elérhetőek a világ nagyvárosaiban, külvárosi kerületeiben mind a fogyasztók, mind pedig az üzleti vállalkozások számára."

A fejlesztések számos felhasználási módot támogatnak, egészen az alapszintű otthoni szélessávú hozzáféréstől az internet telefóniáig, üzleti alkalmazásokon át az iskoláknak és kormányzati szervezeteknek nyújtott támogatásig. A BEC Telecon által kínált Voice over IP (VoIP) szolgáltatások indulnak Santo Domingoban, a Dominikai Köztársaságban és rohamosan terjednek az ország egész területén, míg a WiMAX Telecom VoIP szolgáltatásokat nyújt otthoni felhasználóknak az ausztriai Burgenlandban.

Az AXTEL jóvoltából mostantól helyi lakosok és kisvállalati felhasználók is hozzáférhetnek nagy sebességű internethez a mexikói Monterey-ben, míg Motenvideoban (Uruguay) a Dedicando, a fülöp- szigeteki Cavite-ben a Globe/ Innove, a spanyolországi Andalúziában és Katalóniában pedig az Iberbanda nyújtja ezt a szolgáltatást. Az Irish Broadband-nek köszönhetően dublini (Írország) iskolák és közintézmények profitálhatnak a költséghatékony, nagy sebességű internet-hozzáférésből. Lengyelországban a SferaNET ajánl WiMAX szolgáltatásokat a közbiztonság fejlesztésére, valamint helyi önkormányzatok és iskolák számára.

További hét szállító jelenleg végzi WiMAX hálózatok telepítését, amelyek várhatóan az év végére készülnek el. Ezek a telepítések a WiMAX egyre szélesebb körben való elérhetőségére irányuló igények eredményeképpen valósulnak meg, beleértve ebbe a tajvani kormány által a mobil kezdeményezésekbe, közöttük a WiMAX-ba, valamint az Intel ázsiai szélessávú kampányába tervezett 1,12 milliárd dollár értékű beruházást is. E kezdeményezésen belül az Intel kormányokkal, telekommunikációs felügyeleti szervekkel, oktatási, egészségügyi, mezőgazdasági, közszektorban tevékenykedő ügynökségekkel, valamint szállítókkal dolgozik azért, hogy elősegítsék a WiMAX terjedését Délkelet- Ázsiában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!