SG.hu

Lezajlott az ACM programozóverseny előválogatója

Az ACM (Association for Computing Machinery), az egyik legrangosabb informatikai társaság, minden évben meghirdeti az ACM nemzetközi programozási versenyt.

2005. október 29-én négy helyszínen párhuzamosan rendezték meg az ACM - ICPC (Association for Computing Machinery - International Collegiate Programming Contest) programozó-verseny országos fordulóját; a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is. A BME I épületének 3. emeletén, az Informatikai Központ laborjaiban a korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete (MAVE) segítette a lebonyolítást.

A verseny 35 éve, 1970-ben indult Texasból, egy helyi egyetem lokális rendezvényeként. Idén már 75 ország közel másfélezer egyetemének 3150 csapata kvalifikálta magát a regionális döntőkbe, a döntőbe pedig 75 csapat kerül a világ minden tájáról. Az országos versenyre a feladatokat, akárcsak tavaly, Marx Dániel (BME) és Horváth Gyula (Szegedi Tudományegyetem) állította össze, a főszervező idén is Benedek Balázs volt.

Az országos verseny BME-s helyszínén 7 három fős csapat mérkőzött meg egymással és a bitekkel. A verseny szabályai szerint ugyan nem kötelező három versenyzőnek lennie csapatonként, ám nyilvánvalóan három fő jobban tud teljesíteni. A megmérettetés első fél órájában a csapatok egy bemelegítőfeladat keretében megismerkedtek a hálózattal és a fejlesztői környezettel. Ez zökkenőmentesen zajlott, a rendszer hibátlanul működött. Az igazi feladatokat pontosan 10 órakor vették kézhez a csapatok, ettől kezdve néma, feszült csendben töprengtek a csapatok az algoritmikus problémákon, és kódolták gondolataikat.

A verseny szabályzata rendelkezik a használható erőforrásokról is, ez csapatonként egy számítógépet jelent, amit a rendezők bocsátanak a résztvevők rendelkezésére, ügyelve a teljes esélyegyenlőségre. A bevett taktika ebből következően, hogy egy versenyző gépen, a másik kettő papíron dolgozik. Kérdéseket szigorúan a kiépített hálózaton keresztül lehetett feltenni a szervezőknek, így lehet biztosítani, hogy a válaszok minden csapathoz egyszerre jussanak el. A kiértékelés szintén a számítógépes rendszeren keresztül történt, a beküldött megoldásra azonnal jött válasz; ACCEPTED, azaz elfogadva, vagy a hivatalos hibaüzenetek egyikének formájában.

A verseny érdekessége, hogy a négy helyszínről folyamatosan futottak be a megoldások a BME-n felállított kiértékelő szerverbe, így a rendezők valós időben követhették nyomon a pillanatonként változó állást. Az országos nyertes a 37 induló csapatból az ELTE egyik csapata lett, megelőzve egy BME-s illetve még egy ELTE-s csapatot. Az öt órás verseny után kis pihenő következett, sor került az eredményhirdetésre is: egyetemenként a legjobb három csapat vívta ki magának a jogot a regionális döntőn való részvételre.

Az idei verseny közép-európai regionális fordulóját is a Műegyetemen rendezik a MAVE közreműködésével november 18-a és 20-a között, több mint 50 csapattal Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Ausztria és Magyarország egyetemeiről, így a folytatásra nem kell sokat várni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #2
    Nyugi, ez '94-ben sem volt másképp.
  • GulaSoft #1
    Na már megint mit kellett megoldani okos egyetemistáinknak? Algoritmust írni a csirke beleiben található baktérum viselkedésére, vagy megoldani, hogy egy béka nyála milyen messzire köphető el, ha béka 30 dekás és leveli ???!!!
    Tiszta röhely 2-en papíron dolgoztak!!! Ez az igazi magyar egyetem! Papírgenerátorok képzése!