Gyurkity Péter

Átgondolja befektetési terveit a RealNetworks

A vállalat a jelek szerint nem siet elkölteni a Microsoft által átutalt kártérítési összeget. Rob Glaser vezérigazgató megfontolt beruházásokat emleget, és a jövőben kész együttműködni a szoftveróriással.

Amint arról a napokban beszámoltunk, a Microsoft összesen 761 millió dollár értékben kénytelen kárpótolni riválisát a két évvel ezelőtt indult bírósági perben. A RealNetworks azt vetette a redmondi szoftveróriás szemére, hogy az operációs rendszerek piacán szerzett vezető pozícióját felhasználva szerette volna világszerte elterjeszteni a Windows Media formátumot. A Time Warner és a Sun után tehát a Real is busás összeghez jutott, ám úgy tűnik, a vállalat vezetése óvatos a pénz felhasználását illetően, és nem szeretné elsietni a következő beruházásokat.

Rob Glaser vezérigazgató a Reuters jelentése szerint egy Athénban tartott IT-konferencián beszélt a vállalat terveiről és saját elképzeléseiről. Ebben többek között megemlítette, hogy átgondolják a korábban tervezett befektetéseket, és minden lehetőséget megfontolnak, mielőtt elköltik a kapott összeget, amely 800 millió dollár fölé emelte cége készpénzállományát. "Inkább hajtok végre négy működő beruházást, mint hét-nyolc, kevésbé eredményes tranzakciót" - jelentette ki Glaser.


Bill Gates és Rob Glaser
A bírósági döntés értelmében a Microsoft 460 millió dollárt köteles kifizetni készpénzben, és további 301 milliót költenek különböző beruházásokra, többek között a Rhapsody szolgáltatás népszerűsítésére. A RealNetworks két évvel ezelőtt döntött arról, hogy nem forgalmaz zenéket a MusicNet rendszerén keresztül, hanem inkább a Listen.com Rhapsody zeneszolgáltatását támogatja, amely igen kedvező árakkal igyekszik felhasználókat szerezni.

A RealArcade mellett ez volt a másik lépés, amelytől a Microsoft által elhódított pozíciók visszaszerzését várták.

Ez utóbbinál egyébként éppen a napokban hajtottak végre újabb bővítést, mégpedig a holland, belga és francia portál megnyitásával. Az utóbbi években a médialejátszók piacán nagy riválisuk fokozatosan tört előre, és operációs rendszere révén mindenhol kierőszakolta saját formátumának és szoftverének használatát.

Glaser most kész elásni a csatabárdot, és a jövőben együttműködne a szoftvercéggel, amennyiben ez a másik oldalról sem ütközik ellenállásba. Számukra ebben elsősorban a Windows-technológiákhoz való hozzáférés jelentene nagy előrelépést, ám kérdéses, hogy ehhez a Microsoft hozzájárul-e, miután oly sokáig igyekezett ezt megakadályozni a különböző perekben. A vezérigazgató elmondása szerint jelenleg nem folytatnak tárgyalásokat az Apple vezetésével közös online zenei piaci lépésekről, ám a bennfentesek szerint ilyen irányú szövetség sem teljesen valószínűtlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vincuska #7
    a microsoft most szivesseget tett ennek a szar cegnek. sok a budos eletbe nem tudtak volna ennyi penzt 'keresni' sajat erobol. es raadasul nem is a windows media format pusztitotta ki a rm-et, hanem a quicktime.

    gondolom billigates ezt egy strategiai 'befektetesnek' tekinti. most osszedolgozik a RN-el. berakja vmelyik RN szolgaltatast windowskaba, vagy csinal vmi 'ipod' konkurens termeket... majd ad 1 dollart/licence a csokanak, es koszonom szepen.
  • Axon #6
    Nekem is az jutott eszembe, hogy most azon tanakodnak, miként lehetne ezt a rengeteg pénzt átjátszani a saját zsebükbe, lehetőleg úgy, hogy egy fillér se vesszen el belőle.
  • archkoven #5
    Ennyi pénzből akár profilt is lehetne váltani és soha a büdös életben nem találkoznánk többet a formátumukkal.
  • concrete #4
    nah, most akkor van pénzük szép fokozatosan, vagy akár villámgyorsan felszámolni a céget.

    befektetni? fejlesztgetni? mit? kell a halálnak a lejátszójuk
  • szombi #3
    BG helyében még a perben szemére vetettem volna, hogy a RealPlayer sz*r, nem kell a felhasználóknak,
    és mindenki maga dönti el, milyen lejátszót akar...
  • HuAn82 #2
    "Gratulál" neki,hogy az ügyesen megfejte.
  • FTeR #1
    bg sztem legszívesebben kinyírná a csávót :P