Napi Online

Tihany 2005: ebéd után, munkahelyről néz pornót a magyar

A szakmabeliek tapasztalatai szerint a legtöbb látogató ebéd után érkezik a hazai pornó - Kovács István (Kovi) megfogalmazása szerint felnőtt - site-okra.

Bár ezen oldalak olvasói jórészt nagyvállalatok, állami szervek gépei előtt ülve böngészik a friss tartalmat, a potenciális hirdetők egyelőre óvatosak - derült ki az Internet Hungary konferencia egyik beszélgetésén. A tihanyi konferencia egyik beszélgetésén a Goldengate.hu, a Machomedia.hu és a Luxx Video szakértői vitatták meg a szolgáltatás üzleti oldalát.

A Goldengate-et 1999-ben két középiskolás alapította pusztán hobbiból. Az erotikus tartalom kezdetben partikuláris helyet foglalt el a szolgáltatások között, ám az alapítók hamarosan észrevették, hogy - a fórum és viccek mellett - a szex vonzza a legtöbb látogatót. Amióta 2004-ben egy svájci pénzügyi befektető, a Heffner Communications AG felvásárolta a társaság 50 százalékát, sikerült felfuttatni az oldal látogatottságát. A jelenleg napi 2-2,5 millió oldalletöltést összehozó, mintegy 40 ezer egyedi látogató 90 százaléka magyarországi, a fennmaradó 4-5 ezer olvasó főként a környező ország magyar lakosságából kerül ki, mondta Kósa Gábor. Az idén 90-100 millió forint bruttó bevételt tervez a Goldengate.hu, jövőre ennek 3-4-szerese várható, ugyanis a szolgáltatást - amelyben a filmletöltések foglalják el a fő helyet - hamarosan több nyelven, több országban is elindítják.

A Machomedia.hu saját készítésű szöveget, fotót, videót kínál, és sokkal inkább pornóval foglalkozó közösségi fórumként funkcionál, mintsem hagyományos hard-pornóoldalként. A site 50 ezer felé közelítő napi látogatószámában a külföldiek aránya 70 százalékos, ami azzal magyarázható, hogy a hírek angolul is olvashatók a portálon. A Machomedia abban is különbözik a Goldengate-től, hogy nem szolgáltat fizetős tartalmat. "A külföldieket érdeklik az első kézből származó hírek, és honnan máshonnan kaphatnák meg ezeket, mint Budapestről, a pornó egyik fővárosából" - mondta Antal Gergő, a tihanyi beszélgetésben csak keresztnéven szereplő szerkesztő.


A Goldengate a Microsoft által kifejlesztett videotitkosítási eljárást, a DRM-technológiát alkalmazza. Ennek segítségével a letöltött filmet a felhasználó csak egy gépen tudja megnézni, a videót másolni nem lehet. A technológia bevezetése jelentős bevételnövekedést eredményezett a Goldengate-nél, ráadásul immár olyan filmekhez is hozzájutnak, amelyeket korábban - épp az illegális másolások elkerülése érdekében - DVD-n ki sem adtak. A fizetésben még mindig az sms az uralkodó - derült ki a beszélgetésen. A bankkártyát - a biztonsággal és a tranzakció visszakövethetőségével kapcsolatos félelmek miatt - nem szívesen használják a vevők, de a bankok sem engedik használni a fizetési rendszerüket. Az sms hátránya a drágaság - az ilyen úton befolyt pénzek 60 százaléka nem a tartalomszolgáltatóhoz kerül.

Az internet a videokiadóknak még inkább kárt okoz, mint hasznot - fogalmazott Kovács István (Kovi), a Luxx Video tulajdonosa. Szerinte iszonyatos mennyiségű film van jogtalanul a világhálón, és amellett, hogy az emberek többsége nincs tudatában annak, hogy ha felteszi, másolja, letölti az alkotásokat, az lopás, mindezt szankció nélkül meg lehet tenni, véli a producer. A DVD-technológia megjelenése miatt összeomolhat a magyar videopiac, ugyanis a lemezeket - ellentétben a VHS-sel - minőségromlás nélkül lehet másolni. Kovi szerint jelenleg több millió eladatlan DVD van a forgalmazók raktáraiban, hiszen míg a videoszalagokból egy bizonyos kezdőtétel legyártása után a forgalom függvényében lehetett újabbakat rendelni, addig a DVD-kből előre kell egy komolyabb mennyiséget elkészíteni. Kovi szerint problémát jelent, hogy az eladások mellett az árak is visszaestek, a hipermarketek DVD-turkálóiban 990 forintért kínálják a lemezeket.


Online filmnézésre (streaming, video on demand, VOD) egyébként sem a Goldengate-nél, sem a Luxxnál nincs lehetőség - előbbi szolgáltató csak letöltésre kínál filmeket. A VOD más árazási modell, mint a letöltés, fogalmazott Gergő. Ott csak a filmnézéssel töltött idő után fizet a felhasználó, vagyis nem a filmgyűjtő-típusú fogyasztók igényeit elégíti ki. A Machomedia szerkesztője szerint a VOD-szolgáltatást sokan csak azért vezetik be, mert másutt már elérhető, és nem akarnak kimaradni. Gergő mindemellett nem hiszi, hogy ez jövedelmezőbb volna, mint a letöltés.

A tapasztalatok szerint a nem az iparághoz tartozó cégek még nemigen hirdetnek a felnőtt tartalmat kínáló oldalakon - nem akarják "bemocskolni" a brandjüket. Az is ok lehet a hirdetők távolmaradására, hogy sok helyen még rengeteg az illegális tartalom. Ha lassan is, de némi változás azért érzékelhető. A Machomedia abban bízik, hogy miután már többször sikerült értékesítenie egy-egy felületet, ez a többi hirdető kedvét is meghozhatja. A Goldengate a hirdetések terén az utolsó fél évben pozitív változást érzékel, a bevételen belül immár közel 50 százalékot hoznak a reklámok, míg a többi a filmek letöltése után fizetett összegekből áll össze. Korábban 10 százalék alatt volt a hirdetések súlya.

A szakmabeliek szerint abból a szempontból furcsa a hirdetők távolságtartása, hogy az oldalakat épp a célközönség olvassa: a kimutatások arról tanúskodnak, hogy a nagyvállalatok, állami szervezetek számítógépeiről érkezik a legtöbb találat. A téma iránt érdeklődők elsősorban a munkahelyükről látogatják ezeket az oldalakat, a Luxx honlapjának látogatottsága például ebéd után kezd meredeken emelkedni és 15 óra tájban éri el a csúcsot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GutBesserWasser #20
    Én már azt sem egészen értem, hogy mi értelme van ennek az egésznek (pornó)... egyrészt nagyon ritka az olyan erotikus film, ahol a nő is mint érték jelenne meg, ahol emberszámba vennék. Másrészt nem gondolnám, hogy a szakácskönyv olvasgatásától jól lehetne lakni. Kedves pornókedvelő köztisztviselők! Tessék kikapcsolni a tévét, levenni a polcról a Káma Szútrát (és alaposan elolvasni, hogy tessenek megérteni: a nő ember, mint Önök, nem bábú két, vagy három nyílással), sérót belőni, és irány a tettek mezeje!
    (Van egy ismerősöm, akinek az expasija köztisztviselő, pornón szocializálódott, és bár a farka áll, mint a cövek, akkora tahó, hogy a lány igen elcsodálkozott, amikor az új pasija megsímogatta szeretkezés előtt, közben, meg még utána is...)
  • GulaSoft #19
    Ki az a barom aki ezért pénzt ad, mikor szinte minden kábeles szolgáltatónak van pornó adása éjfél után, és ott aztán ugyan az megy mint egy a fizetős site-on. (Jó animal nincsen, meg bondage, de ezek már elég perverz dolgok)
  • totya4 #18
    Nyugi :)
    Nem tehetsz róla hogy nem vagy tisztában fogalmakkal, ehhez a média nagymértékben hozzájárul. Pedig virsli szépen megaszondta :)
    Azt hittem elpusztulok, mikor egyszer az rtl klubban valami sztáros boxmeccset adtak, és közöttük szerepelt egy filmes prostituált is. Na mondom a box nem érdekel, de megvárom hogy miképpen harangozzák be a bejövő hölgyszerűséget.
    Gondoltam ilyenre "a megtévedt liliom" vagy "rossz útról jó nő" stb.
    Erre hogy vezették fel? Pofám leszakadt.
    Azt mondták "SZEXISTENNŐ".

    Világvége :)
  • zolik #17
    sőőőt! a faszikat is soxor dugják nők! akkor most ki is a ringyó???
  • zolik #16
    és a leszbikusokkal mi a helyzet? de faszi is kurva ezek szerint aki dugja. vagy csak fordítva igaz? ejjj
  • virs lee #15
    Pénzért dug, tehát ringyó. Akár filmben rakják tele a muffját, akár az útmenti bokorban. Nem mintha ezzel baj lenne, de ezt így nevezik. Majd ha kamiont vezet, akkor kamionosnak fogják. :)
  • zolik #14
    totya! részben igazad van, kovi tényleg egy pöcs. A nők meg nem közönséges kurvák, vagyis sztem nem lenne annyi pénzed hogy bevállalják veled, mert filmbe szerepelni pénzért nem kurvaság. Akkor az is kurva aki pénzért olyan dolgokat csinál amit normál esetben nem? lásd pénzért mindent műsor
  • totya4 #13
    Nem értem honnan van bőr a pofáján ennek a Kovi nevű illetőnek hogy panaszkodjon, vagy egyáltalán a médiában szerepeljen, hiszen ő közönséges strici. Azokból a nőkből él akiket futtat, akik pedig közönséges kurvák.
  • zolik #12
    Ne legyetek már ennyire prüdek! Ha 18 év alatti srác sexel a nőjével, akkor a csaj csak melltartóban lehet és a bugyiján vág egy lukat vagy mi??? Bezzeg mikor véres húscafatos hányós játékokkal játszanak a fiatalok és ilyen filmekből vannak shotok azt nem kell cenzúrázni meg takarni, egy szép női mellet persze igen, az ronda pfuuj, gusztustalan ki kell takarni nehogy szegény gyereknek felálljon a pöcse. Szánalmasok a magyarok e téren! Nem azt mondom, hogy a 12éves Janikának ezt kell néznie de ez akkor is túlzás ami itthon megy!
  • Bucser #11
    Ja mikor 12-es karikával mutogatják a Playboy ajánlót akkor nem sikít az ORTT:) de ilyenkor bezzeg már kell a 18 plusszos karika:D

    LOL