Napi Online

Csalódást okozott az Oracle

Több mint négy százalékkal esett az egyesült államokbeli Oracle részvényének árfolyama, miután a világ második legnagyobb üzletiszoftver-gyártója a vártnál kevésbé tudta növelni eladásait üzleti évének augusztussal zárult első negyedében.

Az új szoftverlicencelési szerződések összértéke - amely az ágazatban a legfontosabb mutatónak számít - csak 12 százalékkal emelkedett, holott az Oracle júniusban még 25 százalékos javulást prognosztizált. A legnagyobb csalódást a fő üzletág, a bevétel mintegy 80 százalékát biztosító adatbázisszoftver-eladásokozta, amelyben az új eladások az egy évvel korábbihoz képest mindössze 1 százalékkal, 492 millió dollárra nőttek. A vállalat árbevétele 25 százalékkal, 2,77 milliárd dollárra ugrott, de ez elmarad a 2,94 milliárdos piaci konszenzustól. Az 519 millió dolláros, részvényenként 10 centes nettó nyereség csak 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a felvásárlásokhoz kapcsolódó egyszeri tételek nélkül azonban 14 cent az eredmény, ami megfelel a várakozásnak.

Az Oracle az év eleje óta hét felvásárlást hajtott végre vagy jelentett be - az ügyletek összértéke több mint 18 milliárd dollár -, s a befektetők attól tartanak, hogy a társaság túlságosan is az akvizíciókra támaszkodik a növekedés gyorsítása érdekében. Larry Ellison vezérigazgató a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy most meg kell emészteni az eddigi szerzeményeket, ezért legalább 12 hónapig nem terveznek újabb nagyobb ügyletet, később viszont folytatják a felvásárlásokat. A cél az, hogy az árbevétel a kétszeresére, évi 30 milliárd dollárra nőjön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!