SG.hu

A világ legnagyobb adatbázisai

A Winter Corporation, az adatbázisok egyik vezető tanácsadó vállalata által készített 2005 TopTen Program a világ nagyobb és legnagyobb terheléssel használt adatbázisait rangsorolja.

A kutatás eredményei szerint - a különböző kategóriákban elért helyezések alapján - az online tranzakciós feldolgozásban és döntéstámogatásban az Oracle a vezető adatbázis-szállító. A Winter Corporation 20 ország 11 iparágában végezte felmérését az "adatbázis legek" rangsorolására. A kutatásban résztvevő cégek adatbázisainak igazoltan el kell érni egy előre meghatározott minimális méretet. A program az adatbázisok azonosításán túl bemutatja azok készítőit és működtetőit, a terméket, a platformot és az architektúrát is, amelyek együttesen az adatbázisok határait tágítják.

A kutatás számos érdekes eredménnyel szolgált az adatbázisok fejlődéséről. A legnagyobb adatbázis mérte megháromszorozódott két év alatt, túllépve a 100 TB-os határt. A sorok/rekordok száma ugyanezen időszak alatt megötszöröződött, elérve a 2.8 trillió sort. 2005-ben első alkalommal a csúcsterhelés túllépte az egymilliárd SQL parancsot óránként, és szintén az első alkalommal a Linux megjelent a legnagyobb adatbázisok platformjaként.


A világ legnagyobb kereskedelmi adatbázisa a Yahoo! 100 TB-os adatbázisa, amely egyben a világ legnagyobb kereskedelmi adattárháza is. Az idei nyertes több mint háromszor nagyobb a két évvel készített hasonló felmérésben első helyen végzett adatbázisnál. Egyébként a világ legnagyobb kereskedelmi UNIX adatbázisa Oracle-n fut, és a világ legnagyobb tudományos célra használt adatbázisa szintén Oracle adatbázis. A világ legnagyobb tranzakciós adatfeldolgozó rendszere UNIX-on fut több mint 16 TB adattal, és a világ legnagyobb Linux DW mérete 24,7 TB, amely a hatodik helyet jelentette az összesítésben.

Az elemzésből továbbá kiderül, hogy az OTP tranzakciós adattárháza kategóriájában a világ 10 legnagyobb adatbázisa között van: a "bruttó adatbázisméret" terén elért 8. helyezés mellett a "ténylegesen kezelt nettó adatmennyiség" kategóriában elért 3. hely azt mutatja, hogy a rendszer lényegesebben hatékonyabban működik versenytársainál. A csúcsterhelés kategóriában (Peak Workload) az OTP adattárháza az egyértelmű nyertes, amely szintén az adatbázis nagy hatékonyságának bizonyítéka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #9
    Egy jó adatbázishoz nem csak jó OS, hanem jó PRG is kell.

    ÉS:

    Egy jó adatbázishoz nem csak jó PROG, hanem jó OS is kell.

    Tehát ezen kár - de nagyon is kár - vitatkozni, mert "mindegy"...
  • atys2 #8
    Ne legyel mar szoszippancs!
  • cSuwwi #7
    Egyébként a világ legnagyobb kereskedelmi UNIX adatbázisa Oracle-n fut

    Nem inkább a világ legnagyobb Oracle adatbázisa UNIX-on fut?
  • kicsizoz #6
    Valóban, de ezek szerint azt már végkép nem gondoltam, hogy már 2003-ban is benne voltak.. :)
    Köszi az infót, Tudatlanságom, szánom-bánom....
  • Cat #5
    százezer GB az 100 TB, jól irják
  • stukov #4
    És? ( Figyeld meg jobban )
  • Mijo #3
    A tábláztban GB szerepel a Database Size oszlopnál :))
  • greywolf #2
    hehh, huhh, mi jön fel?

    A 2003-as listában is csak egy windows wolt.
    2003
  • kicsizoz #1
    Engem a windows/SQL server páros meglepett a listában, dehát ezek szerint jönnek fel mint a talajvíz :)
    Még a végén lesz belőlük rendes softwer :)