SG.hu

Egységes fizetési megoldás a Suntól

A Sun egységesített fizetési architektúrát fejlesztett ki. Az új, nyitott architekturális modell (Consolidated Payments Architecture - CPA) a bankok és egyéb szervezetek speciális igényeinek is megfelel, amelyek központosítottabb fizetési rendszerek kialakítását irányozzák elő.

Az egységesített fizetési architektúra legfőbb előnye a gyors migráció és megvalósítás. Ennek eredményeképpen a pénzügyi szolgáltató szervezetek a korábbi rendszereknél sokkal gyorsabban építhetnek ki központi rendszert, illetve gyorsabban fejleszthetik ki és integrálhatják az új fizetési termékeket és szolgáltatásokat.

"A piacelemzők szerint a pénzügyi ágazat bevételeinek mintegy 40-60 százalékát képezik a különböző fizetési termékek és szolgáltatások" - mondja Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója. "Ennek ellenére a piaci szereplők az elmúlt évek során saját, eltérő technológiai infrastruktúrákat fejlesztettek ki, ami számos átfedéshez és elszigetelt rendszerek kialakulásához vezetett. Éppen ezért akár hat hetet is igénybe vehet, míg egyes bankok betekintést nyerhetnek az ügyfél-kifizetésekbe, ami nemcsak hogy nem hatékony, hanem egyéb pénzügyi és kockázatkezelési következményekkel is jár. A megoldás tudatosan nyílt rendszerre épült, hogy bármilyen platformra vagy banki alkalmazásba integrálható legyen, és ezzel jelentősen csökkenjen a telepítés időigénye" - teszi hozzá az ügyvezető igazgató.

Az új megoldás jelentőségét bizonyítja, hogy az Economic Intelligence Unit nemrég közzétett tanulmányában a megkérdezett bankárok és a kifizetéseket jóváhagyó vezetők mindössze 15 százaléka volt "nagyon elégedett" a fizetések jelenlegi feldolgozási módszerével, emellett 78 százalékuk eltérő termékeket alkalmaz az egyes fizetési formák, mint például a csekkek vagy hitelkártyák esetében. A valamennyi ügyletet központilag figyelő, felügyelő és áttekintő egységes vállalati architektúrával a pénzügyi szolgáltató cégek jobban megfelelnek az olyan kötelezettségeiknek, mint például az Egységes Európai Fizetési Övezetre (SEPA) vonatkozó előírás, amely 2010-re a különböző európai országok között zökkenőmentes fizetési rendszer kialakítását irányozza elő.

A Sun CPA megoldása a szolgáltatásorientált architektúrára (SOA) épül, amely lehetővé teszi az üzleti követelmények feltérképezését, szoftveres leképezését és a kialakított megoldásoknak a többi fizetési rendszerben való újrafelhasználását. Az architektúra kiindulópontja az, hogy valamennyi fizetési terméknek ugyanazon alapfunkciókat kell tartalmaznia, mint például a bejövő adatok feldolgozása, a kivételkezelés és a hivatkozási adatok rögzítése. Mivel minden egyes funkcióhoz számos készen kapható termék áll rendelkezésre, ezért lehetővé válik egy költséghatékony, csoportos fizetéseket is kezelő, átfogó termék kifejlesztése. A CPA-t úgy tervezték, hogy a lehető legnyitottabb legyen, és függetlenül működhessen minden köztesszoftvertől és gyártóspecifikus alkalmazástól.

Az egységesített fizetési architektúra kifejlesztésének külön érdekessége, hogy a cég szorosan együttműködött a Java Payments Network fizetési hálózattal. A partnerhálózat egy 2004-ben alapított együttműködésen alapuló vitafórum, melynek célja a bankok és gyártók közötti információmegosztás elősegítése a fizetési megoldások terén, az új technológiai fejlesztések vizsgálata, illetve az új szabványok elfogadására irányuló kezdeményezések felkarolása. A tagok célja, hogy olyan közös alapelveket határozzanak meg, amelyeket az architektúra kialakításakor szem előtt kell tartani. A nyílt architektúra kifejlesztésében a norvég BBS bank és a BACS elszámolóház volt a Sun partnere.

A Java Payments Network jelenleg alkalmazáskészletet fejleszt az egységesített fizetési architektúrához a vállalatok és bankok közötti fizetéskezdeményezés, a bankok közötti fizetések, valamint a fizetési adatoknak az alkalmazások közötti áramlása elősegítésére. Valamennyi alkalmazás egységes fizetési folyamatokat használ majd, így a jobb termékintegrációnak köszönhetően a bankok megkezdhetik egy közös platform kialakítását. "Az egységesített fizetési architektúra iskolapéldája a Sun azon törekvésének, hogy - a J2EE-hez és a Solaris 10-hez hasonló technológiáira alapozva - a pénzügyi szolgáltató ágazattal megoszthassa korszerű termékeit és megoldásait, illetve megoldásokat kínálhasson az integrációs kérdésekre és a szigorodó törvényi előírásokra." - mondta végül az ügyvezető igazgató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!