Berta Sándor

Több tízmilliós kárt okoznak a felesleges nyomtatások

Sok felhasználó kényelmes Szívesebben olvassa az e-mailjeit kinyomtatva, mint a képernyőről. Ez még nem lenne baj, a gond ott kezdődik, hogy a felesleges nyomtatások túl sokba kerülnek a vállalatoknak.

A Lexmark tanulmánya szerint legrosszabbul a német cégek gazdálkodnak. A legtöbb kinyomtatott dokumentumot ugyanis a munkatársak el sem olvassák, így azokat gyakorlatilag értelmetlenül vetik papírra, csupán a festék és a papír fogy, illetve ezáltal csökken a hasznos munkaidő. Mindez pedig becslések szerint évente 169 millió eurós kárt okoz a német cégeknek. A felmérésünkből kiderül, hogy Németországban számottevő az értelmetlenül kinyomtatott anyagok aránya, az oldalak hat százalékára feleslegesen költik a festékanyagot és a papírt.

Mindez annyit jelent, hogy emiatt hiába vágnak ki minden esztendőben 500 ezer fát " - áll a Lexmark közleményében. A megkérdezett német alkalmazottak 15 százaléka elismerte, hogy mindent kinyomtatnak, amit az interneten keresztül kapnak, míg a 34 százalékuk bevallotta, hogy akkor is kinyomtatja az összes elektronikus levelét, ha már első ránézésre is tisztában van azzal, hogy ez felesleges lépés lehet. A németekhez képest azonban igazán pazarlónak számítanak az olaszok és az angolok, akik 100-ból 17 oldalt feleslegesen nyomtatnak ki.

A Silicon német internetes híroldal információi szerint hiába fejlett a számítástechnika, az emberi kényelemmel számolni kell. Az emberek egész egyszerűen jobban szeretik, ha egy fontos vagy kevésbé fontos szöveget a kezükben tarthatnak, és nem csak a képernyőn látják azt. A felhasználók erről még akkor sem hajlandóak lemondani, ha ez több százezer fa felesleges és értelmetlen halálát jelenti. Ez mindenesetre elgondolkoztató. A Lexmark végül egy érdekes adatot hozott nyilvánosságra: csak Németországban évente 194 milliárd oldalt nyomtatnak ki az emberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #10
    Tetszik vagy nem, a németek még mindig sokkal környezettudatosabbak, mint pl. a magyarok (de a cikk szerint is az olaszok és az angolok még rosszabbak náluk:) ). (Nem véletlenül Németországban politikai tényező a zöldek, akiknek vannak túlkapásaik, meg vitatható nézeteik, de az hogy vannak, mutatja hogy érdekli az embereket a téma). Amúgy a gazdagabb országok lakói igaz hogy kényelmesebbek, de fogékonyabbak az ilyen dolgokra (pl. környezetvédelem fontossága), mint a nyomorgó országok...
  • janyikzs #9
    Ez megint a pénzről szól, a német gazdag csákókat nem érdekli, hogy több száz/ezer km-re lévő fákat vágják-e vagy sem.
    A kényelem a fontos ezeknek, nem törődnek semmivel.
    Olyan helyzetben vagyok én is, hogy bármit kinyomtathatok, amit akarok (színes és ff is). A levelekkel mégsem teszem ezt. Kivétel persze van, de ez nálam 200 levélből 1, amit nyomtatok.
    Ha van pénzed, akkor minden le van sz..va, ami a németekre főleg igaz.
  • saldi #8
    Minek kinyomtatni a az emailt? Mar a neveben is benne van, hogy elektronikus :) Aki papirlevelet akar, bizza a Királyi Postára :)
  • h4x0r #7
    Letornem a kezet azoknak, akik meg azokat a mailokat is kinyomtatjak, amiket biztos nem olvasnak (pl. spam).
  • Falatka2003 #6
    Évente Németországban 33 milliárd oldalt feleslegesen nyomtatnak ki? Azért az tényleg nem semmi. Az hány 500-as csomag? 65.960.000!
  • pemga #5
    Nem összesen 17db, 17%, vmivel kevesebb mint minden 5. oldal ha így jobb. :). Egy nap jóval több el szokott menni mint 100 oldal: jelölj meg reggel egy 500-as csomagot valahol a kupacban és nézd meg másnap hányat lépett előre a rangsorban :). (Vagy egyszerűen kérdezd meg a IT-sokat, helpdesket, akárkit, hogy mennyit szoktak felkocsizni, utánrendelni.)
  • Andris #4
    Én is rengeteg felesleges dolgot kinyomtatok... amit vagy csak átfutok vagy még azt sem.... de hát a főiskola már csak ilyen
  • snorbi #3
    Szerintem meg nem az a lényeg, hogy a Lexmark mondja ezt, ill. a német cégek sírnak.
    Hanem az, hogy tényleg értelmetlen kivágni a fákat, szemetet termelni, etc., csak azért mert egy csomó idióta user azzal akar fontosnak tűnni, hogy mekkora kupac papírhalmot kell még elolvasnia. Az ilyen menjen a picsába.
  • aaaaa #2
    A Lexmark inkább örüljön, hogy használják a gagyi egyszerhsználatos nyomtatóikat, és nagyon gyorsan mardjon csendben, ne tanulmányokban sirassa a fákat. Egy olyan cég aki szabadalmi és egyéb jogi trükkökkel próbálja megtiltani a tintapatronjainak utántöltését, mindamellet a legdrágábban adja a kellékeit, inkább ne is nyilatkozzon semmit.
    Más "tanulmányok" szerint meg dögöljön meg az összes E-book kalóz , mert miattuk kevesebb könyv fogy. Ja ha perkálnak, akkor már nem is olyan nagy érték az fa, amit ki kell vágni...
  • artschiatwork #1
    "...felesleges nyomtatások túl sokba kerülnek a vállalatoknak."

    vérzik a szívem... a 17 oldal kinyomtatása összeomlasztja a német cégeket... pff...