Gyurkity Péter

Új belépő szintű kártya az ATI-tól

A grafikus processzorokat gyártó cég a jelek szerint az X550-sorozattal kívánja leváltani a belépő szintért korábban felelős X300 családot. Legújabb olcsó megoldása azonban már az X700-on alapul.

A vállalat terveiről - szokás szerint - ismét a távol-keleti oldalak számoltak be elsőként. A HKEPC képpel is kiegészítette beszámolóját, amely a vadonatúj kártyát ábrázolja. A Radeon X550 XT a belépő szinten hivatott erősíteni az ATI pozícióján, mégpedig a konkurens GeForce 6600 LE-vel szemben, amely igencsak népszerűnek bizonyult. A jelek szerint a gyártó ismét némi teljesítménytöbblettel szeretné meghódítani a vásárlókat, és új megoldását már a belépő szintűnek korántsem nevezhető X700-ra építi, természetesen jócskán lebutítva azt.

Az X550-sorozat első példánya a májusban megrendezett Computex kiállításon mutatkozott be. Az addigi belépő szintű kártyát, vagyis az X300-at leváltani hivatott chip elődjéhez hasonlóan 4 futószalagot foglal magában, de némileg magasabb órajelen, egészen pontosan 400 MHz-en végzi dolgát, és 128 bites, 200 MHz-es memóriabuszra támaszkodik. Az ATI ettől remélte a belépő szintű kártyák piacának meghódítását, ám számítása csak felerészben vált be, mivel itt is erős konkurenciával volt kénytelen számolni.


Az oldal értesülése szerint az X550 XT az RV410 jelzésű grafikus chipre épül. Ez a változat 4 pixel futószalagot foglal magában, szemben az eredeti 8 egységével, ám ehhez 6 vertex futószalag társul, amely kedvezőnek mondható az olcsó kártyák szegmensében. Nem csoda, hiszen az eredeti X550 kártyáknál 4, illetve 2 ilyen egység végezte a munkát. Szintén a teljesítmény növelését szolgálja a 128 bites memóriavezérlő, amely még az X700 SE-hez képest is megnyugtató teljesítményt eredményezhet, főleg a játékok terén. A grafikus processzor és a kártyán helyet foglaló memória órajeléről egyelőre nem érkezett hír.

A teljesítmény terén tapasztalható különbségek természetesen az árban is megmutatkoznak. Itthon az X300 sorozat tagjai 12-16 ezer forintos áron kaphatók, míg az X500 család már inkább a 15-20 ezres kategóriában található. A konkurens GeForce 6600 picit még ennél is többe kerül - 24-30 ezer forint - ám teljesítményük miatt sokan mégis e kártyák mellett döntenek. Természetesen az összes említett megoldás a PCI-Express foglalatra épül, az AGP itt (különösen az X300/550 esetében) már nem jön szóba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #23
    Gyakorlatilag olyan, mint egy integrált VGA ram nélkül, szóval olyan tetű lassú. A PCIE-n keresztűl használja a rendszerramot. A kártyán meg jó kevés ram csücsül, olyan 32MB? Bár állítólag van 128MB-os is.
    Csak éppen 64 bites a kártyán lévő ram, hogy még "Jobb" legyen ...
  • Derapo #22
    Mi az az ATI?
  • dez #21
    Az első. Egyébként ATI-nál is van ilyen, de nem tudom, melyik kártyánál.
  • Mice #20
    "Fogjátok már fel,"

    fogjad már fel, hogy egy 9550 is jó gémre
    istenem, na bumm nem lesz aniszó ÚRISTEN

    költsed a pénzed vazze nekem meg több marad
  • Mice #19
    nem tom én az nv marketing vacokból nem tudtam kivenni, hogy most igazából a sysmemet osztom e meg a gémnek textúra memóriának vagy a rendszernek ajánlom fel a vidmemóriát.
  • zidder #18
    Imádom mikor a magyar emberek eszmét cserélnek!
    hencegnek, villognak, fikázzák 1mást a hozzáértés legkisebb szikrája nélkül (tisztelet a kivételnek persze). Túl kéne már ezen esni emberek!!!

    Én kérek ellnézést!
  • Randal #17
    edios: hogy oda ne rohanjak. Szerinted ki a sz*rt érdekel, hogy milyen kártyád van bakker????

    Sorry a kirohanásért a többiektől, de az ilyenek mindig felhúznak mikor nem a témába illő dologról ír és saját magát villogtatja.

    M2:
    Te irodai gépekbe milyen kártyát raknál?
    Azoknak az kell, hogy viszonylag gyors legyen, lehessen rajtuk különböző nagyobb igényű alkalmazásokat futtatni és kész. Irodába kell, nem játszani. Vagy passziánszhoz minimum egy 6600GT dukál?
  • M2 #16
    Jó-jó, de azokba meg mi a fenének, parasztvakításon kívül nem sok értelme van.

    Ez is jó, hogy régen arra ment ki a piaci verseny, hogy minél gyorsabb kártyát csináljanak minél olcsóban. Ma meg azon versenyeznek ki tudja jobban elcseszni és mégis elsózni a szerencsétlen vevőknek. Ide vezet ha a marketingesek irányítanak és nem a szakemberek.
  • Cobra. #15
    Fogjátok már fel, hogy tőlünk nyugatra (meg lassan északra és délre is) ilyen kártyát csak olyan ember vesz, aki nem futtat magas gépigényű 3D-s alkalmazásokat. Játékra Nvidia-nál a 6600GT, ATI-nál az X800 a minimum.
    Ezeket a kártyákat (X300-550-600/NV6200-6500-6600LE) újonnan vásárolt irodai gépekbe szánja a gyártó.
  • dez #14
    Úgy is lehet nézni, hogy vettünk egy pci-ex-es lapot, és vga-ra már alig telik. :) Ők csak segítenek a váltásban. :p