COMPUTERWORLD

Új akkumulátor szerves anyagokból

Az NEC munkatársai új típusú akkumulátort fejlesztettek ki, mely javarászt szerves anyagokon alapul. Az új áramforrást főleg számítástechnikai alkalmazásra szánják.

Az akkumulátornak az Organic Radical Battery (ORB - szerves újfajta akkumulátor) nevet adták. Cellastruktúrája hasonló a mobil számítógépekben vagy telefonokban található lítium-ion akkukéhoz, de a mérgező és legkevésbé sem környezetbarát lítium és kobalt helyett egy PTMA kódnevű, szerves anyagokból álló alapanyagot tartalmaz. A vállalat szerint nem csak a környezetvédelmi szempontoknak felel meg sokkal jobban az új típusú áramforrás, de bizonyos tulajdonságai jobbak is az eddig megszokott változatoknál.

Masaharu Satoh fejlesztési vezető szerint az egyik legfontosabb előnye, hogy méretéhez képest több energiát tud tárolni az új változat, így jóval nagyobb teljesítményre képes egy ugyanolyan méretű lítiumos akkunál. Igaz, egyelőre valamivel kisebb ideig képes tárolni az energiát, ezért egyelőre főleg olyan területekre szánják, ahol rövid ideig nagyobb mennyiségű áramra van szükség. Egy ilyen lehetséges terület a szünetmentes áramforrások piaca - négy kis ORB-cellával elérhetjük, hogy áramkimaradás esetén számítógépünknek legyen elég ideje lezárni a programokat és kilépni a rendszerből. Természetesen az eszköz nem UPS, hiszen nem képes akár órákig működtetni egy PC-t, de kis mérete és alacsony ára miatt kiváló megoldás lehet a biztonságos rendszerleállításhoz.

A prototípus mindössze 5,5 centi, 4,3 centi széles, vastagsága sem több mint 4 miliméter, és összesen 20 grammot nyom - így tehát körülbelül három egymásra helyezett hitelkártyának felel meg. Igen gyorsan tölthető és nagyon hatékony az újratöltési folyamata is. Teljes kapacitásának 80 százalékát alig egy perc alatt vissza lehet tölteni. Ráadásul mivel felépítése igen hasonló a lítiumos akkukhoz, minimális változtatásokkal a meglévő gyártósorokon is elkészíthetők.

A 2000-ben indult fejlesztésnek ez az első kézzelfogható eredménye, és bár még szükség van némi finomhangolásra, Satoh szerint a fő feladat már inkább az, hogy a legmegfelelőbb felhasználási területeket találhassák meg új termékük számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    Felhasználási területet keresnek? nekem van ötletem!
    Két éve készítettem egy villamos meghajtású kiskocsit, amiben 4 darab, 12V-os teherautó-akksi
    adta a szuflát. Az önsúlya amúgy kb. 70kg volt, akksikkal ,,megpakolva'', azok nélkül a fele sem...
    Az ,,orbitális'' súly miatt kb. 50 kilométerenként tölteni kellett, és az akksik
    hamar elhasználódtak.(kb. 1 év alatt)
    Érdekes módon mégis olcsóbb, mintha egy 800 kilós mazdát üzememeltetnék...