Gábor Zoltán

Canon PowerShot A520 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 4 megapixel (2272x1704)
Optikai zoom: 4x (35-140mm)
Videó rögzítés: 640 x 480, 15 képkocka/másodperc, max. 30 másodperc
LCD kijelző: 1,8", 115 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC
Energiaellátás: 2db AA
A méltán népszerű PowerShot termékcsalád az év elején két új taggal bővült, a 3 megapixeles A510 és a 4 megapixeles A520 személyében. Az új modellek mérete kisebb lett, fogyasztásuk jelentősen csökkent, optikájuk fejlődött (a zoomtartomány 4x-esre nőtt). A következőkben az A520-as gépet ismertetjük.

Design/ergonómia

A gép fogása az egész kellemesre sikerült markolatnak köszönhetően kategórián belül a jobbak közé tartozik. A zoom kar és az exponáló gomb jó helyre került, minden helyzetben kényelmesen elérhetők. A meglehetősen nagy vakut az objektívhez kissé közel, a vázba építették, de meglepő módon a vörös szem effektust mégis kiválóan redukálja. A gép LCD kijelzője méretét tekintve nem túl korszerű, a mindössze 1,8"-os képátlójával legtöbb versenytársától elmarad azonban felbontásban a jobbak közé sorolható (115 000 pixel). Kicsomagolás után az LCD-n egy védőfóliát találunk, ami bár megóvja a kijelzőt a karcolásoktól, de használatát teljességgel lehetetlenné teszi, ugyanis fényáteresztő képessége enyhén szólva gyenge.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az átnézeti kereső majdnem pontosan az objektív fölött helyezkedik el, és az elődökhöz hasonlóan szintén csak a látómező kb. 80%-át fogja be. Az üzemmód tárcsa és a menü kezelőgombjai megfelelő méretűek, kényelmesen kezelhetők, billentésük határozott így nem áll fenn annak a veszélye, hogy más történik mint amit szeretnénk. Az SD kártya, illetve a két AA méretű akkumulátor külön rekeszekben kapott helyet. Találhatunk a vázon egy közepesen erős AF segédlámpát is, ami pirosan világít, és így rossz fényviszonyok között segít beállítani a gépnek az élességet. A gép minden apró részletében igényességet és átgondolt tervezést sugároz.

Kezelés/használat

A fényképező kezelése egyértelmű, annak se nagyon kell a leírást böngésznie aki először fog a kezében digitális gépet - ez többek között a magyar nyelvű menünek is köszönhető. A bekapcsolás egész gyors, kb. 2 másodperc alatt üzemkész a gép. A mód tárcsa igazi profi fényképezőgép látszatát kelti, szinte ugyanazok a programmódok találhatók meg rajta mint egy profi tükörreflexes fényképezőn, tehát az automata módon és a szokásos motívumprogramokon (portré, tájkép, éjszakai, sport, lassú záridő, további 8 program) kívül találhatunk rajta P (félautomata), Tv (rekeszautomatika), A (időautomatika), M (teljesen manuális), illetve mozgókép és panoráma funkciókat.

A gép manuális módban teljes szabadságot biztosít a fotózáshoz, pár más gyártó gépeinél tapasztaltakkal ellentétben nem korlátoz minket semmiben. Állíthatunk 4 féle ISO érzékenységet, 3-féle fénymérési módot, 6+1 fehéregyensúlyt (saját beállítás is lehetséges), késleltetett, illetve sorozatlövő módot, ami majdnem 2 képet jelent másodpercenként és ez egész jó sebességnek számít. Makro módban 5 cm-ről fotózhatunk és segítségként manuálisan fókuszálhatjuk be a témát, amihez a gép ki is nagyítja a képet, hogy könnyebben beállítható legyen az élesség. Vannak egyéb kompakt gépek amik komolyabb makro fotózásra képesek, akinek ez a téma fontos az keressen más gépet. Persze az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy ez a gép legalább bővíthető előtétlencsékkel (pl. makro lencse, széleslátószögű lencse, telekonverter), míg sok társát nem bővíthetjük!

Klikk ide! Klikk ide!
A Canon PS520 makro teljesítménye - a jobb oldali kép 300% kivágás

Találhatunk benne egy - valószínűleg windows-os környezetből ellesett - MY CAMERA menüpontot amiben kellemesen saját szájízünk szerint testre szabhatjuk a gép különböző hangeffektjeit, illetve indítóképernyőjét. Akinek ezek nem fontosak, kikapcsolhatja mindet, csökkentve ezzel az energiafogyasztást. A géphez vásárolható egy Canon vezeték nélküli vaku, amit a gép oldalához erősítve tudunk használni és a gépbe épített vaku villanásakor lép működésbe (kulcsszáma: 18).

Sajnos a menü kezelése elég lassú, sokszor előfordult, hogy egy-egy gombnyomást kétszer ismételtem meg, mert azt hittem a gép nem érzékelte a lenyomást, pedig csupán "gondolkodott". Viszont a képek visszanézésekor a zoomolás nagyon gyors, ez jó szolgálatot tehet az élesség ellenőrzésekor.

Képminőség

A képminőségre egy rossz szót se mondhatunk. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy kategóriájának egyik legjobb minőségű objektívvel ellátott fényképezőgépe. A képek részletesek, kontrasztosak, a színek megfelelően élénkek, tényleg nem lehet rájuk panaszkodni! Egyetlen dolog amit nehezményezhetünk az a versenytársakhoz mérten hangyányit erősebb képzaj, javasoljuk az alacsony (ISO50-ISO100) érzékenységgel való használatot.

Klikk ide! Klikk ide!
Széleslátószögű és tele állásban készített fotók

Éjszakai felvételeknél manuális módban próbálkozzunk, mert - amint a tesztképen is láthatjuk - az erre való motívumprogram nem birkózik meg hibátlanul a feladattal. Belső tereknél a vaku viszont jelesre vizsgázott, fénye egyenletes és elég erős egy nagyobb távolságban levő tárgy (6-8 m) megvilágításához is.

Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai felvétel a széleken elfogadható mértékű képhibával - jobb oldalt 300%-os kivágás

Klikk ide! Klikk ide!
Műfénynél készített vaku nélküli és vakus fotók

A nagyon kontrasztos részeknél felfedezhetünk némi kromatikus aberrációt (kék/lila elszíneződések), de ez szinte kivétel nélkül az összes kompakt gépnél megtalálható és esetünkben egészen elfogadható, nem jelentős mértékű (fénykép nyomtatásnál akár észrevehetetlen is). A tesztképeket kivétel nélkül automata, illetve a gyári motívumprogramokat használva készítettem, hisz arra voltam kíváncsi, hogy mire képes a gép egy átlagos felhasználó kezében aki maximum alap szinten konyít a fotózáshoz.

Összegzés

Nyugodt szívvel ajánlhatom bárkinek a gépet aki kicsi, olcsó és mégis komoly tudással megáldott (netán bővíthető) útitársat szeretne vásárolni, nem fognak csalódni benne. Talán lehetne gyorsabb mind az exponáláskor mind a menüben. A 4 megapixeles felbontás elegendő akár 10x15-ös családi fotók előhívására is, de akár egészen A4-es méretig lehet próbálkozni képeink nyomtatásával. Kis mérete igazi utazó, turista géppé teszi, manuális beállítási lehetőségei pedig a fotózással komolyabban ismerkedő amatőröket is kiszolgálhatják.

Előnyök/hátrányok
+ remek design
+ egyértelmű használat
+ magyar menü
+ jó képminőség, jó objektív
+ bővíthető
- lassú menü és exponálás
- enyhén zajosabb képek

A fényképezőgépet a Fotomarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztaj #51
    sziasztok! ps 510-et, vagy 520-at vennék, akinek vagy egy fölösbe, írjon! :) [email protected]
    se persze ha vkinek másfajta jó gépe van, jó áron, az is érdekel...
  • babajaga #50
    Honnan veszed ezt a képtelenséget? A géphez nem kell kimondottan akkut használni, de az elem hosszabb időn át drágább, kivéve ha nagyon keveset fényképezel.
  • putyika #49

    igaz_e hogy az aksik hamarabb tonkreteszik a gepet mint az sima elemek?,annak ellenere hogy kimondottan aksit kell hasznalni a gephez!
  • putyika #48
    ZENIT80-ast hasznaltam 4evig aztan valtottam Canon A 520-ra!MEGERTE!
  • putyika #47

    igaz_e hogy az aksik hamarabb tonkreteszik a gepet mint az sima elemek?,annak ellenere hogy kimondottan aksit kell hasznalni a gephez!
  • DKm #46
    Nekem is egy ilyen nyomtatóm van, bár én nem a géphez kaptam. :) Szvsz ezek a nyomtatók speciális papírral működnek. Mégpedig azért is, mert speciális méretű papír kell a nyomtatóba és szerintem az se mindegy, hogy milyen felületű. Nem tudom, hogy rá tudna-e nyomni olcsóbb papírokra (esetleg házi utángyárottra). De szerintem ha nem akarod fölöslegesen használni a festékfóliát, akkor ezzel ne is próbálkozz. Véleményem szerint nem drága a papír (illetve az otthoni előhívás költsége). Két fajta csomagot lehet hozzá venni. A kisebbikben 36 db képhez találsz papírt és fóliát és a nagyobbikban 108 db-hoz. Pontosan nem tudom, de úgy 4 ezer a kicsi és 8 a nagy csomag. Ha elosztod akkor egy kép kevesebbe kerül, mint 100 ft. Ez egy kicsit drágának tűnik a fotóelőhívóhoz képest, de ennek nem kell annyi idő és még ki se kell mozdulni a lakásból. :)
  • DKm #45
    A fényképezőgépek általában elég sokat fogyasztanak. Sima alkáli ceruzaelmekkel működteted? A sima cerka elemek nem fényképezőgépbe valók. Sokkal kevesebb a kapacitásuk, mint egy akksinak. Javaslom, hogy használj hozzá gyári eredeti Canon akksikat és töltőt. Vagy ha erre nincs pénzed, akkor is mindenképp javaslok egy új, márkásabb akksi+töltő készletet pl: Uniross, Energizer, Duracell, Ansmann....
  • Proview #44
    A fényképezőgéphez volt egy ilyen nyomtató. Ami érdekelne: ezek a nyomtatók speciális (előkezelt?)papírt igényelnek, vagy a fóliatekercsről bármilyen hasonló vastagságú,fényességű papírra rá tud nyomni? Csak azért érdekes a dolog, hogy Canon felirattal ne kelljen méregdrágán sima papírt venni. A nyomtató fóliatekercse hány képre elég?
  • reservoir #43
    Hali

    Az normális hogy maximum felbontáson, vakuval, 50-60 kép után lemerül, úgy, hogy be sem kapcsol? Normális, márkás elem van benne.

    Ja, és ha belerakok egy használtban lévő elemet, pl. egy távirányítóból, akkor sem kapcsol be?

    Ilyen sokat fogyaszt és ez normális?
  • zakupszki #42
    Köszönöm,de magyarnyelvűre lenne szükségem.