COMPUTERWORLD

Megállapodás Palm-alapú LG mobiltelefonokról

A Palm operációs rendszert fejlesztő és licencelő vállalat, a PalmSource bejelentette, hogy a koreai LG Electronics globális licencszerződést kötött a szoftver használatáról. A megállapodás pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A szerződés értelmében az LG jogosult a Palm operációs rendszerre épülő mobiltelefonokat gyártani és forgalmazni, ez egyben előre is vetíti ilyen készülékek megjelenését. "Szerintünk az ügyfeleink értékelni fogják azokat a Palm-alapú mobiltelefonokat, amelyeket kifejlesztünk és értékesítünk" - mondta Skott Ahn, a vállalat alelnöke.

A tenyérgépek piacán egykor egyeduralkodónak számító Palm OS ma már csak másodhegedűs a Windows mobil változata mellett. A tavalyi első negyedévben még az eladott PDA-k 40,9 százaléka futtatott Palm szoftvert, most már csak 20 százalékuk - derül ki a Gartner adataiból. Eközben lassan de biztosan nőtt a mobil Windows népszerűsége, a Microsoft szoftverének piaci részesedése a tavalyi 42-ről 46 százalékra nőtt.

Az LG az első negyedéves adatok szerint már a negyedik legnagyobb szereplője a mobilpiacnak, a cég részesedése 6,2 százalék és dinamikusan növekedik - állítja a Gartner. A koreai céggel kötött megállapodás nagy jelentőségű a PalmSource számára, amely az utóbbi időben több kulcsfontosságú üzletfelét is elveszítette, köztük a Sonyt, új licencpartnerek pedig csak elvétve akadtak. A vállalat éppen a múlt héten közölte, hogy átszervezést hajt végre, amelynek részeként amerikai dolgozóinak 16 százalékát elbocsátja.

A PalmSource számára elkerülhetetlen egy jelentős átszervezés és átalakulás, ugyanis a Palm operációs rendszerre épülő készülékek iránti kereslet az utóbbi időben látványosan megcsappant. A cégnek újra fel kell találnia magát, ennek egyik lépéseként a PalmSource még decemberben megvásárolta a China MobileSoft vállalatot, amely mobiltelefonos szoftvereket, valamint egy mobil készülékeken használható Linux-disztribúciót fejleszt.

A felvásárlás révén a PalmSource egyrészt megvetheti a lábát az egyre növekedő kínai piacon, másfelől linuxos termékekkel is előrukkolhat. A vállalat közölte, hogy hamarosan megjelenik a piacon linuxos alapokon nyugvó mobil operációs rendszerével, mindazonáltal hangsúlyozták, hogy nem kívánják közzétenni kereskedelmi szoftvereinek forráskódját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!