MTI

Dollármilliárdokat érnek az online játékoldalak

A világ legnagyobb online pókercége megerősítette azt a korábban felröppent híresztelést, hogy e hónap végére tervezi azt az elsődleges részvénykibocsátást, ami négy éve a legnagyobb londoni tőzsdei bevezetés lesz. (Hasonló nagyságú bevezetést 2001 júliusában a Friends Provident hajtott végre.)

A PartyGaming bejelentette, hogy várhatóan részvényeinek 23 százalékát adják el tulajdonosai, köztük alapítói - Crystal Ventures, Coral Ventures, Russell De Leon, Ruth Parasol - és jelenlegi vezetői is. E tulajdonosok megegyeztek abban is, hogy az elkövetkező 12 hónapban nem adják el több részvényüket, hogy a bevezetés után stabilizálódhasson a részvény árfolyama. A társaság egyelőre elzárkózott a kibocsátás várható piaci értékének meghatározásától, ám az elemzők szerint az elérheti a 10 milliárd dollárt, így a részvény hamarosan az FTSE 100 index alakítói közé is bekerül.

A kibocsátás szervezését a Dresdner Kleinwort Wasserstein végzi. Ez az üzlet megerősítheti helyzetét az ágazat vezető tanácsadói között; tavaly e brókercég vezényelte le a Londonban már jegyzett Sportingbet cégvásárlását, amikor megszerezték a Paradise Poker weboldalt.

Az online póker sikerét - és az üzletág London-központúságát - jelzi, hogy még a PartyGaming előtt tőzsdére, a londoni AIM piacra megy az online játékoldalak marketingszolgáltatásait szervező és forgalmukat irányító Empire Online is; becslések szerint e kibocsátás összege is elérheti az egymilliárd dollárt. A tőzsdére várják a 888.com online kaszinót is; e cég márciusban kérte fel előzetesen 1,6 milliárd dollárra értékelt tőzsdei bevezetésének előkészítésére a Credit Suisse First Bostont.

Az elmúlt években rendkívül gyorsan nőtt az online póker népszerűsége: sokkal nagyobb érdeklődést váltott ki, mint a hagyományos kaszinó játékok. Sikerét az egyre terjedő szélessávú elérésnek és az otthoni játéklehetőség kényelmének köszönheti. London azért vált az internetes nyerő játékok központjává, annak ellenére, hogy a játékosok túlnyomó része az Egyesült Államokban játszik, mert a brit szabályozás sokkal kevésbé szigorú, mint az amerikai. A felfutás jelentősen megnövelte az ezen weboldalaknak otthont adó - viszonylag alacsony költségszinttel működő - társaságok bevételét.

Az Edison Investment Research és a Durlacher által idén készített felmérés szerint az online játékok becsült bevétele - azaz a játékosok vesztesége - 2004-ben 37 százalékkal nőtt, és meghaladta a 8 milliárd dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!