CW Számítástechnika

Egyre több információ szivárog ki az új Xboxról

Az egyik külföldi fórumon igen részletes adatokkal szolgáló leírás jelent meg, melyet - nyilván hivatalos felszólítás eredményeként - nem sokkal később el is távolítottak.

Már korábban beszámoltunk arról, hogy az MTV és a Microsoft között létrejött stratégiai és marketing megállapodás értelmében a zenecsatorna fog közreműködni az új XBOX konzol hivatalos piaci felvezetésében. Ennek megfelelően az MTV fél órás promóciós műsorát május 12-én 21.30 -kor kezdi sugározni Kelet-, és Észak-Amerikában, egyéb területeken pedig május 13-án, a helyi adástervek szerint.

Az újonnan napvilágra került információk azért is voltak érdekesek, mert összhangban álltak több más, korábban felröppent feltételezéssel. Nos, az már régóta tudott dolog, hogy a Microsoft az új készülék lelkét képező grafikus chip gyártását nem fogja újra az nVidiára bízni. Bár a GPU végül is jól teljesített, azonban a hírek szerint a processzorgyártó cég technológiájáért cserébe irreális eladási részesedést követelt magának. Ennek okán a Microsoft figyelme egyre inkább a másik igen jelentős piaci szereplő, az ATI felé fordult.

Biztos, hogy valami komoly dolog készülődik a háttérben, a grafikus mag több hírforrás egybehangzó állítása szerint a jelenleg forgalomban lévő modellekhez képest jelentős architekturális módosításokkal készül - így például egészen döbbenetes módon 10 MB integrált gyorsítótárral szerelik fel -, órajele pedig 500 Mhz lesz.

Az XBOX 360 a jelek szerint ugyanakkor nyers erő tekintetében is irigylésre méltó lehet, hiszen alaplapján egy 3,2 Ghz-es PowerPC processzor mozgatja majd a poligonokat. Az IBM fejlesztette CPU érdekessége, hogy eddig egyedülálló módon három processzormagot tartalmaz majd, melyek egyenként két-két utasítási folyamat végrehajtására képesek, s működésüket egy 128 bites vektoros végrehajtó egység is segíti. Mindehhez természetesen megfelelő mennyiségű memória is társul, ami a gyakorlatban egy 512 MB-os GDDR3 típusú modult jelent.

Szintén újdonság, hogy ebben a gépben valószínűleg nem lesz beépített merevlemez, hanem azt feltehetőleg 20-40 GB-os változatban, kiegészítőként lehet majd megvásárolni. És ha már a kiegészítőknél tartunk, mindenképpen meg kell említeni, hogy vezeték nélkül négy, USB 2.0 porton keresztül pedig három eszköz csatlakoztatható a konzolhoz, amely ugyanakkor lehetőséget nyújt a megszokott, korábbi USB - billentyűzetek, és egerek használatára is. Az új változat külsejében is erőteljesen átalakult, s többek között cserélhető előlapokkal próbálják még vonzóbbá tenni a vásárlók számára

De az elmondottak mellett úgy tűnik, a redmondi óriásvállalat ezúttal már nem elégszik meg egy kizárólag játékok futtatására alkalmas megoldással. Célja inkább egy olyan készülék megalkotása, amely valóságos szórakoztató centerként is funkcionál, azaz összekapcsolható lesz PC-kkel, fényképezőgépekkel, noteszgépekkel, és zenelejátszókkal, ami egyben előre vetíti a film-, és zenelejátszó szolgáltatások, valamint a képnézegető funkció integrálását is. A gép igazi megmérettetése május 17-én lesz, amikor az Electronic Entertainment Expo keretében a konzolt már nem csak megtekinteni, hanem kipróbálni is alkalma nyílik az érdeklődőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #9
    De ha csak 1 Cell lesz, az egy elég érdekes helyzetet fog szülni: bizonyos dolgokban az egyik gép lesz igen erős, más dolgokban meg a másik. Mondjuk, nem minden a processzor.
  • dez #8
    Tudtad, hogy a Cell is PowerPC-alapú? Mi van, ha valójában ebben is Cell van, csak nem akarják még konkrétan kijelenteni?

    De még ha pl. egy G5 szerű (ráadásul 3 magos) PPC van benne, abban is van egy jófajta SIMD egység. (Igaz, a Cellben 8db van, és állítólag a PS3-ban 3db Cell lesz, bár lehet, hogy ez csak pletyka.) De a GPU át átvehet ilyesmi feladatokat.
  • csomi #7
    Tudtad, hogy a nickemnek semmi koze az altalad emlitett csoma-hoz ami egyebkent egy telepules is Somogy megyeben? Sajnalatos modon a szemellenzod meg mindig nem vetted le, ugyanis ha a kidulledt szemu nyalcsorgatasod abbahagynad es el is olvasnal masokat, es azt tudnad ertelmezni is, lathatnad, hogy az altalad istenitett PS3-rol egy szo fika nem esett. Sot, meggyozodesem ha sikerul csak a felet hozni az alom specifikacionak, ps3 nagyon eros gep lehet sokkal erosebb barminel, de ez semmit nem von el xbox2 es az ahhoz hasznalt technologia ertekebol. Egyszeruen borzaszto irritalo mikor egy ilyen huszonharmadik senki mint te, vagy barki itt megprobal meggyozni valakit valamirol amihez teljes melyesegeben kb annyira van koze mint a vadaszrepulo vezeteshez.
  • Riddick #6
    Dzson nem értem miket szólsz be.A xbix 360 egy pc hez köthetö csúcsgép lesz,ami mellett a mostani gépek is kapálni mehetnek.És nem tudom mit folyik a nyálad a ps3 ért,abban tuti se vinchester nem lesz,és a pc hez se lehet hozzá kötni! És azt már régen megtanulhattad volna hogy egy idö után tök mindegy milyen a fő cpu a gépben ,mert úgy is a videókártyán van a hangsúly! És a boxban egy kva jó Ati lesz! Amig a sony megpróbál valamit kihozni az nvidiából! Lehet hogy jó gép lesz a ps 3 ,de egy pc hez is konyitó embernek az xbox sokkal jobb választás lesz már igy előre is látszik!
  • Dzson #5
    csomi... tudtad, hogy a nicked a régi magyar nyelvben majdnem azt jelenti, hogy "vérhas = csoma"?

    Egyébként nem irogatnál ilyen innen onnan rádragadt kifelyezésekkel nekem szónoklatot, ha egyszer is megnézted volna a CELL processzor specifikációit (eddig nem két ember látta, volt pár konferencia, hivatalos bemutató, csak ezek elhaladtak a méretes füleid mellett). Bár gondolom egy kukkot sem értnél belőle, ebből a cikkből is csak azt veszed ki, hogy a (reklám szerint) az igzbogsz kettő überfasza lessz letolja a sony gépet a színről.
  • csomi #4
    Dzson ocsem te magad vagy egy vicc egy igazi LOL. Olyan dolgokat fitymalsz amihez kozod nincs, raadasul hasonlitod ossze olyannal amit meg talan csak nehany ember latott mukodni. Majd meglatjuk E3-on de az biztos, hogy Nextgen-ek mindegyike egy kisebb technikai csoda. Ezeket a teljesitmenykeket nem pc-s architekturak viszonylataban kene nezni, habar meg ugy is impozans. Te meg a csicska gepeddel sok 100 mernok munkajat itt pillanatok alatt alazod. Kicsit gondolkodni kene mikor az ilyen dilettans es bicskanyitogato hozzaszolasokat megereszted.
  • Dzson #3
    "Az XBOX 360 a jelek szerint ugyanakkor nyers erő tekintetében is irigylésre méltó lehet, hiszen alaplapján egy 3,2 Ghz-es PowerPC processzor mozgatja majd a poligonokat."

    LOL. Ez nekik a nyers erő. A CELL nem kétszer gyorsabb a PS3-ban.

    " így például egészen döbbenetes módon 10 MB integrált gyorsítótárral szerelik fel"

    LOL. A PS2 grafikus chipjén 5 évvel ezelőtt már volt 4 mega embedded ram, utána pár évvel ezt felvitték 32 megára, csak ez a chip (helyesen) már nem került be a konzolokba.
  • ffxi #2
    E körül milyen sok új infók ill. új botrányok vannak. Ebből látszik, hogy a Japánok nagyon tartják a információkat szembe a pletykás Microsofttal
  • chungey #1
    Ez olyan mint 1 csúcs pc kis dobozban. Akkor szakíthatna vele ha a pc gammák is mennének rajta.