COMPUTERWORLD

Két változatban érkezik az Xbox 360

Bejelentette a novemberben piacra kerülő Xbox 360 játékkonzol árát a Microsoft. A vállalat közölte, hogy a készülékből az Egyesült Államokban és Európában két változatot dob piacra, az egyik 399, a másik pedig 299 dolláros áron lesz kapható.

Képességeit tekintve mindkét konzol azonos lesz, a drágább változathoz azonban extraként egy 20 gigabájtos merevlemezt, vezeték nélküli kontrollert, Ethernet-csatlakozót és tv-távirányítót ad a Microsoft. Ezeket a perifériákat az olcsóbb verzióhoz is meg lehet vásárolni. Bach elmondta, a konzol japán árát egy szeptemberi tokiói kiállításon hozzák nyilvánosságra.

Elemzők egyetértenek abban, hogy az első Xbox piacra dobásakor a Microsoft elszúrta az árazást, a konzol nem volt elég olcsó ahhoz, hogy igazán nagy tömegek számára vonzó legyen, ugyanakkor mégis elég olcsó volt ahhoz, hogy a Microsoftnak komoly veszteséget termeljen. Amint az ismert, a konzoliparban a gyártók a hardvert rendszerint veszteséggel értékesítik, a játékeladásokon azonban komoly hasznot húznak.

Az Xbox története során csupán egy negyedévben termelt nyereséget a Microsoft számára. Az árazás a Sony elleni harc egyik legfontosabb fegyvere. A 399 dolláros induló ár lehetőséget ad a Microsoft számára, hogy amikor a Sony bemutatja a PlayStation 3-at, árcsökkentést hajtson végre és így tegye vonzóbbá saját készülékét a vevők számára. Az Xbox 360 hardverének alapja egy speciális PowerPC processzor, amely 3,2 GHz-en üzemel és három magot tartalmaz.A grafika megjelenítéséről 500 MHz-es egyedi ATI videochip gondoskodik. Az Xbox 360-ban 512 megabájt GDDR3 memória kapott helyet, amely 700 MHz-es órajelen működik. A videochipben további 10 megabájt beágyazott memória található.

A konzolhoz négy kontroller csatlakoztatható vezeték nélkül, a további perifériáknak pedig 3 darab USB 2.0 portot alakítottak ki. A korábbi pletykákkal ellentétben az Xbox 360-ban 20 gigabájtos, cserélhető, bővíthető merevlemez kapott helyet. Memóriakártyák fogadására két bővítőrés áll rendelkezésre.A konzol összekapcsolható lesz a PC-kkel és hordozható audiolejátszókkal, valamint speciális szoftvert tartalmaz majd a Windows XP Media Center Edition támogatására.

A cég vezetői továbbra sem fedték fel a piaci premier pontos dátumát, azonban elmondták, hogy minden a tervek szerint halad ahhoz, hogy az Xbox 360 az ünnepi szezonban már a boltokban legyen. "A rendszer elkészült" - mondta Robbie Bach, a Microsoft játékokkal felelős részlegének vezetője, aki azt is elárulta, hogy az Xbox 360 visszafelé kompatibilis lesz a legfontosabb játékokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #2
    Azért, mert ha megnézed a procit, akkor rájössz, hogy ez a gép valójában FULL NEM kompatibilis az előzővel. És gondolom (ez a logika) szoftver szinten ők fogják felkészíteni néhány (legtöbbett eladott) előző XBOX-os játék futtatására is.

    Tehát ez a konzol NEM kompatibilis az előzővel. Szofvert szinten lesz megoldva. Tehát még nekik lesz plusz munka. Remélem érthető, amit mondtam :)

    UI: Emulálásról van szó, a sebességgel meg nem lesz baj, mert nyilván egy fejlettebb gép emulál egy gyengébbet.
  • JayDee #1
    Nagyon császár ez a konzol. Egyedül a visszafelé kopatibilitással van bajom. Mér' csak a legfontosabb játékokkal?