Berta Sándor

Mobilzavarók lesznek az új-zélandi mozikban

Az új-zélandi mozitulajdonosok úgy döntöttek, hogy a jövőben szeretnék magukat és a mozijaikba látogató embereket megkímélni megcsörrenő mobiloktól.

A mobil készülékek amennyire hasznosak, egyes esetekben gyakran ugyanannyira zavaróak is lehetnek. A mobiltelefonok nélkül ma már gyakorlatilag szinte senki nem tudná elképzelni a mindennapi életét. Sajnos azonban amennyire hasznos segítséget jelentenek a mobil készülékek, úgy válhatnak néhány esetben zavaró tényezővé. Egy moziban, a film közben megcsörrenő, a tulajdonosa által előtte ki nem kapcsolt vagy el nem némított mobiltelefon például határozottan zavaró tényező. Egy ilyen rendkívül bosszantó tud lenni és embereknek egész estés szórakozását ronthatja el.

A filmszínházak tulajdonosai és üzemeltetői éppen ezért arra a döntésre jutottak, hogy a telefonokat zavaró adóállomásokat építenek a mozik közvetlen közelébe, ha kell akár a saját mozijuk mellé is. Az Új-Zélandi Mozitulajdonosok Szövetsége jelenleg azt vizsgálja, hogy mennyire lenne jogszerű egy ilyen intézkedés. A szervezet szóvivője szerint már egy SMS küldése vagy fogadása is megzavarhat egy előadást, egy beérkező vagy kimenő telefon pedig végképp elronthatja több száz ember estéjét.

A legrosszabb "elkövetők" a középkorú nők, akik magukról teljesen megfeledkezve telefonálnak, SMS-eznek és ha megkérik őket, hogy hagyjanak fel a másokat és az előadást zavaró tevékenységükkel, magukból kikelve ordítanak és vitatkoznak a mozi személyzetének tagjaival. Sok néző érthetően nem tolerálja az ilyenfajta előadás-megszakítást. Egyszer az egyik új-zélandi moziban egy férfi megfenyegetett két külföldi diákot, akik a mozi két távoli sarkából SMS-ek útján "beszélgettek". Az ügy majdnem tettlegességig fajult.

Hasonló megoldáson törik egyébként a fejüket a müncheni Oktoberfest szervezői is, mivel sokan az illemhelyekről telefonálnak vagy SMS-eznek és így óriási sorok alakulnak ki a vécék előtt. Az áldatlan állapotot a müncheni szakemberek szintén az illemhelyek környékén felállítandó, a mobiltelefon-adásokat zavaró állomások kiépítésével akarják megoldani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #21
    Ehh. kitalálnak valami civilizációs marhaságot, amit később blokkolni szeretnének, mert túlnőtte magát.
    Az emberi bunkóságon a bunkó akaratán kivül lehetetlen segíteni; akármennyire elhanyagolható a sugárzás, nem örülök egy újabb dózisnak.

    Amúgy nekem is elegem van a mobil - tech - buzikból. Élőben a legjobb minden kapcsolat.
  • RpPRO #20
    Minek zavaroallomasokat epiteni? Alufoliazzak korbe a teljes termet es akkor lehet telefonalni. :)

    Hosszu tavon biztos olcsobb volna, mint egy ilyen rendszer fenntartasa.
  • siposbence #19
    Sztem igazuk van!

    Nem arra való a színház, mozi, hogy egy hülye láma végig dumálja vagy SMS-ezze az egész időt.
    Elkerülhető lenne ez a dolog, hogyha megértenék az emberek, hogy kapcsolják ki, vagy némítsák le.
    Itthonra is ilyeneket kéne telepíteni, vagy azokat az emberekekt kitiltani, akiknél megszólalt a telefon...
  • Hegyikecske #18
    HÜLYESÉG! Még csak az kéne h. itt is letiltsanak meg akármi, amugy pl a Nemzeti színházban megoldották ezt már ott van is értelme, de nem zavarással hanem elgendő olmot öntöttek a váz szerkezetbe, ami ott még érthető is... Viszont az már túlzás h. egy mozi beleszóljon az én telefonálásomba, És félreértés ne essék nem állok a bunkók pártján csak sztem mkinek önmagát kéne moderálni és akkor nem lenne gond, de azér az már elég LoL h. mire az összes telefontársaság felépítette a saját kis adótornyait h. már _majdnem_ mindenhol van térerő erre fellépnek a mozik, színházak, majd később a rendelők meg a BKV meg minden szar hasonló intézkedéssel és a végén a sok adótorony után már ugyanannyi zavaró torony épül és az egésznek nem lesz semmi értelme! azt meg pláne rühhelném ha vki bluetoothopn belenyulna a mobilomba (sajnos a bluetooth amugy is elég védtelen) Szal a lehetőség legyen csak adott bőven elég lesz ha mki lehallkítja a sajátját SZTEM. (arról nem szól a hír h. az adó állomások mellett a zavaróállomásdok milyen sugárzással hatnak nem csak a mobilokra ránk is!)
  • HuAn82 #17
    Az egész épületben csak van egy kósza vezetékes telefon.
  • Yv@n #16
    Nem igazán gizdaságról lehet szó ez esetben, egyszerűen az a helyzet, hogy mint sokminden más esetén is amit átveszünk másoktól, ennek sem alakult ki kultúrája. Tényleg az van, hogy ül az ember a HÉV-en és nagymaminak 2 percbe telik míg előkotorja a telefont, mert méllyre teszi a táskába, viszont mivel sokminden más is ott van, ezért hogy biztos meghallja, max hangerőre tekeri. Mire eljut addig, hogy elkezdi KERESNI a felvevő gombot (szó szerint, mert nem is találja ha nem nézi a készüléket), már körülötte mindenki a halálba kívánja. megtörténik a megváltó kapcsolás, és nénikénk teli tüdőből elkezd ordítani a készülékbe, hogy jól hallható legyen amit mond.
  • Rincewind #15
    Fogalmam sincs most milyen magyarorszag, de legutoljara amikor ott voltam, akkor mar az ovodas gyerekek is mobiltelefonnal jartak az oviba. Szvsz max 4-5 eve feltunoskodhetett valaki mobillal, mert akkor meg ritkasagszamba ment. Ma mar, hogy a 90-es eves takaritoneninek is van, nem hiszem, hogy lehetne vele "gizdazni", vagy, hogy barki is akarna.
  • Robin Hood #14
    Vagy egy román westernt, az is. :D
  • Robin Hood #13
    Ha baj van, rohanni kell, nem telefonálgatni. :)
  • Robin Hood #12
    Asse rossz amiko buszon max hangerővel jáccik a gizdacsávó/csaj, mert ugye muszáj pittyegtetni a szarját, nem lehet lemuteolni...