Berta Sándor

52 új mobil féregvírus egyetlen nap alatt

Sokan eddig nem vették komolyan, hogy előbb-utóbb a mobiltelefonokon és más mobil készülékeken is megjelenhetnek a kártevők. Tévedtek.

A mobilhálózati megoldások kifejlesztésével foglalkozó Simworks megdöbbentő bejelentést tett: a vállalat szakemberei összesen 52 új, eddig nem ismert és nem regisztrált, a mobil eszközöket támadó kártevőket, főleg féregvírusokat fedeztek fel - mindössze 24 óra leforgása alatt. Mindez azt jelenti, hogy a Symbian OS operációs rendszert használó mobiltelefonokat és PDA-kat fenyegető kártevők száma egyetlen nap alatt megsokszorozodott.

A trójai falovak és féregvírusok többsége különböző játékok, mint például a Cosmic Fighter vagy a 3D Motoracer illegális másolataira épülnek. Maguk a telepítőfájlok a játékok mellett tartalmazzák például a Cabir vagy a Locknut nevű kártevőt is, így aki feltelepíti ezeknek a játékoknak az egyikét a készülékére, az egyúttal meg is fertőzi azt.


A vírus egy nagy koponyát rak a képernyőre
A Simworks által közölt információkat megerősítette az F-Secure biztonsági cég is. Jarno Niemela, az F-Secure mun­ka­tár­sa elmondta, hogy az első vizs­gá­la­tok alapján egyre való­szí­nűbb, hogy a kár­te­vők több­sé­ge a Skulls.D nevű féreg külön­böző új válto­zatai. A sok változat azért jöhetett létre, mert ennek a féregnek az esetében rendkívül egy­sze­rű a kárt okozó kódok variálása. Öröm az ürömben, hogy a meglévő vírus­irtók - így például az F-Secure Anti­virus - is felismerik és eltávolítják a kártevőket. Ezenkívül szin­tén jó hír a készü­lékek tulaj­dono­sainak, hogy "szabadon" még egyetlen féreg­vírust sem regisztráltak.

Mindenesetre a legfontosabb, hogy illik komolyan venni a bizton­sá­gi szak­em­be­re­ket, akik szerint egyre több ilyen, a mobil eszközöket támadó kártevő fog megjelenni. Korántsem szabad tehát félvállról venni a problémát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KDOG #10
    Amugy MS re épülő pda+mobil combo jobb mint összes symbian ! Eddig symbianbol volt alkalmama a dinotojás nokiaval 6600 a szalonna 7650 egy p800 és egy p900 :) SE-n legalább jo volt, kéziás stb.... VIszont MS re épülö cuccok nagyondurvák, rengeteg szolgáltatás.
    Symbian az meg elég gyengus....
  • KDOG #9
    hehe végre valaki irt az ilyen egérimozi buziknak virust :)
    jajjj jajjszegények... :)
  • benli #8
    Szóval nem kel fogazni. ( angol ismerkedési forma)
  • Shadow_THH #7
    nem ez most komolyabb annál :)
    eddig csak ilyen néven voltak férgek hogy "nemvirus_igenjóxxx.sis" és társai, de most feltört progik és játékok cimén "valamigame_v1.00_cracked_by..." amit ugye már nehezebb kivédeni hogyha közel száz létezik belőle.

    kár hogy a cikk már elévült, mert ugyanezt pont egy hete olvastam

    és kár hogy rohadtul nem kell aggódniuk az átlag mobilhasználóknak, mert ha bt-n keresztül jön a virus akkor 10m-s körzetben még csak kizárja az ember hogy ki küldte, és a szivlapát nyele már alapból 2 méter szal :)
  • TeszteloPontHu #6
    Szokás szerint az "illegális másolatokkal jön a vírus". Anno PC-n is ezzel riogattak, hogy mindenki megvegye a programokat.
  • Yeti #5
    tájékoztatlak, hogy bizonyos szempontból mindkettő szar:)
  • szacsi #4
    nemazér, de a mobilos win sztem nem szar. sőt, bizonyos téreken nekem jobban bejön mint a symbian,
  • asysoft #3
    Talán amiatt, mert Windowsos eszközből jelentősen kevesebb van, mint Symbianosból.
  • Hedgehunter #2
    a tetves parasz virusgyarto kocsogok.......
  • Koppernikusz #1
    lál.
    ilyenkor is cikket írni :)
    Azon csodálkozom, hogy miért a symbian került előtérbe, miértnem a fos mobil win?
    symbiannal ezer éve foglalkoznak mobil eszközökön, szal már van tapasztalatuk. mind1