SG.hu

Koponyás mobilvírus borzolja a kedélyeket

A Trend Micro észlelt egy SYMBOS_SKULLS.A nevű mobiltelefon-vírust, egy trójai programot, amely leginkább a Series 60 Symbian rendszereket fenyegeti.

A SKULL (angolul koponyát jelent) ingyenes programokba és fájlcserélő rendszerekbe ágyazza be magát. Amint a felhasználó lefuttatja az EXTENDED THEME.SIS fájlt a fertőzött alkalmazásban, a mobiltelefon szinte összes funkciója letiltásra kerül. Az áldozatok a telefon ikonjainak halálfejjé változását tapasztalhatják, de az is előfordulhat, hogy a telefont nem tudják többé bekapcsolni. Ez a második Trend Micro által azonosított olyan vírus november óta, amely a mobiltelefonok használatát befolyásolja. Az első ilyen vírus a Delf-HA trójai volt, amely spam SMS-üzeneteket küld a fertőzött számítógépekről.


A SKULL.A koponyákra cseréli az ikonokat

A SKULL vírus kódja egy üzenetet is hordoz az áldozatoknak. "T vírusként" azonosítja magát, és a felhasználóknak azt ajánlja, hogy keressenek fel egy telefonszervizt, vagy vásároljanak új készüléket. December 1-jén egy új SKULL variáns jelent meg, a SYMBOS_SKULLS.B. Ez az új variáns a SYMBOS_CABIR.A vírust is hordozza, amelyet júniusban fedeztek fel. A SYMBOS_CABIR volt a világ első mobiltelefon-vírusa, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül terjedt. Mivel a SYMBOS az új SKULL variánssal együtt érkezik, a károkozási lehetőség jelentősen megnőtt.


A SKULL.B általános alkalmazásikonra vált át mindent

A SKULL az alábbi üzenetet tartalmazza: "What is T-VIRUS? T-VIRUS is not a type of virus, instead it is a system file, specially designed & created for you. T-VIRUS crashes the main system of your phone, i guess it is the right time for you to go to your service center, or buy a new phone. Newer & higher version of T-VIRUS, coming soon. If you have Cabir, feel free to send it to me, i'll appreciate it very much."

(Mi a T VÍRUS? A T VÍRUS nem egy vírusfajta, hanem egy rendszerfájl, melyet kifejezetten Önnek készítettünk. A T VÍRUS a telefon rendszerének összeomlását okozza, úgyhogy szerintem ideje felkeresni egy telefonszervizt vagy új telefont vásárolni. A T VÍRUS egy újabb és jobb verziója hamarosan érkezik. Ha megvan Önnek a Cabir, küldje el nyugodtan. Nagyon megköszönném.)


A vállalat fontosnak tartja megjegyezni, hogy az új intelligens telefonok miniatűr számítógépekhez hasonlatosak - éppolyan könnyen megfertőzhetők vírusokkal, mint az asztali PC-k. Az IDC piackutató szervezet szerint jelenleg közel 170 millió mobiltelefon-felhasználó van világszerte, és mindössze 116 millió számítógép-felhasználó. Egy másik kutatóintézet, a Yankee Group szerint az intelligens telefonok az Egyesült Államok mobiltelefon-piacának 2%-át fedik le, és ez az érték 2008-ig várhatóan 17%-ra nő.

A többfunkciós mobiltelefonok számának növekedésével a mobiltelefon-vírusok fenyegetése is ennek megfelelően növekszik. A számítógépek felhasználóival ellentétben azonban a legtöbb telefon-felhasználónak nem szokása a víruskeresés. Emiatt már a csengőhangok és képernyővédők letöltése során fontos lenne elővigyázatosnak lennünk. A telefonra történő telepítést megelőzően mindenképpen át kell vizsgálni a fájlokat egy víruskeresővel. Különösen az ünnepek közeledtével jellemző, hogy sok felhasználó hangokat és képeket szeretne letölteni telefonjára. Nekik különösen elővigyázatosnak kell lenniük, különben könnyen ezen mobiltelefon-vírusok áldozataivá válhatnak.

Korábbi mobiltelefon-vírusok

2001. június: A Timofonica az első vírus, amely mobiltelefonokat támad. A Telefonica spanyol mobilszolgáltató megjelenését utánozza, csak Spanyolországban terjedt, és nem közvetlenül fertőzte meg a mobiltelefonokat. A szokványos e-mail alapú terjedési módszer használatával számítógépeket fertőzött, az Outlook címjegyzékből kikereste a telefonszámokat, amelyekre spam SMS-t küldött a Telefonica spanyol mobilszolgáltató Internet SMS-gates (ISG) SMS átjáró szolgáltatásán keresztül.

2001. június: A japán iMode áldozatul esik egy olyan csínytevésnek, ami a 110-es vészhívószám véletlenszerű tárcsázását okozza.

2004. június: A világ első Bluetooth technológiát kihasználó vírusa, a SYMBOS_CABIR.A féreg gyorsan terjed. A vírusfájl számos üzenetet jelenít meg, miután eljutott a mobiltelefonra. Ha a felhasználó telepíti a fájlt, a telefon azonnal fertőzötté válik. A fertőzés után a vírus egy "Caribe" nevű alkalmazásként jelenik meg a telefon alkalmazás menüjében. A vírus ezt követően Bluetooth szolgáltatásokkal rendelkező eszközöket keres, és a megtalált eszközökre átküldi önmagát.

2004. november: Egy trójai spam SMS-üzeneteket küld ki mobiltelefonokra! A Delf-HA trójai olyan orosz mobiltelefon hálózatokat támad, amelyek SMS-szolgáltatásokat kínálnak. Ha egy számítógépet megfertőz a vírus, akkor az automatikusan letölti különböző webhelyekről az SMS.txt fájlt, majd orosz SMS-szolgáltatások felhasználásával véletlenszerűen spam SMS-üzeneteket küld szét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #12
    Mi a fene, vip lettem? Az jó.
  • Piscator #11
    vissza tértem észt osztani. Szóval egyetértek, a telefon, az telefon. Egy-két funkción kivül (ébresztés, naptár) nem kell másra. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne legyenek beővebb szolgáltatások, van akinek ez kell, bár egy szinten túl nem kellene nagyon vegyíteni a PC-vel.
    A következő lépés majd az agyba ültetett chip lesz, azt kihagynám. Főleg ha billi fejleszti.

    osztályomban is annyi idióta pláza boy&picsa van, nyomulnak a hülye kamerás, színes kijelzőjű telefonukkal, villognak, félévente új készülék, havi 10000 Ft számla- valóban egy más világ. Nekem. Nekem elég a kis vacak Samsung sgh r210. Csak az antennája, aksija rossz.
  • benczurzs #10
    Csak összejön
  • benczurzs #9
    javascript:put('falbav')
  • benczurzs #8
    Mindenki kiadja a technológiát alapos tesztek nélkül, és itt az eredmény.javascript:put('falbav')
    Ha a "szakemberek" akik megalkották tesztelték volna egy kicsit többet, erre már a gyárban rájöhettek volna, de így mi szívunk. (nekem még nincs ilyen telefonom de tervezem)
  • pepe003 #7
    Örülj neki, hogy nem a Bill Gates fejleszti, különben mehetnél mindennap cseréltetni a bekapcs gombot....
  • Killgore #6
    Most meg lehet nézni, itt a végeredmény. a mobilok mostmár nincsenek biztonságban.
  • Killgore #5
    Amúgy meg a f@sznak kellett számítógépet csinálni a telefonokból. lassan a telefonálás már nem is lényeges szempont....
  • Killgore #4
    Frankó... A vírusírok se pihentetik magukat. előbb utóbb mobilra is lesznek egész hálózatokat bénító rendszerek. Vagy kiváncsi leszek arra, hogy mikor jönnek az olyan vírusok, amik át tudják lépni a mobil és a pc közti akadályokat, és gond nélkül terjedhetnek bármelyik cuccoson :S
  • Zozo76 #3
    Hala istennek en nem vagyok egy telefon buzi. Me most is egy Panasonic G450-esem van. Tokeletesen mukodik, es azt tudja amit egy mobiltelefonnak tudnia kell: Telefonalni. A tobbi sallang engem nem erdekel. Ja es akit fejbevagok vele az biztos hogy ott a helyszinen kimulik. :)