32
  • Gregorius
    #32
    Hát azt hiszem át kéne nézni a szinoníma definícióját, hiszen a szinonímának az a lényege, hogy két különböző alak jelenti ugyanazt a dolgot.
  • CAD
    #31
    Szinonimara egy vegtelenul egyszeru magyar peldaval szeretnek szolgalni:

    Geza vár. Most mire gondoltam, egy objektumra Geza nevvel, vagy egy szemelyre cselekves kozben?

    Ez egy trivialis pelda, de szamos olyan eset van, amikor fel sem fedezheto a kulonbseg... de ket szemely megis teljesen mast gondol a mogottes tartalomrol. Egy szemely meg egy geprol meg ne is beszeljunk :) > kovetkezo lepes a formalizacio, erre pedig ismet azt mondom, hogy evek ota letezik.
  • dez
    #30
    "A Gartner Group piackutató cég által elvégzett kutatás szerint még a prototípus is legalább 12-szer, de legfeljebb 47-szer gyorsabb volt az összes többi szoftverfejlesztési módszernél. A Gartner a teljes folyamatot vizsgálta, a programötlettől a megvalósításig."

    Ehh. Tehát, azt nem számolták bele, ha fejlesztés közben alakul, hogy mit is kell csinálni. (Pl. épp a részeredmények miatt, stb.) Vagy ha a komolyabb munka nem maga a programozás az egészben.
  • dez
    #29
    Aha, de bizonyos elvont dolgokat nem lehet csak úgy elmondani. Ha meg majd' minden részletre vonatkozó, konkrét leírás kell, akkor már valójában mi írjuk a programot, csak pl. nem C-ben, stb.
  • Gregorius
    #28
    Már bocs, de a szinoníma, mint olyan, szerinted hol csorbítja az egyértelműséget? Ha 4-nek szinonímája a "négy", akkor enm tudod, hogy most melyik számra gondoltam, vagy mi? Nem egészen értem.

    Abban igazad van, hogy ez a programozó program nem rendelkezik intuitív kóddal, de én ilyet nem is írtam, elnézést, ha félre lehetett érteni. Én azt írtam, hogy nem vagyunk messze tőle. És ezt továbbra is tartom. Az, hogy nem létezik még tökéletes magyar-angol fordítóprogram, az többnyire a magyar nyelvnek köszönhető. Angol-francia, és egyéb nyelvek, amelyek az elöljárós szerkezetet követik már régen léteznek, és ott is csak a nyelvi képek miatt nem tökéletesek, de egy feladatmeghatározásban nem kell megszemélyesítést használni, és kész.

    De nem akarok nagyon elkalandozni, mert itt nem is erről van szó, ez a program nem ilyeneket csinál, de a licenszek egyesítésével akár csinálhatna is. Léteznek csevegőbotok is, ez sem sokkal rafináltabb dolog. Persze itt most nem a gyökér csevegőbotokra kell gondolni!
  • John Wayne #27
    Nem tudom, nem biztos, hogy hamvába holt ötlet. Végül is ez lenne a várva várt ugrás az OOPs grafikus IDEk után.
  • FTeR
    #26
    azzal vitatkoznék, hogy az angol nyelvben mindenre 10 szinoníma van. Angolúl egy dolgot csak egyféleképpen lehet elmondani. 1xis 100%osan kötött mondatszerkezet (ezért is jó programozésra hasznélni). Nincsen benne ragozás, amitől már megint csak sokkal egyértelműbb (egyszerűbb - magyar pont az ellenkezője, így nem is lenne jó programozásra. Gondold el ragok a változók után...). És végűl a szokincse sem a végtelenségéről híres.
    Angolba egyetlen dolog bonyolítja az egészet és ezzel gyakorlatilag előnyeit is elveszti, ez pedig a kiejtés. Az hogy leírsz valamit és nem az abc-ben meghatározott hangok egymásutánjával kell kimondani. Ezé van az hogy egy angol már nem érti a skótot, pedig ugyan azt a nyelvet beszélik.
  • FTeR
    #25
    már kikapcsoltam a gépet amikór eszembe jutott, hogy az EA nem ingyenes, csak én nagyon egy időben használtam egy másikkal ami nagyon hasonlít rá és ingyenes, de sajna nem jut eszembe a neve, majd rákérdezek haveroknál és privibe elküldöm.
  • Mice
    #24
  • Axon
    #23
    Szerintem a windózokat eddig is egy programozógép gyártotta...
  • CAD
    #22
    Hat szerintem nagyon messze vagyunk attol amire a legtobben itt gondolnak a programozo gep hallatan. A nyelv mint olyan rendkivul tobbertelmu, es az angol nyelv meg fokepp, ahol kb 10 szinonimaja van minden szonak!! :D Szoval ne mondj nekem ilyeneket, hogy azt egyertelmusiteni lehet. Egyertelmusiteni azt lehet amit lehet formalizalni. Ha meg mar formalizaltunk akkor jo eselyel elo es utofelteteleket fogalmazunk meg, akkor meg mar ugyan ott vagyunk ahonnan elindultunk ( ilyen evtizedek ota letezik). Ez sem mas mint egy kovetkezetesen leirt tervek alapjan kodgeneralasra kepes automata, ilyenbol pedig van ezer + 1.

    Raketa iranyito rendszereket programoztak le vele... ize van valami ralatasod a temara, vagy csak jol hangzott es beirtad?

    Fel kellene ismerni, hogy tovabbra is egyszeru kodgeneralsrol van szo a gep semmi intiuciot nem tartalmaz es a problemat tovabbra sem tudja intiutive a problema / feladatterol a megoldasterre transzformalni!
  • entreri
    #21
    Régen olvastam egy novellát a Galaktikában. Pont ezt írták meg, hogy már nem voltak programozók, gépek írták a programot.
  • Gregorius
    #20
    "Majd akkor kell ilyen szornyu hulyeseget vizionalni, amikor szovegesen (elo szovegben) megadod neki a problemat, a nem egyertemu reszek eseteben egyertelmusiti azt az altalanunk adott valaszokkal, majd pedig megirja a kodot :D
    "

    Ezen most röhögsz, de nem állunk tőle messze. Azért azt ne felejtsük el, hogy az angol nyelvtan jóval primitívebb a magyarnál, és bizonyos szabályokat betartva egyértelműen fogalmazható. És a krapeknak nem titkolt célja ezt a csodamasinát imígyen megvalósítani.

    Egyébként ha jól tudom, akkor pár hónap alatt programoztak le vele rakétairányító szoftvereket. (Mi máson is tesztelnék, nem igaz?) És remekül bevált. Addig jó, amíg olyan gyorsan dolgozik ez a gép, és olyan bizalmatlanok vagyunk vele szemben, hogy több ember kell a teszteléséhez, és vizslatásához, mint amennyi előtte a programozáshoz.
  • Gregorius
    #19
    A hír egyáltalán nem kamu, és a Rational Rose-nak azért igen komoly határai vannak. Ez a program azonban sokkal nagyobb szabású szoftvereket is képes elkészíteni könnyebben ábrázolható tervekkel.

    Arra mondjuk én is kíváncsi lennék, hogy mennyire hatékony egy olyan kód, amit ez a progi alkot meg. Biztos olyan, mint bármelyik más ilyen szoftver, hogy egy sima buborékrendezést 1000 sorban valósít meg.

    Két dolog lehetséges. Vagy nem jól működik, és akkor majd röhögünk rajta egyet, túl azon, hogy tényleg vannak benne forradalmi újdonságok, vagy kiválóan működik, és akkor varázsütésre annyi ellenséget szerez magának ez a muki, hogy belegondolni is rossz. Lesz ez olyan, mint az iparosodás.
  • irkab1rka
    #18
    Srácok, nem nagy ügy. Ez a program majd szépen megírja saját 2.0-ás verzióját, addig nem kell vele foglalkozni :)
  • plamex
    #17
    hol lehet beszerezni ezta progit ?
    Én nem találtam enterprice architet nevű ingyenest ...
  • TheZsenyka
    #16
    Írjon már egy olyan progit a találmányával, ami képes önmaga fejlettebb változatát elkészíteni. Mittomén', egy installshield elkészítésére akár jó is lehet. De komolyabb projectek 'legyártására' aligha. Majd ha lesz AI.
  • Coornail
    #15
    Kizártnak tartom hogy olyan jó és gyors kódot írjon mint például John Carmack. Talán néhány mechanikus feladatot megold majd helyettünk, de én alapvetően nem ilyedtem meg nagyon :)
  • FTeR
    #14
    hú, desokat elgépeltem, mind1 késő van már
  • FTeR
    #13
    1. van 1 enterprice architet nevű ingyens szoftver, ha lemodellezzük a programot ( mint azt a cikk is írja) akkor 1 gombnyomásra legenerálja a programot...

    2. manapság 1 nagyobb projektnál, van 1-2 programozó fejes akik elkészítik ezeket az UML trveket, majd odaadja a kevésbé kvalifált coder-nek aki csak az adot prog. nyelvet ismeri és gyakorlatilag lefordítja rá az UML-t.
    Ez a csudi megoldás max a codereket helyettesítheti.

    3. "képes egy elméleti szoftverkoncepciót lemodellezni" - ezt a mondatot kulcsfontosságúnak érzem, de sajnos csak a lényeget nem árúlja el. Jó lenne tudni mi az elméleti sziftverkompozíció (talán az UML - vagy hasonló) és mim az hogy lemodellezni (ha az előző az UML, akkor ez már nem lehet a modell).

    4. magyarúl autómatának hívjuk, nem gépnek. Tehát PROGRAMOZÓAUTÓMATA

  • CAD
    #12
    Pont ezt akartam mondani. Elo, utofelteteles programozasi nyelvek elmeletben mar a 60-70 elejetol (alphard) leteznek, vagy amit St emlitett az meg mar egy regota hasznalt kiforrott technologia.

    Cat: lehet, hogy ugy hivjak, de eleg logikatlan igy hivni... talan reszletezni miert.

    Terminatorhoz, meg a Matrixhoz mar vegkepp nincs ennek semmi koze. De amugy eleg ha csak arra gondolunk, hogy egerrel behuzunk Visual Cpp / MFC alatt egy ablakot, vagy legeneralunk egy kezdo projektet... mar ezek sincsenek olyan messze a fent vazolt stufftol.


    Majd akkor kell ilyen szornyu hulyeseget vizionalni, amikor szovegesen (elo szovegben) megadod neki a problemat, a nem egyertemu reszek eseteben egyertelmusiti azt az altalanunk adott valaszokkal, majd pedig megirja a kodot :D

    Amugy most is ez van, csak az egyertelmusegi folyamat abban all, hogy explicit leprogramozzuk mit kivanunk a geppel vegeztetni.

    Ergo az intiucio a lenyeg, ebben pedig kb nulla. :D
  • Cat #11
    A "programmiermaschine"-t elég nehéz másnak fordítani, mint programozógép :)
  • yy
    #10
    ez az oldal egyre nagyobb kamugyár, mindent felnagyítanak.
  • St
    #9
    Hát ebben nincs túl sok újdonság, már régóta vannak olyan szoftverek amelyek UML alapján képesek programokat alkotni, pl. Rational Rose.
  • Esrohnoil
    #8
    Egyre közelebb kerülünk ahhoz h. a terminator és Matrix filmek víziói valóságg váljanak...
  • Zsoldos
    #7
    Persze ha a fele is igaz, akkor megemelem a kalapom, aztan ehenhalok.
  • Zsoldos
    #6
    Hm. Es a terveket a gep kesziti el? Mi alapjan? Ez kb olyasmi szupertalalmany lehet, mintha a game creator programok es olyasmi szuperkodot generalhat, mint az uml kodgeneratorok.
  • Yv@n
    #5
    Programozó gép? Nem programozó program?
  • item
    #4
    óóó megszülethet a hibamentes "vindóz" A Microsoft meg kénytelen lesz azért még programozókat alkalmazni, hogy legyen mit kijavitaniuk a programozó gépeknek.
  • rolika
    #3
    ezt hogyan? elég hihetetlenül hangzik...

    de azt elhiszem, hogy a ms felkapta a fejét
  • Ben C
    #2
    aztán megcsinálják a gépet ami programozógépet programoz.
  • IMYke2.0.0.0
    #1
    Bele sem merek gondolni... Mi lesz, ha a terroristák kezébe kerül!?

    -----------------------------------------
    Első számú honlapom -|- [b]Második számú honlapom
    Ez a gépem: Abit KR7-A 133 .-|-. AMD 1700+ (1466 MHz, Palomino) .-|-. 2*256 MB DDR (266 MHz) Samsung .-|-. ATI [BBA] Radeon 9500 Pro (128 MB, 275/270) .-|-. Omega Driver .-|-. Maxtor 20 GB (7200 RPM, ATA 133) .-|-. Seagate 80 GB (7200 RPM, ATA 100) .-|-. SoundBlaster LIVE! 5.1 Player.
    Fordításhoz: UltraEdit;Restorator;Notepad++
    Videóeditáláshoz: Sony VEGAS 5.0;VirtualDub
    Grafikához: Adobe Photoshop 8.0 CS;IrfanView

    -----------------------------------------