SG.hu

A hálózatokat is fel kell készíteni az RFID-re

Az IDC szerint a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) elterjedése a hálózatok felkészítettségétől függ.

Az IDC jelentése szerint a rádiófrekvenciás azonosításon alapuló RFID-rendszerek tömeges üzembe helyezése jelentős hatással lesz az informatikai hálózatokra. E rendszerek sikerénél fontos szempont, hogy egy adott hálózat képes-e intelligens és biztonságos módon kezelni az RFID-adatokat. A tanulmány arra figyelmeztet, hogy a vállalatoknak még az RFID tömeges bevezetése előtt fel kell készíteniük hálózataikat az azok által továbbított adatok fogadására.

Az RFID technológia az elmúlt hónapokban nagy publicitást kapott annak köszönhetően, hogy a METRO csoport után néhány jelentős kiskereskedelmi lánc is kísérleti szinten bevezette illetve beszállítóinak is előírta alkalmazását.

A Cisco megbízásából készített "Az RFID hatása a hálózatokra" című jelentés, amely a technológiát már alkalmazó kiskereskedelmi és logisztikai vállalatok szakembereivel folytatott interjúkon alapul, megállapítja, hogy az RFID technológia jelentős hatással lesz a vállalati hálózatokra - nemcsak az információhordozó címkék várhatóan nagy száma miatt, hanem a címkék által tárolt adatok mennyisége és a címkék leolvasásának várható gyakorisága miatt is.


Az RFID matrica radikálisan egyszerűsíti a készletnyilvántartást

"Az RFID alapú rendszerek térnyerése elkerülhetetlen, mivel a szállítói láncon belüli bevezetésük révén sokkal jobban kihasználhatók lesznek a modern logisztikai rendszerek adottságai" - nyilatkozta Duncan Brown, az IDC Egyesült Királyságbeli tanácsadó ágazatának igazgatója, a jelentés szerzője. "A vállalatoknak már az RFID-rendszerek bevezetésénél figyelembe kell venniük annak a hálózati infrastruktúrára gyakorolt hatását, és a méretezhetőséget eleve be kell építeniük a rendszerbe. A hálózati struktúrák utólagos módosítása bonyolult és költséges feladat lenne" - tette hozzá.

A jelentés ezenkívül megállapítja, hogy az RFID technológiát támogató vállalati hálózatoknak már a belépési pontokon intelligens funkciókkal és tárolókapacitással kell rendelkezniük, és az integrált felügyeleti és biztonsági funkcióknak az RFID-adatok szintjétől kezdve az üzleti folyamatokat kezelő rendszerszintekig jelen kell lenniük. A Cisco, amely az RFID-szabványok elfogadtatásáért az Európai RFID Központtal is együttműködik, és az EPCglobal elnevezésű ágazati érdekképviseleti szervezetnek is tagja, már beépítette ezeket a funkciókat saját "RFID-Ready" hálózati infrastruktúrájába, amelynek egymással szorosan együttműködő vezetékes és vezeték nélküli hálózatai képesek az elektronikus termékkódokkal (EPC) összefüggő adatforgalom osztályozására és fontossági rangsorolására.

"A Cisco átfogó, hibatűrő, nagy teherbírású hálózatai támogatják az információk felhasználásának és továbbításának különböző módozatait" - mondta Kaan Terzioglu, a vállalat technológiai igazgatója. "A Cisco azáltal, hogy ezeket az információkat a vállalat minden részében elérhetővé teszi, előmozdítja a kereskedelmi, a kormányzati és az ipari szektorban oly fontos beszállítói láncok elterjedését. A Cisco hálózati eszközeinek segítségével a kereskedelmi láncok gyorsabban reagálhatnak a piac igényeire, készleteiket pontosabban követhetik nyomon és nagy hatékonyságú, fenntartható, a teljes beszállítói láncra kiterjedő RFID technológiát vezethetnek be."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!