MTI

Üzemanyagcella a japán miniszterelnöknél

A világ első kormányfője, akinek lakásában házi használatú üzemanyagcellás energiaszolgáltató rendszer működik Koidzumi Junicsiro japán miniszterelnök.

A bekapcsoláskor Koidzumi ígéretet tett, hogy küzdeni fog olyan társadalomért, amely az eljövendő generációk számára is élhető környezetet hagy hátra. A környezetbarát rendszer két kilowatt elektromos energia előállítására képes, vízmelegítőként is működik, és a széndioxid-kibocsátást is csökkenti. A rendszerben az elektromos energiát a háztartási földgázból származó hidrogén és az oxigén egyesüléséből nyerik.

A miniszterelnök rezidenciájában felszerelt két egység egyikét a Matsushita, a másikat az Ebara Corp. egyik leányvállalata készítette. Mindkét rendszerhez egy-egy 200 literes tartály tartozik, amely 60 fokos vizet tárol. A gázt a Tokyo Gas Co. biztosítja; a cég február óta fogad el megrendeléseket üzemanyagcellás rendszerek telepítésére, jövő márciusig 200 egység felszerelését tervezik. A rendszer használata az érintett háztartásoknak - 10 éves szerződés alapján - egymillió jenbe (9200 dollár, 1 750 000 forint) kerül. Az új lakáshoz szélenergiát hasznosító áramtermelő is tartozik - hangsúlyt adva a miniszterelnök környezetvédelmi elkötelezettségének.

Japán - a Kiotói Jegyzőkönyv aláírásának házigazdája - korábban is támogatta a környezetbarát technológiákat; ez a probléma lesz a következő világkiállítás egyik fő témaköre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #8
    A rendszerben az elektromos energiát a háztartási földgázból származó hidrogén és az oxigén egyesüléséből nyerik.

    Igaz hogy a földgázban a hidrogén lekötött állapotban van, és fel kell szabadítani amihez energia kell. Nem egy nagy fing ez?
  • babajaga #7
    "A rendszerben az elektromos energiát a háztartási földgázból származó hidrogén és az oxigén egyesüléséből nyerik."

    Hát ez nem bocsát ki káros anyagot csak az oxigént fogyasztja
  • Tetsuo #6
    Kihuzók! :D
  • TRB #5
    Végre egy nép aki kihúzta a seggéből a fejét és fontosnak tartsa, hogy a Földet csak kölcsön kaptuk az unokáinktól.
  • CAD #4
    Te pedig meg mindig ilyesmikkel foglalkozol...
  • Tetsuo #3
    Kínától atomenergiát is kap, ajándékba, így hamarosan megtudja h az X-generationnek élhető lesz-e a környezete.
  • noss #2
    ez olyan szép és jó.. :)
    de legalább (a kényszer rávitte őket, hogy) idáig jutottak!
    az amcsi min.elnök még mindig ott tart, h gyerekekkel fényképezkedik a jó hírnév érdekében :)




  • dez #1
    Nagyszerű. És nem is irracionálisan drága. Legalábbis egy családi ház árához képest. Azért az még jobb lenne, ha adókedvezményt is adnának rá, vagy egyéb támogatást. Remélhetőleg a kűzdésben ez is benne van, jó példát mutatva más országoknak is.