CW Számítástechnika

Féreg miatt állt le a Reuters üzenetküldője

A Reuters Group PLC péntek reggelre helyre tudta állítani azonnali üzenetküldő szolgáltatásának működését, miután a Kelvir féreg által okozott járvány miatt szinte az egész csütörtöki napon szüneteltetnie kellett a szolgáltatást.

A londoni székhelyű hírügynökség csütörtökön észlelte a féreg megjelenését egy ügyfél-portálon keresztül, és elővigyázatosságból lezárta a szolgáltatást - mondta el a Reuters szóvivője, Johnny Weir. "Miután megbizonyosodtunk arról, hogy mindenhol elhelyeztük a megfelelő szűrőket, az IM rendszert péntek reggel 7 órakor újra üzembe helyeztük" - tette hozzá.

A Kelvir féreg a Microsoft IM szoftverét használja fel terjedéséhez. A Reuters-t megtámadó változat, a W32/Kelvir-Re, a hírügynökség saját, Reuters Messaging elnevezésű IM szoftverén keresztül is megpróbált továbbterjedni - mondta Weir. "Egyetlen felhasználó sem jelezte, hogy megfertőződött volna, és a vállalat többi szolgáltatása fennakadás nélkül működött."

A Reuters saját IM-alkalmazással rendelkezik a pénzügyi szektor számára, amelyet úgy fejlesztett ki, hogy kompatíbilis legyen a Microsoft MSN Messengerével. A cég rendszere emellett az America Online (AOL) AIM elnevezésű üzenetküldő programjával is képes együttműködni. Weir szerint a probléma csak a Reuters rendszerére csatlakozó felhasználókat érintetette.

A Kelvir féreg úgy próbál meg terjedni, hogy üzeneteket küld az IM rendszeren keresztül a fertőzött gép felhasználóinak összes kapcsolatára. Az üzenet arra bátorítja a fogadóit, hogy látogassanak el egy weboldalra, és töltsenek le egy fájlt. A Kelvir és a Bropia féreg új változatai aktívan támadják a rendszereket az idei évben, különösen a vállalati rendszereket - figyelmeztet a Sophos PLC biztonsági cég. "A Reuters rendszeréhez egyre több felhasználó csatlakozik: az aktív felhasználók száma már meghaladta a 60 000-et is" - mondta Wier.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!