Berta Sándor

Már pénzt is kínálnak a felhasználók adataiért a phisherek

Ismét új módszert találtak ki a felhasználók megtévesztésére az internetes bűnözők. Az új phishing (adathalász) trükkre a Zero Spam Network floridai biztonsági cég figyelt fel.

A módszer lényege, hogy az internetes bűnözők elküldenek egy elektronikus levelet, amely úgy néz ki, mintha az ügyfél a Citizen Banktól kapott volna egy hivatalos e-mailt. Az e-mailben a címzettet arra kérik, bíztatják, hogy vegyen részt egy online felmérésben. Az ajánlat szerint az, aki kitölti a felmérést különleges ajándékként, "prémiumként" 5 dollárt kap. Az e-mailben az is szerepel, miszerint ahhoz, hogy a felhasználó megkapja az erről szóló jótállást, meg kell adnia a bank- vagy hitelkártyája számát és az ahhoz tartozó PIN-kódját.

A trükk rendkívül kifinomult ugyanis a "Citizens Bank instant $5 reward survey" tárgyú elektronikus levél a megszólalásig hasonlít a pénzintézettől származó eredeti e-mailekre és még a bank logóját is tartalmazza. A gond csupán az, hogy az egész levél hemzseg a helyesírási hibáktól. A bank weboldalán figyelmeztetést helyezett el a témában, miszerint ők sosem kérnének személyes adatot levélben.


Bill Franklin, a Zero Spam Network elnöke szerint ennek a módszernek azonban még így is nagyon komoly esélye van a sikerre. Ráadásul öt dollár még amerikai viszonylatban sem kis pénz. A trükk sikere abban rejlik, hogy sokan bedőlhetnek ennek a csábításnak. Azt maga a szakember is elismerte, hogy ha egy valódi banktól kapna egy ilyen ajánlatot ő is gondolkodás nélkül részt venne a felmérésben.

A vállalat elemezte az e-mailben lévő linkeket. Kutatásuk szerint a felhasznált internetes oldalakat angol és holland internetszolgáltatóknál helyezték üzembe. Mindenesetre nem tudni, hogy Európába mikor érkeznek meg az első ilyen elektronikus levelek, ám nem árt a felhasználóknak nyitva tartaniuk a szemüket, mert az internetes bűnözők is új csalási megoldásokon törik a fejüket minden áldott nap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mainruler #13
    Amerikaiakról beszélünk, ne feledd...
  • Kolos #12
    Azért ügyes, mert nem feltűnően nagy az elnyerhető összeg. Ha túl nagy lenne, (mint például az afrikai csaló emailekben) akkor már gyanús lenne a dolog. Sok kicsi sokra megy alapon dolgoznak.
  • TeszteloPontHu #11
    Félreértetted: az 5 dollárt nem kapja meg senki, az csak a mézesmadzag annak, akit átvernek. A figura megadja a kártyaszámát, pinkódját stb. (mert a csalók átutalják az ígéret szerint az 5 dollárt a kérdőív kitöltéséért), de közben az adatokkal visszaélnek.
  • formatuq #10
    pontosan, ez igy ebben a formaban baromsag.
  • pemga #9
    amivel (meg kéne már tanulnom magyar :)).
  • pemga #8
    Jaja, márketingesek meg szenvednek, hogy jaaaj nem tudnak fogyasztási adatokat gyűjteni. Az emberek pedi szivesen töltenének ki kérdőívet, mert úgy érzik valakit érdekel a véleményük :). Pláne, ha adnak is érte valamit. Egyik guru mondta, hogy nincs az a kicsi ajándék, amiért az emberek érdeklődését ne lehetne felkelteni.
  • Cat #7
    egy ezresért sokmindenre hajlandóak az emberek, én pl. simán kitöltenék egy kérdőivet ha az csak pár percemet veszi el
  • IoIa #6
    Az a megfogalmazás valóban nevetséges, de sokszor 5 USD, amennyit kaszál(hat)nak ezzel a módszerrel, az valóban sok pénz lehet.
  • DOT #5
    Úgy érti, hogy a semmiért.

    Mondjuk, aki nem a nyakán hordja a seggét, az tudja, hogy pinkódot senkinek nem adunk meg...
  • Petrolio #4
    "Ráadásul öt dollár még amerikai viszonylatban sem kis pénz"