CW Számítástechnika

A Windows biztonságosabb a Linuxnál?

A vállalatok számára állítólag nagyobb kockázatot jelent, ha weboldalukat Windows helyett Linuxon futtatják.

Ez derül ki egy felmérésből, amelyet a Microsoft megbízásából készítettek.A Security Innovations szakértői a Microsoft megbízásából megszámolták, hogy egy Windows Server 2003-ra és egy Red Hat Enterprise Linuxra épülő webszerveren tavaly hány biztonsági rést kellett befoltozni és milyen hamar érkeztek meg a javítások. Az eredmény a Microsoft javára döntött.

Az Apache webszervert, MySQL adatbázist és a PHP-t futtató Red Hat konfigurációhoz tavaly összesen 174 biztonsági hibajavítás jött ki, míg a Windows Server 2003-hoz, az Internet Information Server 6-hoz, a Microsoft SQL Server 2000-hez és az ASP.Net-hez csupán 52. A Red Hat Enterprise Linux ES 3 összesen több mint 12 ezer napig volt különféle veszélyeknek kitéve, míg a Microsoft-konfiguráció csak 1600 napig - áll a jelentésben.

Mark Cox, a Red Hat biztonsági szakértője a tanulmány eredményeivel kapcsolatban elmondta, a készítők nem tettek különbséget a biztonsági fenyegetések súlyossága között, amennyiben a kritikus réseket vizsgálják, a Red Hat számára kedvező eredmény születik. Cox szerint a kritikus hibák száma a Red Hat esetén csupán 8 volt, amelyeket átlagosan 8 napon belül ki is javítottak. A tanulmány nem különböztetett meg kritikus hibákat, csupán alacsony, közepes és magas besorolást alkalmazott. Legutóbbi csoportba tartoztak a kritikus hibák, amelyek lehetővé tették például azt, hogy rosszindulatú felhasználók átvegyék a gépek irányítását.

A két operációs rendszer biztonságával kapcsolatban rendszeresen fellángolnak a viták, az általánosan elterjedt vélekedés szerint a Linux biztonságosabb a Windowsnál. "Az embereknek nem kellene elhinniük a népi bölcsességeket a platformok biztonságáról" - mondta Herbert Thompson, a tanulmány egyik szerzője. Thompson szerint olyan adatokat próbáltak keresni, amelyek fontosak lehetnek a rendszerek üzemeltetői számára, azonban beismerte, hogy a biztonság nagyban függ az adminisztrátorok tapasztalatától is.

"Szerintem egy jól képzett adminisztrátor kezében mindkét operációs rendszer végtelenül biztonságos. Ha van egy Linux-gurum, akkor linuxos webszervert kérek tőle, de ha a Windowshoz jobban ért, akkor Windowst használnék" - mondta Thompson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HalfDemon #15
  engem csak ez a 16ezer, es 1600 nap zavar...
  Ezekszerint, linux van mar tobb mint 40 eve, es a w2003+IIS6 meg valami 4 eve? Vagy hogy is van ez?
  Na mindegy, biztos hogy en vagyok a hulye.
 • irkab1rka #14
  Már úgy érted, hogy korrekt telepítés, rendszeres update, felhasználó nélkül, csak egy szolgáltatást futtatva, külön zónába telepítve?

  A kérdés hülyeség. Van jobb:

  Melyik biztonságosabb, az alma vagy a körte?

  ehh.. lamák.

 • Zsoltika 007 #13
  Ez így van. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. És ez a lényeg.
 • hopp #12
  kicsit kezd már unalmas lenni ez a "fujj vindóz! nem, mert fujj linuksz! de nem, mert fujj vindóz!" vita.. :D nálunk vannak linuxos meg windowsos szerverek is, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is, de mindegyik biztonságossá tehető. windows 2003 isa 2004-gyel meg k*rvajó.

  a biztonság mindegyik rendszernél a konfigurálástól függ. egy linuxot is lehet mocskosul szarul beállítani...

  meg azt is figyelembe kell venni, hogy mennyien használnak windowst és mennyien linuxot. mivel az átlagjúzerek 80%-a windowst használ, ezért a 1337 h4x0rok elsősorban windowsos exploitokat keresnek. ha a linux annyira elterjedt lenne mint a windows, akkor arra is ugyanannyi exploit lenne mint winre.. lásd firefox. mikor kijött, akkor ő volt az istencsászár, mostmeg pl ez az animált gifes puffertúlcsordulásos móka elég vicces :D ha explorerről jelenik meg egy ilyen hír, akkor mindenki röhög, meg fujjog.. na mindegy...

  abba kéne hagyni a fikázást, mindenki használja azt, ami neki jó.
 • Zsoltika 007 #11
  A másik dolog pedig az hogy nem feltétlenül baj ha sok javítás jelenik meg. A reakció idő sem mérvadó, mert ha a hiba nem nagy prioritású akkor nem is annyira sürgős javítani, mint pl egy komolyabb veszélyeket rejtő hibát. Azt pedig elmondták hogy a Red Hat ezeket a hibákat (átlag)8 nap alatt ki is javította. (Ami nagyon jó)
 • Zsoltika 007 #10
  Ez így van. Nem a mennyiség számít. Hanem h milyen bakikat kellett foltozni... És köztudott hogy a MS termékekben igen gyakran van/volt szarvas hiba. Míg linuxon igen kevés van. Ezért ott ráérnek a kisebb hibákkal foglalkozni.
 • Hegyikecske #9
  Nem, mert a linux ingyen van.

  Mark Cox, a Red Hat biztonsági szakértője a tanulmány eredményeivel kapcsolatban elmondta, a készítők nem tettek különbséget a biztonsági fenyegetések súlyossága között, amennyiben a kritikus réseket vizsgálják, a Red Hat számára kedvező eredmény születik.
  Hát na igen mégiscsak a linux a jobb..
 • crx #8
  :)))
 • Tetsuo #7
  Churchill mondása jut eszembe..
 • vax #6
  A statisztika meg olyan mind a női bikini. Mindent megmutat csak a lényeget nem. :)