SG.hu

Rádiófrekvenciás azonosítás a síparadicsomban

A Dolomitokban található Superski konzorcium RFID-alapú megoldása megkönnyíti a téli sportokat kedvelők életét.

Sorban állás nélküli síelés, teljesen szabad mozgás a Dolomitok tizenkét völgyének pályái között - ez mára valósággá vált a 12 helyi üdülőkörzetet tömörítő Dolomiti Superski konzorcium által létrehozott jegykezelő rendszernek köszönhetően. A sípályabérletek immár akár az interneten is megvásárolhatók, így a pályákon a várakozási időt sikerült tovább csökkenteni. A rendszer a síelőknek rádiófrekvenciás jelekkel kommunikáló, RFID-címkékkel ellátott, díjmentes kártyákat bocsát ki, amelyeken a Dolomiti Superski vagy az egyes síliftkezelők által kibocsátott különböző síbérletek adatai tárolhatók a napijegyektől kezdve az egész szezonra szóló bérletekig. Ez azt jelenti, hogy a síelők anélkül használhatják a sílifteket a vállalat összes pályáján, hogy jegyeiket minden egyes alkalommal leolvasóba kellene tenniük vagy síbérletet kellene felmutatniuk.

Az egyidőben a térségben síelők száma főszezonban akár a négymilliót is elérheti. A tucatnyi völgy létesítményeit működtető vállalkozások az interneten keresztül csatlakoznak a rendszerhez. Figyelemmel követhetik az eladott bérletek számát, a síelők adatait, a síútvonalak típusait és az egyes síelők pályák közötti mozgását. A rendszer - azonkívül, hogy lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy gyorsabb, pontosabb és átfogóbb képet kapjanak üzleti teljesítményükről - baleset vagy vészhelyzet esetén kritikus fontosságú adatokat szolgáltathat a bajba jutott síelő helyzetéről is.


A helyi rendszerek az RFID-síbérletek elhaladásakor rögzítik az adatokat, majd közvetlenül egy adatközpontba továbbítják azokat, ahol a rendszer a sípályákról származó összes információt tárolja. "Az RFID-technológián alapuló kártyák segítségével az emberek gyorsabban és könnyebben eljuthatnak a sípályákra. Az egész folyamat kellemesebb a síelő és megbízhatóbb a sílift-üzemeltető számára. Arról is pontosabb képet kapunk, hányan síelnek pályáinkon" - mondta Gianni Rasom, a társaság informatikai igazgatója.

A rendszer számos előnnyel jár a sílift-üzemeltetők számára is: pontosabb adatokat kaphatnak a pályákat használó síelők számáról és síelési szokásaikról, ezenkívül bármely síbérlet azonnal letiltható, ha elvesztették vagy jogosulatlanul használják. A rendszer új távlatokat nyit meg az üzemeltetők előtt, akik elemezhetik a felhasználók szokásait, és olyan új szolgáltatásokat vezethetnek be, melyek révén a síüdülés még vonzóbbá és élvezetesebbé tehető.

A jegykiadó rendszerrel a kapcsolatot meglévő helyi technológiák - például GSM, GPRS, ISDN, ADSL és analóg telefonvonalak - segítségével biztosítják. Ezek a kapcsolódási pontok a nem lefedett területek esetében hidakként is szolgálnak. Az üzleti adatelemző eszközök a rendszer által összegyűjtött adatok vizsgálatát is lehetővé teszik, így az üzleti trendek bármely pillanatban nyomon követhetők.

A Dolomiti Superski Dél-Tirol, Trentino és Veneto 12 síövezetét és 45 síüdülőjét összefogó konzorcium. A régió völgyeiben dolgozó 138 független üzemeltető összesen 450 síliftet és 1220 kilométernyi sípályát üzemeltet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!