CW Számítástechnika

Hatástalanok a kémprogramirtók a vállalatoknál

Az egyre nagyobb fenyegetést jelentő kémprogramok olyan szoftverek, amelyek a számítógépre titokban feltelepülve naplózzák a felhasználói szokásokat, és azok alapján reklámokat jelenítenek meg, vagy személyes adatokat csempésznek ki.

Az asztali számítógépeken futó operációs rendszereket védő, a kémprogramokat eltávolító alkalmazások teljesen hatástalanok - állítják az IT-ipar szakértői. A Blue Coat Systems által végzett nemzetközi felmérésben résztvevő szakemberek 72 százaléka szerint a spyware-eltávolító alkalmazások teljesen hatástalanok az általuk működtetett hálózatokon. A felmérésben 339 szakértő vett részt, akik a Computer Associates (PestPatrol), a Kaspersky Lab, a Lavasoft (Ad-Aware), a McAfee, a Microsoft, a Spybot, a Symantec, illetve a Webroot Software alkalmazásait használták.

A megkérdezettek 84 százaléka szerint a kémprogramokkal kapcsolatos problémák az általuk futtatott szoftverek használata mellett sem csökkentek, sőt, bizonyos esetekben tovább rosszabbodtak és még tüneti kezelésre is alkalmatlanok voltak ezek a programok. Steve Mullaney, a kaliforniai Blue Coat marketing-alelnöke szerint "míg az asztali gépeken futó alkalmazások az egyetlen elérhető választ adják a végfelhasználók kérdéseire, a vállalati ügyfelek csupán költségeik folyamatos emelkedését tapasztalhatják, míg mélyreható, speciális védelmet nem alkalmaznak a rosszindulatú kódok ellen".

Paul Wood, a Message Labs elemzője szerint a kémprogramok speciális területet képviselnek, melyhez valódi szakértők folyamatos munkája kell. "Ez nem olyan, mint egy mosogatógép vagy egy hűtő vásárlása, ez olyasvalami, amit folyamatosan menedzselni kell" - tette hozzá.

Az IT-szakértők szerint a kliensoldali szoftverek egyik legnagyobb hátránya az új rosszindulatú kódokra érkező késői válasz, a lassú frissítés. A szoftverek képtelenek reagálni az új kitörésekre - a helyzet leginkább az egy-másfél évvel ezelőtti vírusjárványokra emlékeztet. Bármilyen jó is legyen a szoftver, legalább 10 órás tátongó űr található egy új rosszindulatú kód és a kémprogram-eltávolító szoftverek fejlesztői által készített védelem között, melynek még valamilyen módon még el is kell jutnia a felhasználó számítógépére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)