Berta Sándor

25 millió letöltésnél tart a Firefox

A szervezet tájékoztatása szerint a Firefox 1.0-s végleges változata pontosan 99 nappal ezelőtt jelent meg az interneten és azóta már 25 milliószor töltötték le az alternatív böngészőprogramot.

Továbbra is töretlen a Mozilla Alapítvány internetes böngészőjének a népszerűsége. Mitchell Baker, az alapítvány elnöke szerint a siker titka rendkívül egyszerű: a Firefox jóval felhasználóbarátabb, mint a másik webböngésző. A szakember ugyan nem mondta ki, de a Microsoft hasonló alkalmazására, az Internet Explorerre célzott. A WebSideStory kaliforniai internetes piackutató cég adatai szerint a Firefox egyetlen hónap alatt 0,9 százalékkal tudta növelni a piaci részesedését, míg az Internet Explorer különböző verziói együtt 1,5 százalékot vesztettek. Bár az alternatív böngésző részedése a piackutatók szerint még mindig csak 5 százalék, ám mégis komoly fejtörést okoz a redmondi szakembereknek.

Az alternatív alkalmazás már azóta bosszúságot okoz a redmondi szoftveróriásnak, mióta az első bétaverziói letölthetők a világhálóról. A Firefox ugyanis ahogy egyre tökéletesedett, úgy csábította el az eddig az Internet Explorert használó internetezőket és az elmúlt hónapokban fokozatosan egyre nagyobb piaci részesedésre tett szert a webböngészők piacán.

A Firefox egyre növekvő népszerűsége lassan kezdi veszélyeztetni az Internet Explorer pozícióit is. Ugyan még mindig a redmondi szoftveróriás terméke birtokolja a böngészőpiac több mint 85-88 százalékát, ám ha ez a folyamat tovább folytatódik akkor könnyen kiszámítható, hogy néhány hónapon vagy legfeljebb egy éven belül a Firefox több tíz százaléknyi piaci részesedést fog szerezni. Éppen ezért nem tekinthető véletlennek az sem, hogy Bill Gates, a Microsoft társalapítója a napokban bejelentette az Internet Explorer 7-es változatát.

A Firefox népszerűségéhez hozzájárulnak a különböző önkéntes csoportok, mint például a Spread-Firefox csapat, amelynek már 70 ezer tagja van. A szoftvert eddig 28 nyelvre, köztük a magyarra fordították le és jelenleg már több mint 500 ezer weboldalon található Firefox-letöltőhelyre mutató link.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archkoven #66
    Így van, mindössze egy összedobott szexoldalt találtam. Ha viszont az nem számít, akkor azt is mondhatom, hogy nem találtam olyan oldalt amit az IE ne tudna megjeleníteni, ha csak valami elvakult hülyének éppen nem az a célja.
    Az operát én meg semmivel nem éreztem gyorsabbnak mint a FF-t vagy az IE-t, viszont ha flash-ek is vannak a képen akkor határozottan lassabb.
  • Emmegki #65
    Mind3 link műxik az Operában (7.5). Az eurocat-nál akadozik a görgetés, egyéb probléma nincs.
  • h4x0r #64
    Linksnek sem, megsem allitanam, hogy az A Bongeszo (szandekosan nagybetuvel :-)
  • FTeR #63
    IEnek nem okoz gondot
  • h4x0r #62
    Nem csoda, hogy fagy... 1,3Mb... Ez szimpla balfaszság
  • HuHa #61
    Opera 8 Beta küszködve ugyan, de behozza
  • FTeR #60
    töröltem a prifile nevű mappát de nem nagyon tünt fel neki...
  • Sil78 #59
    Az effekteknél oda is van írva, hogy Internet Explorerben működnek csak. Pont. Nem kéne elvárni, hogy másban is működjenek, ezek IE-only kódok. Vannak a többi böngészőnek is böngészőspecifikus kódjai, amik meg IE-ben nem fognak menni. Mint pl Mozillánál, Firefoxnál a -moz-border-radius (a lekerekített sarkokra) , a -moz-opacity (az áttetszőségre) meg hasonló cuccok.
  • Sil78 #58
    Ha jól emlékszem, a xul.mfl törlésén túl vagy, és nem segített. Próbálj meg új, tiszta Profilt csinálni és fontosabb fájlokat (bookmarks.html, prefs.js, user.js, cookies.txt, hostperm.1, signons.txt, key3.db) átmásolni bele.

    Én lassan fél éve használom ugyanazzal a Profillal, és semmi baja, pedig elég rendesen nyúzom (pl több mint 40 kiterjesztésem van). Egyszer kellett eddig drasztikusabb lépéseket tennem (a Session Saver egyik kísérleti verziója miatt majdnem sikerült elvesztenem a Profilomat), de meg tudtam menteni. Fagyni utoljára az 1.0PR idejében fagyogatott (akkor is a Java előző verziója miatt főleg), mostanában igen ritkán csinálja (csak Mistral árlistánál meg 1-2 másiknál), amúgy teljesen stabil, annak ellenére, hogy maga a gépem elég régi és kevés az erőforrása. Az IE pl rendszeresen fagyott, és magával is rántotta az egészet (Win98 miatt ez mindig a gép újraindítását is jelentette korábban), Firefox-szal nincsenek ilyen gondjaim. Ezenkívül a Firefox biztonságosabb is, és persze villámgyors, nem úgy, mint az IE (már alapból gyorsabb volt, de még tovább is lehetett turbózni). Szeretem benne a letisztult, egyszerű felületét, azt, hogy nagyon könnyű kezelni, mert minden kézreáll és nincs túlzsúfolva, és persze a kiterjesztések miatt pontosan azt és úgy tudja, amit én akarok, nincs benne semmi fölösleges cucc. Alapból is egy tökéletesen használható, jó kis böngésző, de igazán verhetetlenné a kiterjesztések teszik.
  • PityBull #57
    Ha ez "Mistral összesített" nem megy se Operával, se Firefox-szal és a Mozilla is küszködik vele (#46), akkor talán az oldal készítő tettek keveset azért, hogy IE-n kívül mással is jól böngészhető legyen az árlistájuk...