MTI

Az e-kereskedelem lehet a kisvállalozások esélye

Az "e-kereskedelem, mint a kkv-fejlesztés eszköze" elnevezésű, 3,4 millió eurós összköltségű program keretében, már ezer kis- és középvállalkozás (kkv) és egyéni vállalkozó szerezhetett ismereteket az elektronikus kereskedelem működéséről, hogy javíthassa versenyképességét.

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vállalkozásfejlesztési és kereskedelmi helyettes államtitkára, sajtótájékoztatón, szerdán, Budapesten elmondta: a 2004. áprilisában indult projekt 850 millió forintot kitevő teljes költségéből, 1,8 millió euró (450 millió forint) Phare támogatás, 1,6 millió euró (400 millió forint) a GKM társfinanszírozása tett ki. "A magyar gazdaság szempontjából a mikro-, kis- és középvállalkozások szerepe meghatározó, az összes vállalkozás 99,9 százaléka e körbe tartozik, ezért fejlesztésüket a gazdasági kormányzat kiemelt feladatának tekinti" - emelte ki a helyettes államtitkár.

Közölte: a tárcánál a kkv-k fejlesztésére készülő stratégiai program fő elve, a működési környezet javítása, az adminisztrációs terhek és a tranzakciós költségek csökkentése. Ettől várja a tárca a vállalkozások versenyképességének és jövedelemtermelési képességének javulását. Pongorné Csákvári Marianna kiemelte, hogy az új kkv stratégia része az is, hogy javítsák a közvetlen vállalkozásfejlesztési eszközök hatékonyságát, és piaci elégtelenség esetén indokolt az ösztönző-támogató eszközök alkalmazása.

Az új stratégia arra törekszik, hogy támogatás nélkül is fenntartható programok jöjjenek létre. Emellett fontos szempont, hogy olyan rendszer kialakítása szükséges, amely a 2007-2013 közötti új uniós költségvetési időszakhoz kapcsolódó programok lebonyolítására is alkalmas.

Galovicz Mihály, a szerződéskötő hatóság, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. programengedélyező ügyvezetője elmondta, hogy területfejlesztési és határmenti Phare programokra az 1992-től 317 millió euró támogatást használt fel Magyarország. A Phare programokra, még várhatóan 2006-ig történnek kifizetések - tette hozzá.

* Az e-kereskedelmi projekt 2005. augusztus 31-ig fejeződik be, ám a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program új pályázataira, már ez év február 15-től lehet jelentkezni, ezen belül a vállalaton belüli elektronikus üzleti rendszerek, az üzleti partnerek közötti e-kapcsolat fejlesztése, valamint az üzleti tartalomfejlesztés támogatása kkv-k számára elnevezésű alprojektekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #5
    A Moneybookers megy itthonról is. Nagyjából ugyanaz, mint a Paypal.
  • pemga #4
    Hát inkább függ a bankjainktól... Olcsó fizetés? Németeknél az némeg bankközi utalás ingyenes, a fogadó fizet valamennyit, de közel sem annyit mint mi. Ha van létminimumot elérő fizetésed, akkor ingyenes számlavezetést, bankkártyát és online banking-et kapsz.
  • Cat #3
    ez nem tőlünk, hanem az ebaytől függ
    én is reménykedek hogy bejön az ebay, mert hozná a paypalt is (az ugye az ő cége pár éve), és lehetővé válna az olcsó fizetés
  • HuAn82 #2
    Hát ja! Többek között kishazánk ebben is le van maradva. :-(
  • pemga #1
    Németek erre már rég rájöttek, sőt még pénzt sem kell kiadniuk azért, hogy a weben jelen legyenek, ott az Ebay. Csomó kis bolt van, aminek a fizikai boltja egy kis lyuk valami kisvárosban, és full Németo lefedettséggel rendelkeznek ebay miatt (posta 3 nap alatt kiviszi bárhova max 1000Ft-ért, biztosítással 1500Ft). A nagyobb boltok meg szenvednek, mert nem tudnak versenyezni az árakkal. Media Markt is úgy marad talpon, hogy mást is nyújt (pl. oda lehet menni megtapperolni a cuccot). Ebay is jól jár, töredék eurókat kap minden eladás után, de akkora forgalma van, hogy abból most építettek egy üvegpalotát Berlin mellett. Naja, ehhez az is kell, hogy a banki tranzakció ingyenes legyen, és ne 3 nap alatt fusson át két bank között, mint nálunk... Meg a paypal is működik :). Ezeket kéne megcsinálni, nem azon sírni, hogy nincs nálunk elég elektronikus kereskedelem. (Persze, ha a postás két hét nyammog a csomagon, és még a motoros futár is olcsóbb nála.)

    Azért ügyes dolog lenne eladni ezt az egy mondatot: "menj Ebay-re" 850M Ft-ért :)).