Berta Sándor

Veterán internetes csalót füleltek le a hatóságok

A düsseldorfi hatóságok információi alapján a Fülöp-szigeteki rendőrségnek sikerült letartóztatni egy, a németországi Alsó-Szászország szövetségi tartományból származó, immáron tíz éve online csalással foglalkozó férfit.

Az 57 éves, a "szakmában" már-már veteránnak számító vádlott több száz honfitársát verte át az interneten. Az általa okozott kár hat számjegyű összeg euróban. Amint arról a Düsseldorfban található Északrajna-Vesztfáliai Szövetségi Tartományi Bűnügyi Hivatala (LKA) és a Kölni Államügyészség beszámolt, a férfi ellen összesen 44 különböző német ügyészség folytat eljárást csalás miatt. Az 57 éves vádlott hamis repülőjegyekkel üzletelt az interneten.

A nyomozóknak köszönhetően kiderült, hogy az egykori elektromérnök hamis nevek felhasználásával munkát keresők számára az online álláspiacokon mellék-, illetve részmunkaidős kisegítő állásokat ígért, hogy ha ők a rendelkezésére bocsájtják a bankszámlájukat. Ezekből a pénzekből állítása szerint kedvezményes árú repülőjegyeket akart venni. A Bad Harzburg városából származó csaló egy légitársaság volt menedzsereként mutatkozott be, aki különösen kedvező áron tud last minute-jegyekhez hozzájutni. Később tényleg érkeztek különböző pénzösszegek az emberek bankszámláira, azonban mint utóbb kiderült a férfi egyetlen jegyet sem vásárolt vagy adott el, a beérkező pénzek pedig olyan cégek számláiról származtak, amelyekhez előtte hozzáférést szerzett.

A kölni ügyészség vezetője, Jürgen Kapischke tájékoztatása szerint több esetben is lebukott a csaló, mert több cég és bank is rájött a turpisságra. Ennek ellenére tíz éven át folytatni tudta kétes üzelmeit, és legtöbbször senki sem fogott a gyanút. Néhányaknak még az sem tűnt fel, hogy az összegeket a Fülöp-szigetekre kell átutaltatniuk és e közben nem ritkán nagy összegekkel terhelték meg a saját bankszámlájukat.

Rudolf Brügge, az LKA vezetője elmondta, hogy fél évnyi kitartó és fáradságos nyomozómunkájukba került, mire vissza tudták követni, hogy a pénzmozgásoknak ki áll a hátterében. A Fülöp-szigetekre hamis néven érkező német csalót karácsony előtt egy Cebu szigetén lévő internet-kávézóban fogták el a helyi rendőrök. Az 57 éves férfit idén február elején Németországba szállították, azóta előzetes letartóztatásban ül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #2
    :))
  • PyRex #1
    szeginy :(