MTI

Nő a mobil kommunikáció biztonsági kockázata

Az IBM által nyilvánosságra hozott "2004 Global Business Security Index Report" a mobil kommunikáció terén jelzi a vírustámadások legnagyobb ütemû növekedését az idén.

A PDA tenyérszámítógépek, mobiltelefon készülékek és vezeték nélküli hálózatok egyre növekvõ mértékben lesznek vírus- és féregtámadásoknak kitéve. Míg az elmúlt években az elektronikus levelezés útján terjedõ olyan férgek, mint a Bagle vagy a Netsky okozták a legnagyobb károkat a számítógép rendszerekben, az elmúlt év vége óta már nagymértékben megnövekedett a PDA készülékek és a mobiltelefon készülékek ellen intézett támadások mennyisége és az okozott kár súlyossága.

Az IBM jelentése szerint sokasodnak majd a Bluetooth és más vezeték nélküli technológiák biztonsági réseinek kiaknázására tett kísérletek. Veszélyesebbé válik majd a csevegõprogramok, így például az IRC (Internet Relay Chat) használata is, mivel egyre több kísérlet történik majd igénybe vételükre káros programok terjesztése és azok ellenõrzése céljából.

Komoly veszélyeket lát az IBM az internetes telefóniában, a VoIP technológia alkalmazásában is. A jelentés a VoIP hálózatok ellen irányuló szolgáltatás megtagadási Denial-of-Service, DoS) támadások sokasodására számít. Szaporodnak majd a VoIP forgalom lehallgatására tett kísérletek is. Mindezek a veszélyek kéz-a-kézben haladnak a személyiség eltulajdonítási és visszaélési kísérletekkel. Hamisított weboldalakkal és azok terjesztésével (phishing támadások) egyre több kísérlet történik majd online banki szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges személyi adatok eltulajdonítására azok értékesítése, illetve visszaélések elkövetése céljából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!