Gyurkity Péter

Távozik a HP vezérigazgatónője, Carly Fiorina

A vállalat szóvivője megerősítette, hogy a HP stratégiaváltásának részeként távozik Carly Fiorina, az eddigi vezérigazgató, és helyét Robert Wayman pénzügyi igazgató foglalja el.


Carly Fiorina
Az igazgatótanács közleménye szerint ideiglenesen Robert Waymant veszi át a vezérigazgatói teendőket, aki ezzel együtt az igazgatótanács tagjává vált. "Carly az elmúlt hat évben rendkívül eredményes munkát végzett, és ezért hálával tartozunk neki. A változások új éra kezdetét jelzik a HP történetében, és szeretnénk felgyorsítani ezt a folyamatot" - jelentette ki nyilatkozatában Patricia Dunn, az igazgatótanács tagja. Dunn, aki 1998 óta tagja a testületnek, a jövőben az igazgatótanács elnöki tisztét tölti be.

Elemzők szerint Fiorina távozása egyértelműen jelzi, hogy a HP vezetésében nem jutottak egyetértésre a követendő stratégiát illetően. A döntés hátterében valószínűleg az húzódik meg, hogy a vállalat az utóbbi időben nem tudott tartós növekedést elérni, és a vállalati megoldásokra szakosodott részleg különösen rossz eredményt produkált. A helyzet felismerése után a HP vezetése nemrég úgy döntött, hogy újraszervezi a vállalatot, és egyesíti a PC és nyomtatói részleget.

Fiorina azonban ellenszegült azon javaslatoknak, hogy osszák két részre a vállalatot, és külön cég foglalkozzon a vállalati ügyfelekkel és az egyszeri vásárlókkal. "Az igazgatótanács egyes tagjaival nem értettünk egyet bizonyos kérdésekben, de elfogadom a tanács döntését" - jelentette ki Fiorina. A Compaq Computerrel végrehajtott egyesülést - amely igen korán elnyerte az igazgatónő támogatását - szintén számos kritika érte, és az elemzők szerint a kisebb sikerek ellenére a döntés nem hozta meg a várt eredményt.

Walter Hewlett, a vállalat egykori igazgatója, és az egykori társalapító fia, Fiorina távozásával kapcsolatban meglepetésének adott hangot. "Tudom, hogy számos kritika érte az utóbbi időben, de ez mindenképpen váratlan fejlemény" - jelentette ki Hewlett, aki korábban szintén ellenezte a Compaq-tranzakciót. "Nyilatkozatai alapján úgy gondoltam, hogy kitűnő kapcsolatot tart fenn az igazgatótanáccsal, és teljes az egyetértés."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    egy nő jelenléte ilyen magas pozicióban alapból feszültségforrás
    alatta csomo karrierista férfi beosztott...
  • FTeR #1
    ő volt az egyetlen nő ilyen magas poszton...