SG.hu

IT-szolgáltatások a hazai intézményeknél

IT-szolgáltatásokat csak minden harmadik hazai intézmény vesz igénybe, nagy többségük csak egy vagy két területen. A kutatási eredmények a piac szűkülését jelzik.

A BellResearch az IT-infrastruktúra és -alkalmazások mellett részletesen vizsgálta a hazai költségvetési intézmények által igénybe vett informatikai szolgáltatásokat is. A kutatási eredmények tanúsága szerint 2004-ben összességében a hazai intézmények 36 százaléka, valamivel kevesebb mint 6000 szervezet vett igénybe IT-szolgáltatásokat. Az arány az átlagosnál magasabb a központi költségvetési szférában [54 százalék], míg a szolgáltatások igénybe vétele legkevésbé az oktatási intézményeket jellemzi [31 százalék].

A szolgáltatások között a szoftver- és hardvertelepítés, illetve -támogatás állnak az első helyen, az érintett intézmények több mint fele adott ezekre megbízást külső cégeknek. Alkalmazásfejlesztést és -karbantartást jóval kevesebben, az intézmények mintegy harmada vett csak igénybe, jellemzően a központi és az önkormányzati költségvetési körbe tartozók [50, illetve 42 százalék]. Az IT-tanácsadás az intézmények negyedét érintette, hasonlóképpen az oktatási szolgáltatásokhoz [23 százalék].


Informatikai szolgáltatások igénybe vételére az intézmények legtöbbjét [41 százalékát] a hiányzó eszközökhöz, megoldásokhoz való hozzáférés lehetősége motiválta. Hasonló arányuknál [37 százalék] játszott ösztönző szerepet az új intézményi folyamatok bevezetése, illetve a régiek átalakítása. Az intézmények közel harmada igényelt IT-szolgáltatást, az ehhez kapcsolódó hatékonyságnövekedés és a költségcsökkenés pedig a szervezetek negyedét motiválta.

A 2004-es kutatási eredményeket a megelőző éves adatokkal összehasonlítva mind az IT-szolgáltatásokat igénybe vevő szervezetek arányát és számát, mind pedig átlagos kiadásait tekintve egyértelmű csökkenés tapasztalható szinte valamennyi szegmensben. Az egészségügy a költések mintegy negyedét, az önkormányzati finanszírozású intézmények 20 százalékát adják, míg az oktatásból - a többi szegmensnél jóval alacsonyabb átlagos kiadásából adódóan - az összes költés csupán 3 százaléka származik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!