Dojcsák Dániel

Újabb vírus mobiltelefonokra

A vírusok és féregprogramok egyre nagyobb számban vesznek célba mobil készülékeket már most is, de szakértők szerint ez csak a kezdet. Az igazi viharfelhők még csak most gyülekeznek. Az első igazi veszély tegnap óta fenyeget.

Tegnap reggel két új trójai féreg program látott napvilágot és kezdett szélsebesen terjedni a symbian OS alapú mobil készülékeken. Az értesülést az IDC hírszolgálata kommentálta, miszerint a Gavno.a és Gavno.b programok javítókészletnek álcázzák magukat, így véve rá a naiv felhasználót arra, hogy letöltsék őket. Mindkét program az olyan telefonokat érinti csak, melyek a Symbian OS 7-es verzióját használják, mint a Nokia 6600 vagy 7610, illetve Series 60 grafikus kezelőfelülettel rendelkeznek.

A korábbi Symbian modellek - mint a Sony Ericsson P900-as vagy P910-es modellek - nincsenek kitéve a veszélynek, illetve szintén védettséget élveznek a Motorola A925 és 1000 típusszámú modelljei, melyek az UIQ Technology grafikus felületével vannak felszerelve. Természetesen a 6-os Symbian OS-t futtató Nokia 3650-es, illetve a Siemens SX1 sem fertőződhet meg, hiába a Series 60 grafikus felület.


Marcos Velasco (32) teljesen nyíltan fejleszti a mobilvírust brazíliai otthonában

A New York Times ugyan már foglalkozik a témával, és le is közölt egy cikket Marcos Velascoról, a Velasco féreg írójáról, de a vírusszakértők még nem gondolják úgy, hogy beköszöntött volna a telefonvírusok korszaka. Legalábbis, amivel most szembesülünk, véleményük szerint még messze nem a legkomolyabb fenyegetés. Több cég viszont már fejleszti mobiltelefonon futtatható vírusellenörző programjaikat, melyek reményeik szerint még ebben az évben a boltokba kerülhetnek. Ezek elsősorban a fent említett féregvírusok ellen lesznek hatékonyak.

A jövőben viszont egyre többször szembesülhetünk olyan vírusokkal, melyek adatokat lopnak, emeltdíjas telefonszámokat hívnak fel titokban, illetve mint ahogyan a Gavno is teszi: tönkrevágják a gondatlan felhasználó drága készülékét. Tehát a közeljövőben fel kell készülni arra, hogy mindenki, aki okostelefont használ legyen óvatos, hisz már csak egy lépés az általános, minden okostelefont veszélyeztető vírus kifejlesztése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rexi lovag #21
    Én most reggel néztem a kimenő leveleimet és amikor beléptem azt irta ki:Szia én a telefon vírus vagyok!És kitörölte a leveleimet egy az egybe.Ez egy Nokia3210-es telefon.Régóta megvan de valahogy vírus került rá.Ha tudjátok mi ennek a vírusnak a neve szóljatok nekem.Email cimem:[email protected]
  • atix2 #20
    Ahogyan olvastam itt még telefon virus problémával nem sokan küzdötök.Én tegnap kaptam 1 Fu-yuan (yuan4)nevü virust és a telefonom stools-ja nem müködik(helyette 1 puzzle darab van) meg van 3 ikon amin nem láthato semmi.Villogott 1 halálfej is a képernyön.Már valamelyest kitörölgettem a virus részleteit 1explorer progival,de a stools ikont a teloban szerintem felülirta.Ja a bátyám is megkapta de ö rosszabul járt nemtud belemenni a menü-be és igy az ö telojával nemtook mit kezdeni.Szerencsére a hivás még müködik.N-3650es teloink vannak.
    Egyébként 1 Super mario 3 nevü játékban volt.Vigyázzatok.
    Szerintetek mennyibe fáj 1 full symbian csere?És ha a Psiloc system tools-al 1 teloformázast csinálok mit töröl és mit hagy meg?
    Vagy szivesen vennék egyéb tanácsokat.
    Üdvözlettel : atix2
  • pepe003 #19
    Lehet, hogy mégsem olyan nagyon jó az előfizetés :D
  • Buszsofőr #18
    Van pofája még pózolni meg fényképeztetni magát! Inkább valami nőt kezelgetne a kis tetű!
    El sem merem mondani milyen telóm van, de azt elb*szta hogy azon nyomuljon az ostoba pofátlan szemetével. Nem baj. Amint végez a rombolásával keresni sem kell. Remélem lenyisszantják a kezeit.
  • Psichopat #17
    mobilfejlesztök. Épp elég a windozzal baszakodni, mostanság megmár lassan hetente lehet ujratelepitgetni a vaciuj mobil oprendszerét. mint az sx1 nél. A telefonom azér van hogy telefonáljak nem azért hogy óránként víruskeresözzem.

    A jövö telefonálása: "- mingyá felhívlak tesa csak formatálom a telom, 20 perc."
    FAKKKKKKKKKK
  • Yeti #16
    Nem kötelező olyat venni.
  • Yeti #15
    Akinek nem kell az ne vegyen okostelefont. Ez ilyen egyszerű. De azért nem kell leszólni ezeket a telókat, mert igenis van rájuk kereslet, tehát sokan ki is használják (mint ahogy én is). Ha meg valaki úgy vesz, hogy csak telefonál vele meg smsezik, az meg is érdemli...
  • smv #14
    Kellett a jó kis alap minden telefonra külön szabott rendszert lecserélni egy OS-re... Gratulálok
  • TeszteloPontHu #13
    Ez nem egészen így van... Olvasd csak el az Index cikkét az ügyben. Épppen ellenkezőleg: az emberek nagy része nem használja az "extra" funkciókat, csak telefonál és sms-ezget vele. A te statisztikád szerint akinek van mobilja, az ki is használja minden funkcióját. Ez tuti nem így van.
  • z5oTtu #12
    Itt a lényeg
    "Több cég viszont már fejleszti mobiltelefonon futtatható vírusellenörző programjaikat, melyek reményeik szerint még ebben az évben a BOLTOKBA kerülhetnek."

    a többi csak a marketing