Budai Péter

Megjelent a Canon A510 digitális fényképezőgép

Megérkezett a Canon idei első digitális fényképezőgép bejelentése a Powershot A510 személyében. Érdekes módon a nevéből arra következtethetnénk, hogy az A400 leszármazottjával van dolgunk, de a gyártó bevallása szerint a népszerű A75 utódjával lesz gazdagabb, aki megvásárolja e modellt. Ez talán azt is jelenti, hogy az A sorozat egységesen három számjegyű típusjelölést kap a jövőben.

A legszembetűnőbb újdonság a külalakban van. Tovább kerekedett a gépváz kialakítása, átalakult a markolat, így az új gép mintegy 13%-kal kisebb lett elődjénél, és ezáltal 20%-kal könnyebb is. A felbontás maradt 3 megapixel, viszont egy új optikát üdvözölhetünk a gépben, amely 35-140 mm-nek megfelelő látószöget biztosít, így 4x-es optikai zoomátfogásra képes.


Canon Powershot A510

A gép képességei egyébiránt megegyeznek az A75-ben megszokottakkal. Az expozíció minden téren manuálisan is vezérelhető, 5 cm-ről készíthetünk makrófelvételeket, vagy 640x480 pixeles felbontásban max. 30 másodperces mozgóképet. Az érzékenység ISO 50 és ISO 400 között, a záridő 1/2000 és 15 másodperc között szabályozható. A témamódoknál kapunk két új beállítást: egyet a kisgyermekek és háziállatok (Kids&Pets), egyet pedig az éjszakai fotózás (Night Snapshot) elősegítésére.

A kiegészítő konverterek használatát egy újonnan kialakított, ún. floating lens barrel segíti, mellyel a konverterlencsék mindig az ideális pozícióban maradnak az optikai tengelyhez képest, így remélhetőleg minőségi maximumuk jobban kihasználható. Fejlődött a beépített vaku is, mégpedig abban, hogy a beállított optikai zoomnak megfelelően zoomol a vakureflektor is, így az a látószögnek megfelelő területet villanthat be. A külső villanó működése alapból nem támogatott, de a gép mellé megvásárolható a Canon HF-CD1 jelzésű vakuja, amely slave funkcióban, tehát a belső vaku elvillanásával aktiválódik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az infólap tanúsága szerint 1,8" maradt a hátsó LCD mérete, felbontása viszont 3000 pixellel csökkent, 115 000 képpontra. CompactFlash memória helyett viszont SD-kártyát használhatunk, ebből egy 16 MB-ossal leszünk gazdagabbak a gép megvásárlásakor. Az előd 4 eleme/akkumulátora helyett ez esetben 2 elemet/akkumulátort használhatunk.

A gép megvásárlásával ingyen regisztrációt kapunk 100 Mbyte erejéig a Canon Image Gateway online galériába. Erről a weboldalról egyébként nyitóképek és "zárhangok" is letölthetőek lesznek az A510-hez. A hazai vevőket érintő újdonság, hogy a gép az ígéretek szerint gyárilag tartalmazza majd a magyar nyelvű kezelőmenüt is. Megjelenése még e hónap végére várható, 200 dollár körüli nyitóáron, amely az elődmodell nagyjából egy évvel ezelőtti nyitóárához (300 dollár) képest kb. 33%-kal olcsóbb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #14
    "Erről a weboldalról egyébként nyitóképek és "zárhangok" is letölthetőek lesznek az A510-hez"

    Hát a kutyaugatás zárhang az nagyon fontos de én inkább EVF keresőt építettem volna be mert azt használni is lehetne valamire.

  • Ahhoj #13
    Né már né már, szevasz Danny, ne fényképezőre költs hanem majd bf talin sörre :P

    Más: úgy látom itt többen is vmiért a CF-et preferáljátok az SD-vel szemben. Azt a cikket a digifényképezők tulajdonságairól megnéztem, az azt a részt, ahol a memóriakártyákat taglalja. Az érdekelne, hogy azon kívű hogy elvileg olcsóbbnak kéne lennie a CF-nek, milyen más jó tulajdonsága van az SD-vel szemben, hogy azt jobb szeretik itt egyesek? :)
    Vagy csak annyi, hogy CF kártya van, SD nincs, és nincs kedv kártyát is cserélni? :)
    Tehát melyik is a jobb? :)
  • DannyL #12
    OK! Köszi! :)
  • Cat #11
    itt kérdezz, és olvasd el az alcim cikkeit is
  • DannyL #10
    Köszi a tippet, utána nézek. :)
  • ThomasTheKoRner #9
    " szinte csak azt tudom, hogy minél több megapixeles annál szebb képeket csinál."
    Ez NEM igaz!Felejtsd el..a megapixel csak 1 tényező a másik 10 mellett...
    "Olyan max. bruttó 40.000-ért szeretnék venni egy 3 megapixeles gépet"
    Ha valóban komolyan gondolod a fényképezést akkor Canon A75 a minimum.Ez nettó 40e.Én ennél szarabbat tuti nem vennék!Ez viszont tökéletesen megfelel álltalános fotózásokhoz...sőt!
  • DannyL #8
    Sziasztok! Azt hiszem nem épp ide kéne írnom a kérdésem, de úgy tűnik itt van mozgás. Szeretném a segítségeteket kérni digit. fényképezőgép vásárlásban. Eléggé laikus vagyok a témában, szinte csak azt tudom, hogy minél több megapixeles annál szebb képeket csinál.

    Olyan max. bruttó 40.000-ért szeretnék venni egy 3 megapixeles gépet. Tudnátok esetleg ajánlani valamit ami tényleg jó és ennyiért adják? Több pénzem most erre nincs, de ráfázni sem szeretnék.

    Erről például mi a véleményetek?

    Egyébként én nem szeretnék művészi képeket csinálni, sem portrékat, mindössze elvinni nyaralásra és ott olyan képeket készíteni amiket utána élvezet visszanézni.

    Köszi előre is a tanácsokat! :)
  • Lateralus #7
    Nem tért át. Ezzel együtt talán 2-3 gépe használ SD-t, több tucat viszont CF-el megy.

    A CF elég "olcsó", és fejlődőképes ahhoz, hogy egy jó darabig nem megy ki a divatból.
  • Flashy #6
    nemrég vettem CF-es gépet, mire megint veszek addigra már legalább még 10 féle új memóriakártya lesz :D Kids&Pets lol, következőbe már lesz külön kutyák és macskák, esetleg kistestű és nagytestű kutyák külön, valamint díszhalak kis, közepes és nagy sűrűségű csoportjai :D
  • Dzsini #5
    mióta az SD és a CF ára párszáz forintra van egymástól (sőt, alkalmanként az SD olcsóbb is) azóta nem zavar, hogy átállnak.