Gyurkity Péter

Jön a GeForce 6200 AGP változata

Az Nvidia minden különösebb felhajtás nélkül bejelentette, hogy hamarosan a boltokba kerül a belépő szintű grafikus kártya AGP változata, amely specifikációiban várhatóan nem tér el a PCI Express verziótól.

Szakértők szerint a bejelentés egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a vállalat még mindig lát jövőt az AGP szegmensben, és a PCI Express térhódítása ellenére az AGP grafikuskártyák rendkívül erős piacra támaszkodhatnak. "A belépő szintű grafikus kártyák terén a GeForce 6200 GPU kiemelkedő teljesítményt nyújt, és méltó társa a GeForce 6 család eddig megjelent tagjainak" - áll az Nvidia közleményében, amelyben beszámolnak az új kártya érkezéséről.

Az új grafikus kártyáról eddig nem sok információ jelent meg, bár a szakértők szerint a kártya minden tekintetben megegyezik a PCI Express foglalatba illeszkedő elődjével. Ezek szerint a GeForce 6200 AGP mintegy 80 millió tranzisztort, 4 pixel, illetve 3 vertex futószalagot foglal magában, és a kártya 110 nanométeres technológiával készül. A GeForce 6 széria tagjaként a 6200 is támogatja a DirectX 9.0, a Shader Model 3.0, az UltraShadow II, valamint a PureVideo technológiákat, bár az kérdéses, hogy a kártya rendelkezik-e elegendő erővel mindezen funkciók kihasználására.


PCI Express foglalatos Gigabyte GeForce 6200

Érdekességként említik, hogy a vállalat egyes partnerei már napokkal korábban közzétették a kártya részletes adatait, de azután kivétel nélkül levették az oldalakat - a lépést kiváltó okot nem közölték. Az Nvidia egyelőre azt sem hozta nyilvánosságra, hogy a kártya natív módon, vagy csak egy híd-chipen keresztül támogatja a buszt - az utóbbi természetesen további költségeket vonna maga után, amely nagyban csökkentené a kártya versenyképességét.

Elemzők szerint a grafikus kártya csak a piac egyes szegmenseiben számíthat sikerekre: a nagyobb PC-gyártók, illetve az OEM-gyártók ugyanis egyre inkább a PCI Express felé tolódnak el, így a kártya valószínűleg csak a noname gyártók körében lesz népszerű. Az Nvidia közleménye szerint a GeForce 6200 AGP februárban kerül a boltokba - a kártya ára egyelőre még nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)