Gyurkity Péter

Segélykérő levélben terjed a legújabb vírus

A Sophos biztonsági cég arra figyelmeztet, hogy az ázsiai katasztrófa áldozatainak megsegítését kérő levelek némelyike valójában vírust tartalmaz, és a segítségkérés csak egy újabb mód a vírus elterjesztésére.

Az interneten nagy számban terjedő emailek tárgya a következő: "Tsunami donation! Please help!", és a levélben természetesen arra kérik a felhasználót, hogy indítsa el a "tsunami.exe" nevű csatolt fájlt - amely valójában egy féregvírus, és futtatásakor máris újabb internetes címekre továbbítja saját magát. A Sophos szerint a vírus egy összehangolt szolgálat-megtagadási támadást indíthat egy német hacker oldal ellen, és ideiglenesen kiütheti az oldal szerverét a forgalomból.

"Ez a kód kiváló példa arra, hogy a víruskészítők újabb erkölcsi mélypontra süllyedtek. Az ázsiai országokat sújtó katasztrófa ilyetén felhasználása gusztustalan és minden emberben mélységes undort kelt" - fogalmazott Graham Cluley, a vállalat technológiai tanácsadója. A cég bejelentése szerint eddig korlátozott számú bejelentést kaptak a vírusról, amely ugyanakkor nem az első olyan kártevő, amely az emberek együttérzésére építve igyekszik elterjedni. A hónap elején ugyanis már felbukkant egy hasonló féregvírus, amely üzenetében azt állította, hogy a katasztrófa "Isten bosszúja azokon az embereken, akik rosszat tettek.

Az elmúlt hetekben számos ilyen üzenet bukkant fel a világhálón, amelyek egy állítólagos gyűjtés keretein belül hozzájárulást kértek a felhasználóktól. A leghíresebb ilyen a nigériai eset, amelyben arra kérték az olvasókat, hogy válaszukhoz mellékeljék személyes adataikat, és bankszámlaszámukat is. Egy másik hasonló emailben egy állítólagos thaiföldi üzletember kéri a felhasználók segítségét, aki halálos betegségben szenved, és egy "Istenfélő és megbízható emberre" van szüksége, aki összegyűjtené egyes európai biztonsági cégek hozzájárulását. A Sophos a felhasználók biztonsága érdekében a levelek azonnali törlését ajánlja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)