SG.hu

IT biztonság a hazai vállalatoknál

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Kft.-vel együttműködve - negyedévente felméri a vállalatok infokommunikációs eszközökkel való ellátottságát, internethasználati szokásait, melyekből most az informatikai biztonsági megoldásokra vonatkozókat tették közzé.

A legalább 5 alkalmazottal rendelkező magyarországi vállalatoknál a három legelterjedtebb informatikai biztonsági megoldás a vírusirtó, a tűzfal és a másolat-készítés. A internet-kapcsolattal ellátott vállalkozások 85%-a használ valamilyen vírusirtó szoftvert vagy szoftvereket, tűzfal csaknem háromötödüknél működik. A cégek egyre nagyobb hányada veszi komolyan az informatikai biztonsági kockázatokat, 2004-ben mindhárom fenti megoldás használata jelentősen magasabb volt a cégek körében mint 2003-ban.


Biztonsági másolatokat az érintett cégek valamivel több, mint fele készít rendszeresen. Biztonságos (ún. secure) szervert minden harmadik legalább 5 főt foglalkoztató, internet-kapcsolattal ellátott cég működtet. Az egyéb informatikai biztonsági megoldások használata kevésbé elterjedt a magyar vállalatoknál: azonosító eljárás(oka)t, mechanizmusokat az érintett cégek 23%-a, titkosítást 15%-uk használ; biztonsági szolgáltatásokra 14%-uk fizet elő. Elektronikus aláírást a magyar internetkapcsolattal rendelkező cégek 15%-a használ.


A 2004 októberét megelőző egy esztendő során a számítógéppel ellátott cégek egynegyede találkozott olyan vírustámadással, amely adatvesztést, vagy munkaidő kiesést eredményezett, míg a 2003-as felmérés szerint ez az arány 32% volt. Számítógépes rendszerükbe vagy adatbázisaikba történő jogosulatlan behatolást ennél jóval kisebb százalékban (1%) szenvedtek el a cégek és szoftvereiket vagy adatbázisaikat fenyegető zsarolással, fenyegetéssel is viszonylag kevesen (1%) találkoztak közülük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!