SG.hu

Bővül a videókonferencia rendszerek piaca

A Wainhouse Research piackutató cég jelentése szerint a videokonferencia rendszerek piacát az elmúlt évek stagnálásához képest ugrásszerű fejlődés jellemezte a 2004-es esztendőben.

Az éves növekedés az eladott egységek számát tekintve 30 százalékos, dollárban számolva 20 százalékos volt. A komoly emelkedés hátterében az internet technológia, és a szélessávú hálózatok fejlődése áll, mostanra érett meg a helyzet az IP alapú videokonferencia-rendszerek elterjedésére - mondta el Kászonyi Péter, a KFKI Csoporthoz tartozó LNX Hálózatintegrációs Rt. ügyvezető igazgatója. A korábbi ISDN technológián alapuló rendszerek üzemeltetési költsége nem volt kedvező a felhasználók számára, ezért az olcsóbb, jobb minőséget nyújtó IP technológia vált stratégiai iránnyá.

Magyarországon hozzávetőlegesen 1,5-2 millió dolláros volt a videokonferencia eszközök forgalma az idén, s a növekedés a világtrendhez hasonlóan alakult, jövőre azonban sokkal nagyobb, 50 százalékos növekedés várható - nyilatkozta a cégvezető. A leggyorsabb fejlődés Ázsiában, azon belül is Kínában volt tapasztalható. Megjelentek kínai eszközök, és e gyártók piaci részesedése is növekedett. A világpiac legnagyobb szereplője az amerikai Polycom cég, amely 44 százalékos részesedéssel rendelkezik. A vállalat domináns szerepét a minőségi, professzionális videokonferencia eszközök gyártásában érte el.

A videokonferencia rendszerek piaca letisztult, hat nagy gyártó között oszlik meg. Kászonyi Péter szerint létrejött, és a jövőben egyre szorosabb lesz a videokonferencia rendszerek és az IP telefónia közötti kapcsolat. Erre jó példa az amerikai Cisco Systems cég egyik legújabb, VT Advantage USB kamera/szoftver fejlesztése, amellyel az IP telefonkészülék egyszerűen és olcsón videotelefonná alakítható. A jövőben ezekkel - vagy például a Polycom cég desktop végberendezéseivel - újabb hatalmas felhasználói tábor tud csatlakozni ezekhez a professzionális konferenciarendszerekhez.

Az emberek igényelni fogják a videó beszélgetéseket, s ennek nagyon nagy népszerűsége lesz - jósolja Kászonyi Péter. A harmadik generációs UMTS mobiltechnológia is a videó irányába tolja a világot, s így az úton lévő emberek is tudnak majd csatlakozni. Ugyanakkor a desktop konferenciázás nem a konferenciatermi felhasználás rovására fejlődik majd, hanem azt kiegészítve terjed el - állítja piacfelmérési tapasztalatokra hivatkozva a cégvezető.

Nyugaton a telefon- vagy webkonferenciázás már mindennapos tevékenység, s ez fejlődik tovább a videokonferencia irányába. A multiknál már ma is teljesen természetes, hogy használják, teljesen standard eljárás a projekt megbeszélésekben, a menedzsment beszámolókban. Az üzleti szférán túl további jelentős felhasználási területe a távoktatás, az egészségügy (sebészeti beavatkozásokat lehet távolról megfigyelni, de Ausztráliában például elterjedt, hogy az orvosok ezen keresztül beszélgetnek a betegeikkel), a hadsereg, a távkihallgatás révén a büntetés végrehajtási intézetek, de a kormányzat is egyre inkább érdeklődik, hazánkban például a megyei vezetők rendszeres értekezleteinek lebonyolítását könnyítenék meg ezzel.

A legelőrehaladottabb és legprofesszionálisabb rendszere természetesen a kutatói-egyetemi szférának van, világméretű hálózatának Magyarország is tagja a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet beruházása révén. Ezzel hazánkban valósult meg a kelet-európai régió legnagyobb ilyen hálózata. E rendszernek a napokban tartották az első komoly erőpróbáját: 24 órán keresztül folytattak tudományos megbeszéléseket öt kontinens, több mint 40 ország 300 helyszínének összekapcsolásával. Az Ohio-i Állami Egyetem szervezésében zajló megakonferenciát még soha ilyen érdeklődés nem kísérte, mint most - nyilatkozta Máray Tamás, a NIIF műszaki igazgatója.

A képernyőkön mindig az látszott, aki éppen beszél, akárha egy konferencia teremben volnánk. Természetesen lehetett kérdéseket intézni, valamint - és ez a rendszer legnagyobb előnye - az aktuális előadó prezentációkat, vetítést, zenét, filmet vagy fotót játszhatott be, kedve szerint, s azt a nézők élőben láthatták-hallhatták. Az eseményeket a weben is nyomon követhették az érdeklődők, természetesen csak nézőként.

A virtuális rendezvény nyelve angol, technikája pedig a Polycom H323 MCU (Multipoint Control Unit) videó szerver technológián alapul, amelyet a NIIF rendszeréhez az LNX Rt. szállított. Erről a speciális műszaki megoldásról csak annyit - részletezte Máray Tamás - hogy nélküle kettőnél többszereplős videokonferenciát nem lehetne szervezni az interneten. A technika viselkedését egyébként a szervezőkön és a műszaki személyzeten túl a gyártók is árgus szemmel figyelték. Rengeteg végpontberendezés vizsgázott most egyszerre megbízhatóságból, kompatibilitásból (sok gyártó sokféle terméke), és minőségből. Olyannyira így van ez, hogy a gyártók különböző technológiai díjakat is kitűztek ennek kapcsán.

További jelentős tény, hogy míg tavaly egyetlen hazai résztvevője volt a tanácskozásnak, addig az idén hét magyar intézmény jelezte, hogy részt kíván venni a projektben. Ezek közül az egyik, a Debreceni Egyetem, ahonnan Gál Zoltán bemutatkozó előadást is tartott az Élet az Unió keleti határán címmel. A konferenciának amellett, hogy igen komoly témákról esett szó és egy nagyszabású technológiai kísérletet is jelentett, elsődleges haszna, hogy olyan, egyidejű kapcsolatteremtési lehetőséget kínál a világ minden tájáról résztvevők között, amelyre máskülönben csak véletlenül, vagy évek hosszú munkájával lenne lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!