Budai Péter

Új Olympus digitális fényképezőgépek

A gyártók decemberi lustasága után az év elején újfent erősödni látszik a bejelentési kedv. A japán Olympus három új gépet jelentett be, melyek mindegyike a kompakt kategóriát erősíti, de azon belül külön szintet képvisel.

Az újoncok közt a legkisebb Olympus C-170 leginkább az egyszerű, automata gépeket keresők számára lehet megfelelő választás. A belépő szintű gép 4 megapixeles CCD képérzékelővel dolgozik, és kialakításánál elsősorban a könnyű kezelhetőség volt szempont. Fix fókusztávú 36,7 mm-es optikával látták el, mely makró módban 20-50 cm között, normál üzemmódban pedig 50 cm és végtelen között képes élesre állni. A gépben optikai zoomot nem, csak 4x-es digitális zoomot talál, aki ilyen módon szeretné beállítani a képkivágást.

Klikk ide! Klikk ide!
Olympus C-170 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Természetesen nem maradhatott ki a gépből a videófelvétel lehetősége sem. Ugyan csak 320x240 képpont a mozgókép maximális felbontása, de erre 30 fps sebességgel képes a gép. A videó hossza maximális méretben 21 másodperc lehet, kisebb méretben ennek a duplája. Már ez a gép is tartalmazza az Olympus TruePic TURBO képfeldolgozó processzorát.

A szinte teljesen automatikus működés mellé 7 témamódot kapunk a leggyakrabban előforduló szituációkhoz, mint például tájkép, portré, éjszakai felvétel, sport. A gép hátsó LCD-je 1,5" átmérőjű és 85 000 képpontos. A képtároláshoz xD kártyát kell vásárolnunk, de alapban a gép 14 Mb belső memóriát tartalmaz. A tápellátást 2 db AA méretű elemmel, vagy akkumulátorral biztosíthatjuk. Súlya mindössze 120 gramm és 101x52x36 mm-es méretei sem kívánnak több helyet egy szemüvegtoknál. Nyitóára nagyjából 150 dollár lesz, és remélhetőleg már e hónaptól kapható.



A komolyabb szintet képviselő C-55 a hangzatos Sport Zoom nevet kapta. Ennél a gépnél már az automata működés mellett számtalan kézi beállítást is használhatunk, így külön zár-, és rekesz- előválasztás, valamint teljes manuális üzemmód is rendelkezésünkre áll. Ezen felül a fehéregyensúly kézileg is finomhangolható, -7 - +7 értékek között.

Az 5 megapixeles képérzékelő mellé egy 5x zoomra képes (38-190 mm) optikát kapunk, melyhez egy 143 fókuszmezős autofókusz rendszer társul, az AF Target Selection funkció kiválasztásával szinte a teljes képmező bármely pontjára képes a gép élességet állítani. Az élességállítás super macro módban minimálisan 2 cm-ig lehetséges.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Olympus C-55 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A C-55-nél a sebesség növelésére is hangsúlyt helyeztek. Bekapcsolás után kevesebb, mint 1 másodperc alatt áll fotózásra készen, a sorozatfényképezés pedig 2,7 képkocka/mp sebességű, maximum 5 képig. Videófelvétel terén 320x240 képpontos mozit készíthetünk, de ezt akár 30 fps sebességgel a memóriakártyánk maximális kapacitásáig. A videó mellé hangot is felvehetünk, és a sajtóanyag szerint a videó mellé egyfajta "anti-shaking" funkciót is kapunk, amely a kézremegés okozta hibákat próbálja majd javítani. Arról nem szól a fáma, hogy ez a funkció az állóképeknél is használható-e, de nagy valószínűséggel nem.

A gépet 2" méretű 115 000 képpontos LCD-vel látták el. Képkomponálásra ezen felül az átnézeti kereső használható. A gép 4 db AA méretű elemről, vagy akkumulátorról nyeri energiáját, a képek és videók pedig xD kártyán tárolódnak, amelyből egy 16 Mb-os jár a gép mellé. Az Olympus C-55 megjelenését csak májusra ígéri a cég, árra pedig 350 dollár környékén várható.



Az Olympus Camedia sorozatának egyik legrégebbi és legsikeresebb termékcsoportja a "négyjegyű-széria", melyet olyan kiváló modellek fémjeleztek, mint a C-2020, a C-3030, a C-4040, vagy a C-5060. Legutóbb az 5060-as modell kapott kissé kerekebb formát, de jellegzetes külalak és minőségi jegyek megmaradtak.

E gép utódja a most bejelentett, magnézium vázas C-7070, melynek elsőként említhető újdonsága talán már a nevéből is kitűnik: 7 megapixeles képérzékelővel látták el, így a C-70-es modell után jelenleg az Olympus kínálatának legkomolyabb 7 megapixeles tagja. A cég termékskálája egyébként 8 megapixeles gépeket is tartalmaz.

A c-5060-hoz képest nem minősül újdonságnak a kategóriájában kimagasló nagylátószöggel bíró 27-110 mm-es optika, mely így 4x zoomátfogásra képes, de a szűkebb helyen fényképezők bizonyára nagyon elégedettek lesznek majd a képességeivel. A nagyobb teleobjektívet kedvelők számára a gyár megjelentet egy új telekonvertert (TCON-30C), mely az objektív gyújtótávolságát 3x-osára növeli és ezen a gépen 330 mm-esnek felel meg. Nem lesz panasza a makrófényképezés rajongóinak sem, hiszen az optika minimálisan 20,7x27,8 mm-es terület befogására képes.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Olympus C-7070 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Átdolgozták a gép autofókusz rendszerét, így az új vázban egy 143 mérőmezős dual autofókusz rendszer dolgozik, mely az objektíven keresztüli kontrasztérzékelésen és egy külső szenzor érzékelésén alapul. A gép természetesen az automata funkciókon és a hét témamódon kívül minden fontosabb beállítást manuálisan is megenged, kezeli a JPEG, TIFF és RAW képformátumokat, valamint külső vakut is fogad, így tehát aki haladó funkciókat szeretne kompakt méretben, az megtalálhatja vele számítását. A záridő például akár 1/14000 értékre is beállítható. Vakuk terén az Olympus cég legújabb rendszervakui is használhatóak.

A képfeldolgozást természetesen itt is egy TruePic TURBO processzor segíti és a gép sebessége terén is gyorsulást ígér a gyártó. Az állóképeken kívül mozgóképfelvétel is lehetséges, mint szinte minden digitális fényképezőgépnél. Ez esetben 640x480 méretű, 30 fps sebességű videók készíthetők hanggal, de ezen a sebességen csupán 30 másodpercig. A gépre szerelt LCD monitor kihajtható, méretei: 1,8", 130 000 képpont. Az adatokat xD, vagy akár CompactFlash I-II. kártyákra is menthetjük. A géphez egy 32 Mb-os xD kártya jár, amit az első képek után gyorsan kinövünk majd.

A C-7070 megjelenése e hónap végén, február elején várható. Ára kb. 700 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lateralus #9
    Arra gondolsz, hogy a Sony most kiadja két régebbi gépét új néven ? :)
  • GregSB #8
    THX
  • Punkerwork #7
    a Sony gagyibb :)
  • GregSB #6
    Ügyes vagy. Köszönjuk szépen hogy ezt megosztottad velünk!
  • GregSB #5
    Az olympus sponzora az SG-nek? Nem mintha bajom lenne az olyval, sőt nagyon szimpatikusak a gépei, csak pl. a napokba na Sony is jelentett be új kompaktokat, arról miért nincs itt hír? :DD
  • plamex #4
    Én maradok a Canon-nál.
  • Punkerwork #3
    az árat mondjuk meg lehet szorozni 1,5-2-vel mire ide ér.
  • L3oN #2
    Tök jók. Nekem marhán tetszenek ezek a gépek. elérhető áron majd én is tervezek egy jót. bár nekem itthoni szintre elég 4mpixeles is. És nem is muszály hogy professzionális legyen meg tükörreflexes. Sima elég :)
  • Punkerwork #1
    ezt aszem kinyomtatom fater-nak :)