Gyurkity Péter

Fejlesztők szivárogtatták ki az Apple új oprendszerét

Az Apple pert indított három fejlesztő ellen, akik állítólag nagy szerepet játszottak abban, hogy a Mac OS X legújabb verziójának előzetes változata megjelent a BitTorrent hálózatokon.


A vállalat beadványa szerint - amelyet tegnap juttattak el a bíróságra - a Mac OS X Tiger a három szakember segítségével került fel a fájlcserélgető hálózatra, akik ezzel súlyos kárt okoztak munkaadójuknak. Az Apple szóvivője szerint a vállalat vezetése az okozott károk megtérítését követeli, és egyben igyekszik biztosítani, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset.

"Az Apple jövőbeni eredményei, és pénzügyi helyzete nagyban függ a Mac OS operációs rendszerhez megjelenő frissítésektől, és a konkurens termékekkel szemben nyújtott előnyeitől. Az Apple éppen ezért jelentős összegeket fordít az operációs rendszer és a kiegészítő alkalmazások fejlesztésére" - áll a vállalat beadványában, amelyben kihangsúlyozzák, hogy az egyik BitTorrent weboldal keresője szerint több mint 2500 példányban töltötték le a még meg sem jelent operációs rendszert.

A vállalat állítása szerint az első példányok október közepén kerültek fel a fájlcserélgető hálózatra, és a letöltések száma fokozatosan emelkedett. Az előzetes verzió kiszivárogtatása rendkívül kellemetlen a cég számára, amely mindenkor féltékenyen őrzi fejlesztéseit. Bár a Tiger kódnevű operációs rendszer egyes részleteit már júniusban, a Worldwide Developer konferencián bemutatták, az Apple mindeddig nem készült el a végleges változattal, és a Tiger által nyújtott újdonságokat kizárólag a fejlesztők tanulmányozhatták.

Az operációs rendszer egyik legnagyobb újítása a Spotlight névre keresztelt továbbfejlesztett kereső, amely a konkurens szoftverekhez hasonlóan kibővült szolgáltatásokat nyújt mind az asztali, mind az internetes keresések terén. A vállalat reményei szerint a Tiger a következő év első felében jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • device #22
    Hi all!

    Tudna nekem valami linket adni arra, hogy mi a kulonbseg a RISC meg a tobbi proci architektura kozott? thx!
  • John Wayne #21
    Hát, nem vitatkozni akarok, de ha nem az átlagos gagyi (IBM) PC-t nézzük, amit az átlag használ, hanem befektetünk egy normális házba (pl. Chieftec), meg jól válogatjuk össze az alkatrészeket, akkor az (IBM) PC szinte bármire alkalmassá tehető.
    Igaz, árban is durván elszaladunk ekkor, de én nem látok igazán okot arra, hogy valaki idehaza MACet használjon, mert azon a pénzen, ha ért hozzá, nagyon ütős (IBM) PC-t tud összerakni.
    Alapjában véve az (IBM) PC-vel semmi gond sincs, csak rá kell döbbenni, hogy az olcsó sz.r az bizony olcsó sz.r, vagy kultúráltabban megfogalmazva olcsó húsnak híg a leve.
  • trabant #20
    Pl. az ára...
  • muerte2 #19
    Mi az hogy mac meg pc? Ha jól sejtem a PC Personal Computer rövidítése, no dehát A MAC IS PC. Sőtt a C64 és a C16 is. :) HA ibm pc-t ír vki az ok.
    A komolyabb grafikai munkákra mindenképpen MAC de talán hang, v zene esetén is. Ez volt a helyzet amiga-nal is.
  • Laci #18
    Nemcsak a RISC a különbség. Van ott sokminden más is amiben már a kezdetektől fogva az x86 előtt járt jóval...
  • Laci #17
    Én is pont erre akartam a #7-esben utalni...:)
  • the Godfather #16
    Az hogy milyen procira épül, éppen a szükség, vagy ami abban a pillanatban a legjobb alternativa. Láttam már Mac-et Motorola procival...szoval..
  • Wilddog #15
    ... meg aztán egy Mac teljesítménye azért nagyobb, mint egy PC-é, mert kőkeményen RISC processzorra épül az architektúra.
  • Wilddog #14
    A MacOS Unix alapokra épül. Bizonyíték itt.
  • Laci #13
    "A gyakorlati különbségekről ne beszéljünk, abban még mindíg a Mac vezet."
    Jah meg minden másban...