SG.hu

A HP 3 milliárd dollárt fektet az Itanium 2 szerverekbe

Mai bejelentése szerint a HP több mint 3 milliárd dollárt fektet be a következő 3 év során annak érdekében, hogy vezető pozíciót biztosítson az Intel Itanium 2-alapú HP Integrity szerverek számára a kiváltásra ítélt RISC processzorok 20 milliárd dolláros piacán.

A HP kivonul az Itanium processzorok tervezéséből, a továbbiakban a chipek fejlesztését kizárólag az Intel végzi. A két vállalat együtt kezdte megalkotni az Itanium termékcsalád tagjait és mostanáig a fejlesztések is közösen folytak. Az Integrity szerverek értékesítésének fellendülésére építő beruházási program a kutatás-fejlesztés, a szerver- és rendszerszoftver-fejlesztés, a partnermegoldások, valamint az értékesítés és a marketing területére terjed ki. Egy kapcsolódó híradásban a HP szintén ma számolt be arról, hogy megállapodott az Intellel a Colorado állambeli Fort Collins városában dolgozó Itanium processzorfejlesztő csapat átvételéről. Ez a lépés tovább erősíti a HP Itanium-architektúra iránti elkötelezettségét, és új lendületet ad a többmagos, többszálú processzorok fejlesztésének.

A megállapodás fel kívánja gyorsítani az Itanium-architektúra széles körű elterjedését az Intel RISC-kiváltás előtt álló célpiacain, a nagy teljesítményigényű műszaki számítástechnikában és a szintén technológiaváltásra érett mainframe-piacon. A HP arra számít, hogy a 2005-ös naptári év végére Itanium-alapú Integrity szerverek teszik majd ki a HP által eladott üzletileg kritikus szerverek mennyiségének több mint 50 százalékát, 2006 végére pedig ez az arány el fogja érni a 70 százalékot.

"A HP és az Intel szerverinnovációs és Itanium-fejlesztési beruházásai nyomán az Integrity szerverek nélkülözhetetlen versenytényezővé válnak az ügyfeleknek nyújtott érték megteremtése szempontjából az előttünk álló évtizedben és a távolabbi jövőben" - mutatott rá Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgató asszonya. "Az Intellel közösen az Itaniumot és az Integrity szervereket kívánjuk az első számú szerverplatformmá tenni a legkomolyabb terheléssel járó alkalmazási területeken."

"Kiemelt partnereink, a HP és az Intel komoly beruházási szándékainak ismeretében biztosíthatjuk ügyfeleinket arról, hogy vezető szerepvállalásunkat fenntartva, a jövőben is szállítani fogunk számukra Windows Server 2003-ra és SQL Serverre épülő megoldásokat az Itanium 2-alapú HP Integrity szerverekhez" - jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. "A Microsoft és a HP-Intel partnerpáros együttműködéséből már eddig is számos olyan ágazatvezető megoldás született, amely kivételes értékhez juttatta a kritikus felső kategóriás alkalmazásaik és adatbázis-megoldásaik futtatásához rendkívüli skálázhatóságot igénylő ügyfeleket."

Molnár János, a HP Magyarország Termékcsoport igazgatója szerint Magyarországon a nagyvállalati informatikai megoldások terén kiemelt fókuszterület az Itanium alapú rendszerek kínálatának növelése: "Erre az utóbbi egy évben számos példát sorolhatunk. Áprilisban egy 3 napos fejlesztői konferencia keretében 50 hazai fejlesztő kapott szakmai támogatást külföldi neves fejlesztőktől illetve a komplett fejlesztői környezetet biztosítottuk részükre egy évig. Számos, az ott elindult fejlesztések mára már vevőkre találtak (Zeiss, Antenna Hungária, Békés Megyei Vízművek, stb.) Partnereink, vevőink részére tesztkörnyezeteket biztosítunk. Stratégiai partnereink hazai leányvállalatainak mindegyike rendelkezik ilyen eszközzel. További befektetésként említeném, a DSPP (Developer Solution Partner Program) tudásalapú támogatási rendszerének létrehozását, ami a fejlesztők partnerek és ügyfeleink részére biztosít ingyenes technológiai hátteret."

"A hazánkban fejlesztett megoldások európai ill. világszintű értékesítése is további lehetőséget teremt a magyarországi fejlesztők részére, hiszen a HP-n belüli referenciák a világ szinte összes országában elérhetőek. EU-s viszonylatban elmondható, hogy hazánk jóval az átlag fölötti szinten teljesít az Itanium alapú megoldások bevezetésében és értékesítésében" - mondta Molnár János. "A Microsoft Windowst futtató HP Integrity szerverek maradéktalanul kielégítik az üzleti intelligencia terén támasztott igényeinket. A segítségükkel elért 30-100 százalékos teljesítményjavulásnak köszönhetően gyorsabban hozhatunk megalapozottabb üzleti döntéseket és fenntarthatjuk éves növekedésünk eddigi, átlagosan 8 százalékos ütemét" - nyilatkozta Dave Geiver, az egyesült államokbeli PREMIER Bankcard kártyakibocsátó cég technológiai alelnöke. "A fantasztikus rendszereken, üzleti megoldásokon és üzletiintelligencia-alkalmazásokon túl a HP segítőkész és nagy tudású csapata az új megoldások gyors üzembe állításához szükséges támogatást is biztosította vállalatunknak. Nyilvánvaló, hogy a HP számára valóban fontos sikeres működésünk."

A HP és az Intel közös beruházásokkal szeretnék bővíteni az Integrity szerverekkel kompatibilis független szoftverszállítói (ISV) alkalmazások portfólióját és növelni a termékbevezetési ISV-programok számát. Jelenleg valamivel több mint 2900 alkalmazás fut Integrity szerveren, de 2005-ben ez a szám várhatóan túllépi a 4500-at. "A főbb partneralkalmazások és a megoldás-infrastruktúra segítségével stabil alapokat teremtettünk az Integrity szerverek számára. Mostantól az a fő törekvésünk, hogy komplett alkalmazáskörnyezetet szállítsunk ügyfeleinknek a kiemelt célpiacokon, így például a távközlésben, a pénzügyi szolgáltatószektorban, az egészségügyben és a gyártóiparban" - magyarázta Rich Marcello, a HP Business Critical Servers üzletágának alelnöke és ügyvezető igazgatója.

A megnövelt beruházásoknak köszönhetően megszülető lapkakészlet- és rendszerfejlesztési innovációk célja továbbra is annak a mikroprocesszoron túlmutató hozzáadott értéknek a megteremtése, amely ágazatvezető teljesítményhez, méretrugalmassághoz és megbízhatósághoz juttatja a HP ügyfeleit. A teljes Integrity szervercsaládot lefedő szerverfejlesztési innovációk keretében a HP kiemelt figyelmet fordít a két-négyprocesszoros modellekre. A jelenleg folyó fejlesztési munka épp e piaci szegmens UNIX, Windows, Linux és OpenVMS felhasználói számára kíván még kedvezőbb ár-teljesítmény arányt és használati értéket nyújtani. Kétezerötben a HP Itanium-alapú NonStop szerverek bevezetését is tervezi.

A következő hónapban a HP Integrity szerverekhez is széles körben elérhetővé teszi az OpenVMS éles változatát. Az OpenVMS on Integrity szerverek hosszú távú növekedési pályára állítják a HP Open VMS-t használó AlphaServer-ügyfeleit (főként távközlési vállalatokat, tőzsdéket, kormányintézményeket és védelmi szervezeteket), és nagy teljesítményű nagyvállalati platformot biztosítanak számukra megoldásaik futtatásához.

Az Integrity szerverek stratégiájában központi szerepet játszanak a HP virtualizációs technológiái. A 2005 második felében bevezetendő virtuálisgép-megoldás például lehetővé teszi, hogy az ügyfelek - a szerverkihasználtságot optimalizálva - több virtuális szervert is futtassanak egy Itanium processzoron. Korábbi bejelentésével összhangban a HP virtuális szerverkörnyezetét (HP Virtual Server Environment) is továbbfejleszti: heterogén oprendszer-környezetben is lehetővé fogja tenni a vertikális (scale up) és a horizontális (scale out) virtualizáció egységes felügyeletét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IrkaBirka #3
    M$ jól betett nekik megint...
  • mir #2
    ez a veszely nem fenyeget.
  • arty #1
    egyes számu ellendrukker, jelentkezem ;)

    ha itt is egyeduralkodová válik az intel, az ég kegyelmezzen nekünk ;)