Alex

Magyarországon is indulhat a harmadik generációs mobilszolgáltatás

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a mai napon pályázatot hirdetett a harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására felhasználható rádiófrekvencia-sávok használati jogosultságára.

A 3. generációs mobiltender meghirdetésének előkészítése során a kormányzat és a hírközlési hatóság áttekintette az európai távközlés helyzetét, az európai UMTS engedélykiadások tanulságait, megismerkedett a hazai mobil szolgáltatók álláspontjával, s mindezek ismeretében kialakította az UMTS engedélyek megszerzésének feltételrendszerét.

Mi is az az UMTS?

Az UMTS a ha­gyo­má­nyos mo­bil­te­le­fon-be­szél­ge­té­sek mi­nő­sé­gé­nek ja­ví­tá­sa mel­lett je­len­tő­sen nö­ve­li az adat­át­vi­te­li se­bes­sé­get, és ezál­tal a mo­bil­te­le­fo­non in­ter­net ala­pú mul­ti­mé­dia-szol­gál­ta­tá­sok is elér­he­tő­ek lesz­nek.
Amint azt Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta, várakozásaik pozitívak, hiszen a pályázatot jó időben írják ki, ezzel is erősítve a Magyarországon húzóágazatnak számító telekommunikációs szektort. A Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán négy, műszakilag egyenértékű, harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására felhasználható frekvenciablokk nyerhető el tizenöt évre, megteremtve a lehetőséget az egyenlő esélyekkel induló tisztességes piaci versenyre. A pályázat többek között biztosítja, hogy a szolgáltatást a fogyasztók 2006 januárjától vehessék igénybe.

Hogy a szolgáltatás minél korábban elindulhasson az állam megosztja a kockázatot a versenyszférával. A befektetők érdekeit szem előtt tartva a pályázati kiírásban az NHH lehetőséget teremtett arra, hogy az egyik frekvenciasávot elnyerő pályázó a használati díjat akár részfizetéssel, bevételarányosan egyenlíthesse ki.

Az UMTS hálózat kezdetben mindenhol szigetszerűen épül ki (így lesz ez nálunk is), elsődlegesen a mai GSM/DCS "hot-spot"-okban, vagyis azokon a helyeken, ahol egyidejűleg és tartósan sok előfizető forgalmaz (időszakos forgalmi torlódásokat is okozva), és ahol az átlagost jóval meghaladó, olyan mértékű adatátviteli igény jelentkezik, amit már esetenként a 2.5G-nek nevezett GPRS sem tud kezelni.


A három nagy mobilszolgáltató piaci részesedése

Az európai helyzet

Európában az UMTS bevezetése az eredetileg tervezett határidőkhöz képest jelentős késedelmet szenvedett. Az UMTS engedélyek kiadása az Európai Parlament és a Tanács un. "UMTS Határozata" alapján a legtöbb EU tagállamban 1999-2001 között megtörtént azzal, hogy a szolgáltatást 2002. január 1-vel a tagállamokban meg kell kezdeni. Az EU tagállamok döntő többségében azonban a versenyélénkítési szempontok figyelembevételével N+1 engedély kiadása mellett döntöttek (N - a 2G szolgáltatók száma az adott országban), így az európai országok többségében 4-5 szolgáltatós UMTS piac alakult ki (sőt vannak 6 szereplős piacok is).

A piacélénkítés azonban nem minden országban volt sikeres. Néhány regionális mobil cég több egyidejű UMTS elkötelezettsége miatt túlköltekezett, és néhány piacról kénytelen volt visszavonulni, némely esetben tetemes veszteséget elkönyvelni, a kifizetett licenszdíjakat pedig veszteségként leírni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az engedély-értékesítés módját, a kiadott engedélyek számát, az egy szolgáltató által elnyerhető sávszélességet, az engedélyek időtartamát tekintve jószerével minden ország eltérő gyakorlatot követett. Átlagosnak talán csak a 15 évre szóló engedély-kiadás tekinthető. Mintegy 4 év kellett, hogy elteljen ahhoz, hogy a távközlési (és a mögötte álló bank-) szektor kiheverje átmeneti - nagy részben a kezdeti UMTS engedélyezési eljárások árai okozta - recesszióját, és megkezdődjön a távközlési piac egyensúly-helyreállási folyamata.

A 3G világméretű premierjére, az első kereskedelmi szolgáltatás beindítására 2001 őszén került sor Japánban (majd Dél-Korea követte a sorban). Európa egyes országaiban 2003 tavaszán, illetve őszén indultak el a kereskedelmi UMTS szolgáltatások (Olaszország, Ausztria, Egyesült Királyság, Svédország, Írország, Dánia, Szlovénia).

A 2004-es év várhatóan a tömeges UMTS hálózat-beindítások éve lesz. Év végéig a nyugat-európai országok mindegyikében beindul a kereskedelmi szolgáltatás (némelyikben már a szolgáltatók közötti verseny is elkezdődött). 2004 végére az előrejelzések szerint már 5,3 millió 3G-s mobil eszköz lesz az előfizetők kezében (a 2003 év végi 600 ezerrel szemben), tömeges előfizetői számnövekedés azonban csak 2005-től várható. A prognózisok szerint 2009-re a nyugat-európai mobil előfizetők 70 %-a (240 millióan) már 3G-s készülékkel fognak rendelkezni.

Magyarország a pályázat pillanatában

Hazánkban a 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma ma már meghaladja a 81-et (a három mobil szolgáltató együttesen már több mint 8,2 millió előfizetéssel rendelkezik). Az egyre inkább megkívánt nagysebességű adatátvitel biztosítása és a helyenként (egyes "hot-spot"-okban) már most is előforduló 2G kapacitás-hiány hazánkban is szükségessé tette a GSM által már nem vagy csak nehezen kezelhető adatátviteli igények kielégítését. Ezt a célt szolgálja a pályázat nyomán lehetségessé váló 3G-s technológia, az UMTS, amely egyúttal az információs társadalomhoz vezető Magyarországon talán leggyorsabban járható útnak, a mobil szélessávú hozzáférési platformnak a megvalósulását is jelenti.


A magyarországi mobiltelefon piac ma már teljesen telített

A hazai szolgáltatók felmérték az UMTS-nek a mobilpiaci verseny-élénkítésre gyakorolt hatását, mindegyikük készül az UMTS pályázaton történő megmérettetésre. Mindhárom szolgáltató behatóan tanulmányozta, és ismeri az UMTS rendszertechnikáját, hálózatméretezési elveit és gyakorlatát, sőt a hatóság engedélye alapján több hónapos UMTS rendszerüzemeltetési kísérletet is folytattak. A 2G hálózatok folyamatos fejlesztése során mindhárom szolgáltatónál bevezetésre került az adatátviteli sebesség növelését célzó GPRS, amely az UMTS típusú szolgáltatásokhoz már közelítő szolgáltatásokat tesz lehetővé (mint pl. az állókép-továbbítást biztosító "kvázi-multimédiás" MMS).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bld #5
    igeeen mi ilyen gazdag ország vagyunk:)
    amúgy 1 másik jó példa a telefonálás, az egyik ismerősöm hollandiából felhívott asszem 3 dollárért és egész jót beszélgettünk hát itthon vajon mennyibe lett volna egy 5-10perces beszélgetés hollandiába egy utcai fülkéből....
    Ugyanez elmondható a benzinárainkról,az autópályadíjakról
    (még szerencse h az ital és a cigaretta olcsóbb nálunk:)))
  • Yv@n #4
    Eleve némileg megkésve érkezett...hajamat téptem mikor korábbi kijelentéseket hallottam "nincs nálunk szükség erre ezért nem kerül bevezetésre"...nemtudom valahogy én el tudnámképzelni hogy mobilon keresztül normális sebességgel netezzek. Ugyan annyiból igaza volt a szolgáltatónak, hogy az Ő elképzeléseik szerint tényleg nem lenne rá szükség...értsd ANNYIÉRT amennyiért kínálják majd, tényleg csak egy igen szűk rétegnek kell.

    Hiába no, ki kell kisérletezni mennyi bőrt lehet lehúzni az ügyfelekről...amúgy eleve egész mms hókuszpókuszt már marhaságnak tartom a maga formájában...minek küldenék rövid képes üzenetet, ha ugyanezt megtehetem e-mail formájában a telefonomról, attachment-ben korrekt mellékelt szöveg társaságában...persze van ahol ez így működik, csak ott spec egy adsl sem ennyibe kerül.

    A napokban egyik ismerősöm egy kanadai klántársával beszélgetett net árakról, kiderült a srác szolgáltatójánál az 1megabit letöltés és fél megabit feltöltés volt kb 6k HUF-nak megfelelő összeg, bővítés előtt...azóta több a sebesség, de az összeg maradt. Mikor meghallotta nálunk mennyibe kerül a 384/64-es adsl csak ennyit kérdezett: "hmmm ti ilyen gazdag ország vagytok?", asszem no comment ^^
  • Munch #3
    Ja, a másik poén, hogy még az MMS-eket elküldeni sem lehet rendesen.
    Volt olyan MMS, ami órákkal később érkezett meg a címzetthez. :(
  • Munch #2
    De jóóó!!!!! Úgy örülök...
    A hálózat 0,00000000001%-os használatával ér fel kb. egy MMS küldés, de nagyrészt még mindíg vagy 150 ft. :D
    Akkor ez mennyibe fog kerülni? Adatforgalom-mérés?
    Felfoghatnák végre a mobilszolgáltatók, hogy nincs az a láma, akinek ez megéri. Hajamat tépem néha ezektől a marháktól. :(
  • [HUN]PAStheLoD #1
    a telefonom elvielg tudja , de nemhiszem hogy előfizetnék rá (drága , meg minek ..)