Berta Sándor

Új Netscape-böngésző két motorral

Az új program érdekessége, hogy egyaránt megtalálható benne, mind a Mozilla Alapítvány internetes böngészőiben használt Gecko-motor, mind pedig a Microsoft Internet Explorer nevű hasonló alkalmazásának a motorja.

Megjelent a Netscape internetes böngésző legújabb változatának egyik próbakiadása. A Netscape tulajdonjogait birtokoló AOL óriásvállalat szerint a felhasználóra van bízva, hogy melyik motort szeretné használni internetes barangolása során. Az új Netscape a Firefox 1.0-ás verziójától örökölte többek között az olyan fontos funkciókat, int az előbukkanó reklámablakok elleni védelem (Pop-Up-Blocker), az egy ablakos böngészés (tabbed browsing), a jelszómenedzser, a keresőlista és az RSS-olvasó. Az opciók menüpont szintén a Firefox 1.0-ánál alkalmazott felépítésre hasonlít.

Új menüpont viszont az úgynevezett Site Control, vagyis az Oldalellenőrzés. Ez határozza meg, illetve itt állíthatják be a felhasználók, hogy a Netscape hogyan viselkedjen a különböző weboldalakon. Itt állítható be ezenkívül a különböző biztonsági funkciók, valamint az is, hogy az adott oldalak megjelenítésére a Gecko- vagy az Internet Explorer-motort használja fel a Netscape. A másik motor használatára való átváltásra akkor is lehetőség van, amennyiben a felhasználó az egyik motorral már megnyitotta az aktuális website-ot. Ezeket az információkat a szoftver megjegyzi, így legközelebb már ezeket a beállításokat fogja alkalmazni az adott oldal behívásakor.


Érdekesség, hogy az új verziót már nem az AOL fejleszti, hanem a Mercurial Communications nevű cég. A próbaverzió még a Firefox 0.9.3-as változatára épül, míg a végleges változatnak már a Firefox 1.0-ás böngésző lesz az alapja. Ugyanakkor az még nem tisztázott, hogy az új Netscape csak a Windows operációs rendszereken fog-e futni, vagy például Linux és MacOS X alatt is. Ahhoz azonban, hogy valaki a Netscape új változatát letöltse, először be kell majd jelentkeznie, ami még nem lehetséges. Az AOL ezenkívül tervezi azt is, hogy hamarosan kiadja a megújult program bétaverzióját is.

A Chip német online hírportál további információkhoz is hozzájutott a böngészővel kapcsolatban. Ezek szerint a fejlesztők számára a legfontosabb a biztonság volt az új szoftver elkészítésekor, ezért is esett választásuk a Gecko-motorra. Mindez azt jelenti, hogy adott esetben, a felhasználó akár úgy is dönthet, hogy lezárja az internetes oldalakon lévő multimédiás tartalmakhoz való hozzáférést vagy külön-külön ablakban jeleníti meg azokat. Ugyanez érvényes a Tabbed Browsing funkció esetében is.

Ráadásul az új alkalmazás támogat egy úgynevezett Anonymous Mode-ot is, amikor is a program bezárásával minden, a felhasználóra vonatkozó adat eltűnik a számítógépről. Így törlődik az összes cookie, valamint az összes felkeresett weboldal listája is. Amerikai lapértesülések szerint az AOL célja, hogy visszanyerje azokat a felhasználókat, akiket a Netscape korábban elvesztett és akik azóta már vagy az Internet Explorert, vagy a Firefox-ot használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashX #33
    Ezt le lehet tölteni valahonnnan?
  • Yeti #32
    jaja, és már a válasz gomb is működik:)
    egyébként a hvg.hu-n az a Microsoft felirat elég jól megmagyarázza a jelenséget...
  • Diocles #31
    Én csak azt látom, hogy egyre-másra jelennek meg az új böngészőkről íródott cikkek, amelyek elkezdenek olyan dolgokat támogatni, amelyek a szépen csendben Operát használóknak már régóta természetesek. Ennyi az észrevételem.
  • TeszteloPontHu #30
    "Microsoft Internet Explorer nevű hasonló alkalmazásának"

    Jó ez a mondat, úgy magyaráz az IE-ről, mintha a kutya sem ismerné...
  • dez #29
    (magától)
  • dez #28
    Most már tutira veszem, hogy te MS.hu alkalmazott vagy. Ilyen elvetemült nem lehet senki.
  • vincuska #27
    Ti egész nap a böngésző fejlécét nézitek?
    Szarok a böngésző nevére, a lényeg hogy a tartalmat megjelenítse.

  • strogg #26
    Hát figy.
    Elvakult megszállott linuxost már láttam. (tükör például :DDDD)
    De olyan linuxost még nem, amelyik csak a linuxot ismerte, ismeri, használta. :)
    Szerintem egyenlöre lámpással kéne olyan linuxost keresni, amelyik élete elsö talákozásakor a számítógéppel, a linuxról szólt volna :)
  • antijedi #25
    azt se felejtsd el ilyenek nem csak ms irányában vannak hanem minden más irányába is, legjobb példa pl archkoven ff irányába... :PPP
  • strogg #24
    archkoven.
    hozzászólásod első felével teljes mértékben egyetértek. Valóban sokan szidják az m$-t, és ebben lelik örömüket. És ezek közül nagyon sokan alig láttak linuxot. Sokszor megpróbált egyet telepíteni, de kevés volt hozzá a tudása. Nem egy ilyen embert ismerek személyesen is.
    Sajnos ezeknek a figuráknak vastag a képén a bör, és nem fogja megérteni, hogy egyenlöre csak dumál a levegöbe, mert semiféle szakértelme, és fikarcnyi tudása sincs ahhoz, hogy bármit is kezdjen magával, ne adj isten hüen a véleményéhez úgy is cselekdjen. Én ezeket "fikázóknak" hívom.
    És ha ilyennel találkozol nem is érdemes vele vitázni semmiröl. olyan embereket érdemes gyüjteni, akik már láttak mást is mint a win, és legalább egy éve foylamatosan haszálják is. Akár a win mellett is, mert egyébként ha tudod, és tisztában vagy vele mit mire akarsz használni, tényleg jól megférnek egymás mellett. De eme véleményemet már többször írtam itt az SG fórumon.
    Többiek:
    Ne értsétek félre, nem rólatok írtam. Csak tényleg van ilyen, és az ilyen felhasználókról alkotott véleményem egyezik archkoven véleményével.
    Ez tehát nem nektek szólt!