Berta Sándor

Nem lesz internetadó Németországban

A Bild Zeitung ma reggeli száma öles betűkkel hirdette: "Eichel internet-adót akar bevezetni". A német lapban az olvasók egy rövid interjút olvashattak a politikussal. Alig telt azonban néhány óra, Hans Eichel német pénzügyminiszter cáfolta a hírt. A német pénzügyminisztérium egyik szóvivője azonnal cáfolta a Bild Zeitungban megjelent információkat és közölte: a lapban megjelentek nem fedik a valóságot. A szóvivő szerint ilyesmit a miniszter soha nem állított, a cikket a Bild munkatársai találták ki.

Az internetadó bevezetésének az ötlete egyébként akkor merült fel Németországban, amikor Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök bejelentette az ominózus SMS-adó tervezetet. A Bild Zeitung ennek kapcsán kérdezte meg Hans Eichelt, hogy Németország tervez-e hasonló intézkedést, illetve, hogy mi igaz az úgynevezett internetadó bevezetéséből. A pénzügyminiszter erre azt válaszolta, hogy semmiképpen sem akarják megadóztatni a világhálót, illetve annak a használatát. Azt ugyanakkor a politikus elismerte, hogy a jelenleginél jobban akarják ellenőrizni az internetes kereskedelmet, mivel a német pénzügyminisztérium szerint túl sok bevételtől esik el a német állam ezen a területen.

Hans Eichel szerint az online kereskedelem megadóztatásának európai módon kell megtörténnie. A pénzügyminiszter hozzátette ezenkívül a jelenlegieknél szigorúbb jogszabályokra lesz szükség. Vagyis kifejezett internetadó bevezetését Németország nem tervezi, inkább az online kereskedelem adózási hiányosságait akarja felszámolni a német pénzügyminisztérium. Az így befolyó plusz bevételekkel pedig számol az állam.

A német internetes kereskedelem szabályozásának szigorítására egyébként amiatt is nagy szükség van, mert gyakran a kétes hírű online boltokban a felhasználók a valódi ár feléért, negyedéért jutnak hozzá a különböző termékekhez. Ez az érem egyik oldala, a másik azonban az, hogy ezáltal a német állam jelentős forgalmi adóbevételtől esik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!