SG.hu

700 ezer új IT-szakember kell a németeknek

[Menedzsmentfórum] Németországban a következő hat évben akár 700 ezer új munkahely is létrejöhet az információtechnológiában. Az IT-szakemberek iránti növekvő igény megegyezik a más uniós tagállamokban tapasztalható trenddel.

A foglalkoztatás jelentős növekedése elsősorban a digitális televíziók elterjedésével hozható összefüggésbe, a készülékek gyártásának, illetve a kapcsolódó szolgáltatások bővülésének köszönhető. A szélessávú internet térnyerése is nagy lehetőségeket rejt magában a foglalkoztatottság növekedésének szempontjából - derül ki a heidelbergi Springer kiadó német gazdasági minisztérium megbízásából elvégzett tanulmányából.

Hasonló trendet állapítottak meg korábbi elemzések is. Ezek szerint a gazdasági konjunktúrának köszönhetően a német IT-szektorban ismét növekszik az érdeklődés a fiatal, szakképzett munkaerő iránt. Az ágazatban érdekelt cégek idén az előző évekhez képest nagyobb igényt mutatnak a szakképzett utánpótlás iránt, s ennek következtében év végéig 20-50 ezer új állás keletkezhet. A helyi IT- és telekomszektor szolgáltató vállalatainak csaknem harmada (29 százalék) panaszkodott az utóbbi időben a szakképzett munkavállalók hiányáról. A frissen végzettek legnagyobb eséllyel kis szoftvergyártóknál, illetve mobil- és online-szolgáltatóknál tudnak majd elhelyezkedni.

A pozitív trend több EU-s országban is megfigyelhető: idén január és március között jelentős növekedés következett be az IT terület álláshirdetései terén. A meghirdetett informatikai pozíciók száma a vizsgált négy uniós tagállamban 37 százalékkal növekedett. Nagy-Britanniában például 25 százalékkal több szakembert várnak erre a területre, mint 2003 első periódusában, derült ki a CWJobs/SSL első negyedéves felméréséből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #7
    Jah, németeknél a csak németül értők már kisebbség :) Kár, hogy azután mindjárt a török nyelv következik :).
  • Picador #6
    Attól még mehetsz "németbe"...
  • Farseer #5
    Mér pont németbe? hár ezért tanultam angolul már általános 3. óta?? :-)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    szokásos agyelszívás .. de aztmondom "persze, mennyünk" .. sztem énis amint lehet dobbantok , majd jövök vissza , ja .. tankkal ^.^
  • pemga #3
    Hát igen, nekem már kezd itt kisebbségi komplexusom kialakulni, mert a többség 3-4 nyelven simán beszél :). Természetesen ez nem az őslakosságra vonatkozik :))
  • Güzüke #2
    Hát ez az, ha nem lennék ilyen hülye idegen nyelvből, már rég elfüstöltem volna innen...
  • crx #1
    Na valaki írjon már:))