Berta Sándor

Robotzsokék indulnak a katari teveversenyeken

Az informatika és a robotok veszik át jövőre Katarban a főszerepet a hagyományos teveversenyeken, és a zsokéknak menniük kell. Persze a teveversenyek nem szűnnek meg, csak átalakulnak.

A verseny fő szervezője egy svájci vállalatot bízott meg azzal, hogy készítsen el határidőre nem kevesebb, mint száz, egyenként 5 500 dollárba kerülő robot-tevezsokét. A cég a munkáért összesen 1,37 millió dollárt kap. Minderről a sajtó képviselőinek Hamad Bin Dschassem Bin Faisal el Thani sejk, a katari teveversenyek szervezőbizottságának elnöke beszélt. Hamad sejk tájékoztatása szerint a robotokat - miután megvásárolták őket - a bizottság bérbe fogja adni. Az árakról a katari kormány később fog dönteni.

A robotokat már eddig is számtalan területen alkalmazta az emberiség, ám zsokéként speciel még nem gondolt rájuk senki, egészen mostanáig. Persze amennyiben beválnak az új szerepkörükben könnyen változat a helyzet, ám minden bizonnyal robotokkal ezek után is inkább az autógyártásban vagy az űrkutatásban lehet majd találkozni gyakrabban.


Egy fura problémát azonban még meg kell majd oldani az arab miniállamban, nevezetesen, hogy a teveversenyek győztese 190 000 dolláros pénzjutalmat szokott kapni és ennek az összegnek a tíz százalékát utalják át a zsokéknak. A robotok azonban ugyebár semmit sem tudnak kezdeni a pénzzel. Még az sem ismert, hogy a robot-tevezsokékat kísérleti jelleggel próbálják-e ki vagy ezentúl minden évben ők fogják megülni a négylábú állatokat.

Az ügyben természetesen felszólaltak az emberi jogi szervezetek is, akik szerint a katari teveversenyek érdekes színfoltjai a világ sportjainak. Ugyanakkor a változás a jelenlegi áldatlan állapotok eltörlésében is segíthet, ugyanis napjainkban Katarban a tevezsokék általában fiatalon az országba hurcolt, majd kiképzett bangladesi, Sri Lanka-i és pakisztáni gyerekek. Hamad sejk ugyan cáfolta ezeket az információkat, ám a nemzetközi emberi jogi szervezetek adatai szerint jelenleg Katarban mintegy száz, zsokéként alkalmazott vagy zsokékiképzésben résztvevő 9 és 20 év közötti gyermek, fiatalkorú és fiatal felnőtt van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #11
    Lehet, hogy most még gyerekcipőben jár, de nem lesz ez mindig így. Lesz itt áttörés hidd el nekem. Bár végül is az a jó, hogy az emberek nem hiszik el, másképpen nem engednék, hogy ilyen megtörténjen...

    Na kérdés, hogy milyen lesz a társadalom, ha mindent el lehet majd gépekkel végeztetni? Biztos törvényileg be lesz tiltva egy csomó helyen a gépek használata...

    De hosszú távon akkor is komoly hatása lesz, mert lesznek olyan helyek, ahol engedélyezik (pl. a Mars-on :) a robot-társadalmat. Aztán mivel rövid úton megelőzik ezen társadalmak a korlátozottakat, le fogják rohanni az elmaradottabb, kevésbé gépesített országokat. Talán a megoldás ez ellen, hogy a hadseregben biztos nem lesznek törvényi szigorítások, a hadseregnek szüksége lesz MI-ra. Mind kutatók, mind katonák, mind vezetés részéről (pl. skynet)

    Ez azért elkerülhetetlen, mert amelyik állam ezt elkerüli, az behozhatatlan hátrányba kerül, és le lesz rohanva az erőssebb által. Remélhetőleg a valóságban a SkyNet jobban sül majd el! Vagy így járunk:
  • dez #10
    Szerintem odébb van ez még... Igazából eléggé gyerekcipőben jár még ez a dolog. A naív álmodozási korszakában (még mindíg).

    Szerintem jelen esetben valami egyszerűbb dologról van szó. A mozgás és terepszemle nagy részét a teve csinálja, csak rángatni kell a kantárt jobbra-balra (lehet, hogy ez távirányítású, vagy egy egyszerűbb útkövetés van benne), és megfelelő ütemben "ugrálni". Ja meg csakpodni az állat farát.
  • quentit #9
    Ja, és ez igaz az újságíró, web-grafikus, marketinges, rendszergazda, fórum moderátorra is
  • quentit #8
    Na megindul lassan a folyamat... Pár évtized, és mindenhonnan kiszorulnak az emberek. Hogy ennek most örüljek-e vagy sem azt nem tudom... (lévén én is ember vagyok)

    Az MI-al a programozók, grafikosok, művészek, politikusok, tőzsdei kereskedők, ingatlan ügynökök, katonák, ürhajósok, ácsok, stb. is pótolhatóak lesznek... A fiatalok ezt még lehet, hogy megérik.
  • Lacc #7
    Lehet hogy ezek már a robotok a képen :P
  • Lacc #6
    csókolom és ez miért jó nekünk?
  • antijedi #5
    verseny-verseny, sg logika rulz :PPP
  • antijedi #4
    az ilyenek általában nem csak a gyerekekre veszélyesek..., ezt nem ugy kell elképzelni mint egy szimpla lóversenyt :P
  • Cat #3
    nyilván még nincs kész
  • rolika #2
    mánemazé, de egy kép nem ártott volna egy ilyen robotról...

    amúgy a hackerverseny miért is kapcsolódó cikk :)))