SG.hu

Kihirdették a Sun - Nokia fejlesztői verseny eredményét

A beérkezett pályázatok magas színvonala miatt két külön kategóriában osztottak díjakat a versenyt kiíró cégek.

A Sun és a Nokia Hungary Kft. 2004 májusában meghirdetett mobil Java fejlesztői versenyére számos értékes pályázat érkezett be, így a versenyt kiíró cégek úgy döntöttek, hogy "Játék" és "Alkalmazás" kategóriában is osztanak első és második díjat.

Az "Alkalmazás" kategória első helyezettjei Magyar Attila és Csepely Dénes lettek Synapse című közös pályázatukkal - ők beépített kamerával rendelkező mobiltelefonokra kifejlesztett hirdetési rendszerükkel nyerték el a zsűri elismerését. Alkalmazásuk segítségével néhány pillanat alatt adhatunk fel képes-szöveges apróhirdetést, vagy böngészhetünk mások hirdetései között akár mobiltelefonon, akár interneten keresztül.

A kategória második helyezettje Fodor Szabina lett, aki a magyar felsőoktatásban általánosan elterjedt Neptun Hallgatói Információs Rendszer mobiltelefonos változatát fejlesztette ki.

A "Játék" kategória első helyét Bátfai Erika szerezte meg az Eurosmobil Játék- és Alkalmazásfejlesztő Bt. nevében Ha hívsz, támadok! című játékával, amelyben a résztvevők az 1948-as szabadságharc történelmi hűséggel megelevenített tavaszi hadjáratát harcolhatják végig huszárezredeket, honvéd zászlóaljakat és tüzérséget vezényelve. A játékosoknak egymással együttműködve kell kialakítaniuk a lehető legjobb stratégiát Windischgratz seregei ellen, akik a történelemkönyvekből ismert helyszíneken és időpontokban várják virtuális ellenségüket.

A második helyezett Irányi Csaba lett X-Paintball játékával az E-Corvina Kft. képviseletében, a harmadik helyezést pedig Tabányi József érte el NetDesertStorm alkalmazásával, amelyben a játékosok egy sivatagi háborúban mérhetik össze erejüket.

Bár az eredeti versenykiírásnak, mely szerint az alkalmazásoknak kliens-szerver alapon kell működniük, nem felelt meg Patyi Árpád mobil EKG diagnosztikai alkalmazása, a zsűri különdíjat szavazott meg a pályaműnek annak kivételesen kreatív és a hétköznapi felhasználhatósága miatt.

A versenyre beérkezett pályázatokat a zsűri elsősorban a kreativitás, a technikai megoldások, architektúra, valamint a használhatóság és élvezhetőség szempontjai szerint értékelte, de fontos tényező volt az eszközökben rejlő lehetőségek kihasználása, a design és a programkód stílusa, olvashatósága is. Az első helyezettek nagy teljesítményű Sun szervert, Sun munkaállomást, Sun fejlesztői szoftvercsomagot, valamint egy felső kategóriás Nokia mobiltelefont nyertek; a második helyezettek Sun munkaállomást és fejlesztői programcsomagot, a harmadik helyezettek pedig szoftvereket vehettek át, összesen mintegy 8 millió forint értékben. A különdíjat nyert alkalmazás fejlesztőjét szoftvercsomaggal díjazta a Sun.

"A verseny meghirdetésével az volt a célunk, hogy a magyar fejlesztői társadalmat mobil alkalmazások kidolgozására ösztönözzük, és ezzel lehetőségeink szerint hozzájáruljunk egy Java alapon dolgozó hazai technológiai közösség megteremtéséhez. Nagy örömünkre szolgált, hogy a Nokiában támogatóra találtunk törekvésünkben" - mondta Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems ügyvezető igazgatója. "A Java verseny sikere várakozásainkat is felmúlta, így fontolóra vesszük majd, hogy 2005-ben is indítunk hasonló versenyt."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!