Berta Sándor

A munkaerőpiacon már a játszani tudás is számíthat

Egyre több cég teszteli az állásajánlatokra jelentkező férfiak és nők játék-képességeit, sőt, a későbbi döntésnél igen nagy súllyal esik latba, hogy az illető személy tud és szeret-e játszani, vagy hogy milyen játékokhoz ért.

Érdekes tendencia figyelhető meg a munkaerő piacon. A chicagói Genova Trading nevű vállalatnál például előfordul, hogy az álláshirdetésekre jelentkező személyek elé raknak egy GameBoy-t, vagy online pókerjátékra invitálják őket. Minderre Mary McDonnell cégvezető szerint azért van szükség, hogy megfigyeljék a jelöltek kéz-szem koordinációját. S hogy ez utóbbi mennyire fontos? Nos, Dél-Koreában a tökéletes koordinációval rendelkező profi játékosok akár 300 ezer dollárt is megkeresnek évente.

A tapasztalatok szerint főleg az online üzleti életben fontosak ezek a képességek. A Genova Trading azzal foglalkozik, hogy figyeli a pénzügyi piacok legkisebb változásait is. Azonban mivel ezeket a folyamatokat óriáskivetítőkön szemlélik a munkatársak, és amennyiben nem rendelkeznek a megfelelő képességekkel, véletlenül könnyen átugorhatnak például egy fontos tranzakción. Minél gyorsabban reagálnak a munkatársak a kivetítőkön látott folyamatokra, annál több bevételt hoznak a cégnek és ügyfeleiknek is.

De nem csak a gyorsaság számít, hanem a jó memória vagy a pókerarc is. Mary McDonnell úgy véli, az online póker kifejezetten hasznos játék és kitűnően fejleszti azokat a képességet, amelyek megléte és trenírozása elengedhetetlen az üzleti életben. Segít kideríteni mondjuk, hogy az adott üzleti partner blöfföl-e vagy esetleg-e be akarja csapni az adott brókert vagy menedzsert.

Amerikai kutatók egyébként rájöttek, hogy azok az üzletemberek akik rendszeresen játszanak olyan játékokkal, mint például a Half-Life, a Medal of Honor vagy a Grand Theft Auto III, azok sokkal jobb vizuális felfogó- és ítélőképességgel rendelkeznek, mint a lakosság többi része. Hasonló eredményre jutottak a szakemberek néhány hónappal ezelőtt azokban a kísérletekben is, ahol azt vizsgálták: kihatással van-e a sebészi munkára, ha egy sebész játszik? Az eredmények azt mutatták, hogy azok a sebészek, akik játszanak, sokkal nagyobb kézügyességgel és precizitással rendelkeznek, mint azok akik nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bandew #24
  Hát ez elég gáz!
 • [HUN]PAStheLoD #23
  akkor sakkozzál :]

  amúgy a logikát legjobban a nyelvtanulás meg a matek fejleszti ill a Dúm3 :]]
 • Bith #22
  Ez a cikk ugye akkor igaz, ha valaki ezeket a játékokat JÓL, magas szinten tolja. Ha láma, akkor láma :).
 • FtranX #21
  ez nem igaz. Rengeteteg láma játszik manapság. :)
 • rolika #20
  én meg az asszonynak... :)
 • Anubys #19
  Na, ezt a cikket baromi gyorsan megmutatom a mutternak... :)
 • Sityi #18
  Gamer testvérek! Játsszatok az életetekért, a karrieretekért!

  Hoppá, én is most állást keresek. Gyorsan be is írom, hogy szeretek játszani a gépemen... :)))
 • Tetsuo #17
  Lehet h meg sem kérné a kezedet!
 • Tetsuo #16
  Politikusoknál pl kizáró ok a magas IQ.
 • tajfun #15
  A GTA3 foleg a penzbehajto munkakorokben lehet elonyos. :D